Üvey anne olmak

Son güncelleme: 28.11.2005 00:43
  • Daha önce başından bir evlilik geçmiş biriyle evlenirken dikkate almanız gereken birçok şey var. Bunlardan biri de; başkasının çocuğunu yetiştirirken bununla başa çıkıp çıkamayacağınız.



    Üvey anne olmak bir insanın hayatı boyunca yükleneceği en zor rollerden biri hiç kuşkusuz. İnsanların aklında üvey anne kavramına ilişkin çocukluktan kalma kötü, hain, kıskanç gibi olumsuz düşüncelerin olduğu da göz önüne alınırsa işiniz gerçekten zor.

    Bir yandan biyolojik olarak dünyaya getirmediğiniz bir çocuğun sorumluluğunu üstlenirken öte yandan da içine girdiğiniz yeni aileye uyum sağlamanız beklenecek sizden. Hiç huyunu suyunu bilmediğiniz çocuğu sevmek en azından onun bakımını üstlenmek zorunda kalacaksınız. Bu, çocuk için de kolay olmayacak. O da hiç tanımadığı bir kadını sevecek. Üstelik biyolojik anne ve çocuğu arasında doğumdan itibaren otomatik bir sevgi bağı kurulurken siz öpücükleri ve sevgi dolu sözcükleri hak etmek için çabalayacaksınız. Bu büyük sorumluluğun altına girerken önerilerimizi dikkate alırsanız mutlu bir aile kurabilirsiniz.

    Rolünüze iyi hazırlanın: Her ne kadar bunun için hazır olduğunuzu düşünseniz bile daha önce aklınıza gelmeyen şeylerle karşılaşabilirsiniz. Evlenmeden önce, katılacağınız yeni aileyle ilgili bilgi toplamanız aile bireyleri arasındaki ilişkiler ve sonrasında çıkabilecek sorunlar hakkında size ipucu verecektir.

    Bu arada asıl önemli olan aile içindeki konumunuzu açıkça ortaya koymanız. Bu şu anlama geliyor; kendinizi gösterin ve sakın odanıza tıkılıp, kalmayın. Aile içindeki aktivitelere katılın ve hatta siz de bir şeyler organize edin. Sakın onlara korktuğunuzu hissettirmeyin. Bir yetişkin olarak ayaklarınız yere basmalı. Onlar sizi kendilerinden uzaklaştırsalar bile yılmadan denemeye devam edin. Sonunda sizin de onlar gibi biri olduğunuzu anlayacaklardır. Onlarla duygularınızı paşlayın. Böylece onları kızgınlıklarını, sevinçlerini ya da üzüntülerini sizinle paylaşmaları için cesaretlendirebilirsiniz. Kimi zaman da çocukları gerçek anneleriyle zaman geçirmeleri için teşvik edin. Bu hem kendinize zaman ayırmanızı hem de onların sizi takdir etmesini sağlayacaktır.



    Yavaş olun: Üvey anne olmak zor olduğu kadar tatmin edici de olabilir. Yeter ki siz sakin olun ve kendinizi olayların doğal akışına bırakın. Hem kendinize hem de çocuklara zaman tanıyın. Birbirinize alışmanız ve aile içindeki yerinizin oturması için gerekli olan en önemli şey zamandır. Kimi zaman düşmanca tavırlarla karşılabilir ve hatta kızgınlık anlarında gerçek anne olmadığınız hatırlatılabilir. Tüm bunlara hazırlıklı olmalısınız. Adımlarınızı dikkatli bir şekilde ve yavaş atın. Ancak bu şekilde eşinizin ve çocuklarıyla mutlu bir ilişkiniz olabilir.

    Ancak bu arada ilk günden itibaren onlardan sadece saygı beklediğinizi gösterin. İlişkinizin başında bunu sağlayamazsanız daha sonra yapmanız çok daha zor olacaktır.

    Çocukları anne demeye zorlamayın: Bu yapabileceğiniz en büyük hata olacaktır. Zaten zaman içinde aranızdaki ilişkiye bağlı olarak kendiliğinden bir bağ oluşacaktır. Kimse kimseyi sevmek, kendi çocuğu veya öz annesi saymak zorunda değil. Önemli olan birbirinizi anlamanız ve birbirinize saygı göstermeniz. Arada çok büyük bir sevgi olmasa da bir aile olunabilineceği unutulmamalıdır.

    Bu arada tam tersi bir durum da yaşanabilir. Onları karşı sevgi hissetmezseniz kendinizi suçlamayın. İlişki kurmak zaman alır.

    Gerçekçi olun: Gerçekleşmesi mümkün olmayan beklentiler içine girmeyin. Taşların yerine oturması haftalar ve aylardan çok daha uzun sürebilir ve hatta bunun için birkaç yıl gerekebilir.
#27.11.2005 18:54 0 0 0
  • Başkalarının kendi çocuğumuza kötü davranmasını istermiyiz.Hayır tabiiki.Ozaman o çocuğun da bir annesi var yada vardı.Bunu düşünmek lazım.

    cadıkız güzel bir konuya değinmişsin teşekkürler
#27.11.2005 20:00 0 0 0
  • Cadikizcim cok sagolasin bilgilerin icin
#28.11.2005 00:43 0 0 0