Gençlik daireleri Müslüman aileleri çocuk himayesine çağırıyor - Almanya

Son güncelleme: 23.12.2009 16:04
  • Gençlik daireleri (Jugendamt) Müslüman aileleri çocuk himayesine çağırıyor

    Göçmen ailelerin çocukları, zorunlu durumlarda bakımlarının üstlenilmesi için kendi kültür çevrelerinden olan ailelere verilmeliler. Böylece çocuk yanından ayrılmak durumunda olduğu gerçek ailesi ile "kültürel alanda" bir ünsiyet kurabilir. Mönchengladbach ve Hamm şehirlerinde hizmet veren çocuk bakım servisleri bu nedenle çocuk bakımı üstlenebilecek göçmen asıllı ailelerin sayısının artılmasına çalışıyor.

    Alman hükümeti tarafından gençleri ve çocukları korumak amacıyla kurulan gençlik dairelerinin (Jugendamt) 2008 yılı içerisinde 32.300 çocuk ve genci himaye altına alınması gerekenler listesine aldığı bildirildi. Himaye altına alınan çocukların yüzde 18'inin göçmen ailelerin çocukları olduğu ve bu oranın Almanya'daki toplam yabancı oranı (yüzde 8,2) ile karşılaştırıldığında oldukça yüksek olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra göçmen asıllı olup seçmeli vatandaşlık modeli ile Alman vatandaşlığını seçen gençlerin bu orana dâhil olmadıkları, henüz seçme yaşına gelmemiş olan çifte vatandaş çocukların ise Alman olarak kabul edildiği ve bu nedenlerle gerçek rakamın istatistiklerin verdiği sonuçlara göre çok daha yüksek olduğu kaydedildi.



    Diğer yandan çocukların bakımını üstlenecek aileler arasında Müslüman ailelerin oranı ile ilgili kesin bir bilginin bulunmadığı belirtildi. Eyalet Gençlik Daireleri Federal Çalışma Birliği'nin (BAG), İslam Konseyi'nin talebi üzerine verdiği bilgiye göre çocuk bakımı üstlenen Müslüman ailelerin çok istisnai bir durum olduğunu bildirdi. Bunun yanısıra yasalar gereğince çocukların dini eğiliminin dikkate alınması gerektiği, bir çocuğun bakımını üstlenecek ailenin o çocuğu dini inancı ile birlikte kabul etmesi gerektiği kaydedildi. Gençlik Dairelerinin bu konuda çocuğun velisi olarak onun ve gerçek ailesinin dini inanç ve dünya görüşü konularında hassas davranması gerektiği belirtildi.



    Bakım üstlenen aileler arasından dini çeşitlilik gerekli

    Almanya Gençleri Koruma ve Aile Hukuku Enstitüsü'nün (DIJuF) 2007 yılına ait bilirkişi raporunda İslam inancına sahip bir ailenin çocuğunun aynı inanca sahip bir aileye verilmesinin, bakım üstlenme niyetinde olan bu inanca sahip ailelerin eksikliği nedeniyle oldukça zor olduğu belirtildi. Bu nedenle bu alanda hizmet veren bakım servislerine, bakım üstlenecek ailelerin dini inanç çeşitliliği olması için çağrıda bulunulması tavsiye ediliyor.



    Kültürel farklılıklara saygı güven sağlıyor

    Mönchengladbach Gençlik Dairesi bir süredir ilgili çocukların bakımlarını üstlenmek üzere göçmen asıllı bakım üstlenebilecek aileler bulmaya çalışıyor. Mönchengladbach Gençlik Dairesi yetkilisi Monika Ferfers, kendi ailesinin yanındaki yaşam şartlarının elverişli olmaması nedeniyle yabancı bir ailenin yanına yerleştirilen çocuğun bu ailenin yanında güven bulmasının son derece önemli olduğunu söyledi. (ya)
#23.12.2009 14:34 0 0 0
  • Göçmen çocukları daha fazla himaye altına alınıyor


    FDP'nin Federal hükümete yönelik soru önergesine verilen cevapta, Gençlik Daireleri'nin 2008 yılında 32 300 genç ve çocuğu himayesi altına aldığı, bu rakamın 2007 yılına göre 4100 oranında (yüzde 14,4) artış gösterdiği yer aldı. İstatistik ayrıca göçmen kökenli çocukların daha fazla himaye altına alındıklarını gösteriyor.

    Hükümetin verdiği bilgilere göre himaye altına alınan ve Alman olmayanların ülke çapındaki ortalaması yaklaşık yüzde 18 iken, bu dağılımın Kuzey Ren Vestfalya, Rheinland-Pfalz veya Schleswig-Holstein Eyaletleri`nde bu oranda olduğu ifade ediliyor. Buna karşın doğu eyaletlerinde toplum yapısı nedeniyle bu oranın daha düşük olduğu kaydedilirken, Bavyera (yüzde 23), Baden Württemberg (yüzde 24), Hessen (yüzde 31) gibi eyaletlerde oranın yüksek olduğu, en yüksek oranın ise Berlin (yüzde 32) ve Hamburg'da (yüzde 44) tespit edildiği belirtiliyor.



    Göçmen arkaplan dikkate alınmıyor


    Yabancıların oranının (yüzde 8,2) genel nüfus ile karşılaştırıldığında himaye altında alınan göçmen kökenli genç ve çocukların sayısının fazla olduğu belirtilirken, buna ek olarak göçmen kökenli kişilerin Alman vatandaşı olması halinde de bunun istatistikte değerlendirilmediği ifade ediliyor. MiGAZIN'in sorusu üzerine bu durumu onaylayan İstatistik Bakanlığı, bu tür olaylarda çocukların göçmen kökeninin kanunda yer almaması nedeniyle dikkate alınmadığını belirtti.



    Bu anlamda istatistiğin göçmen çocuklarının himayesi ile ilgili sağlıklı bilgi veremediği, 2008 yılında göçmen kökenli ailelerden kaç çocuğu himaye altına alındığını açık olmadığı belirtiliyor.



    Kamuoyunun duyarlılığı arttı


    Öte yandan himaye altına alınmalardaki artışı, kamuoyundaki duyarlılığın artmasına bağlayan hükümet, çocukların kötü muamele ve bakımsızlıktan korunması noktasında devletin vazifesinin, kamuoyunda son yıllarda daha fazla anlam kazandığını ifade etti.



    Hükümet bunun nedeni olarak, bazı çocukların başlarına gelen olayların medyada kapsamlı bir şekilde yer alması ve kanunlarda yapılan değişiklikleri gösteriyor. (fa)
#23.12.2009 16:04 0 0 0