Recine Nedir - Recine Cesitleri Nelerdir

Son güncelleme: 24.12.2009 20:03
  • Recine Hakkinda - Recine Nedir Hakkinda - Recine Cesitleri Nelerdir

    REÇİNE Nedir?

    1- Çam, elma, erik gibi bazı odunlu bitkilerin salgıladıkları katı yada yarı akışkan, yarı saydam, suda çözünmeyen salgı maddeleri.



    REÇİNE çeşitleri


    İyon Değiştirici Reçine

    İyon değiştirici reçineler, su arıtma sistemlerinde genellikle su yumuşatma (sertlik giderimi) ve su saflaştırma (deiyonizasyon) uygulamalarında kullanılır.

    Su Yumuşatma Reçinesi

    Su yumuşatma işlemlerinde kullanılan reçineler katyonik reçinelerdir. Katyonik reçine, su yumuşatma sistemlerinin yaptığı ters yıkama sırasında tuzlu sudan aldığı sodyum iyonlarını emer. Ancak reçine, kalsiyum ve magnezyum iyonlarına, sodyum iyonundan daha yakındır. Böylece, servis sırasında, sert su reçine dolu tanktan geçerken, kalsiyum ve magnezyum iyonları reçineye yapışır ve denge oluşana kadar sodyum iyonlarını salar.

    Sodyum iyonlarının çoğunun yerini sertlik iyonları aldığında reçine tükenir ve rejenerasyonu gerekir. Rejenerasyon işlemi, reçine tanklarından yoğunlaştırılmış NaCl eriyiği geçirilerek, sertlik iyonlarının yerini sodyum iyonlarının almasıyla sağlanır. Rejenerasyon işlemi, reçineye zarar vermeden sürekli yenilenebilir.

    İyon Giderici Reçineler

    İyon giderme (deiyonizasyon) işleminde iki tür sentetik reçine kullanlır. Biri, H+ sağlamak amacıyla pozitif yüklü iyonları (katyonlar), diğeri OH- sağlamak amacıyla negatif yüklü iyonları (anyonlar) değiştirir.

    Katyon deiyonizasyon reçineleri, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi katyonlar karşılığında hidrojen (H+) açığa çıkarır.

    Anyon deiyonizasyon reçineleri klor, sülfat ve bikarbonat gibi anyonları hidrpksit (OH- ) iyonlarına dönüştürür. H+ ve OH- birleşerek H2O oluşturur.

    Reçinelerin kapasitesi sınırlıdır ve tükendiklerinde rejenere edilmeleri gerekir.

    Emilen iyonlar arasında denge sağlandığında tazeleme işlemi gerçekleşir. Tazeleme işleminde katyon reçineleri emme bölgesine H+ iyonları veren bir asitle, anyon reçineleri ise reçineye OH- iyonları veren bir bazla işlemden geçirilerek rejenere edilir.

    Mixed Bed (Karışık Yataklı) Reçine

    İyon gidericiler, iki yataklı ve karışık yataklı olmak üzere iki tiptedir.

    İki yataklı iyon gidericilerin katyon ve anyon reçine tankları ayrıdır.

    Mixed Bed (Karışık Yataklı) iyon gidericilerde iki reçine tek bir tank içinde birleştirilir.
#24.12.2009 20:03 0 0 0