100 gram kivide 400 miligrama kadar varan C vitamini bulunabiliyor. Kivi suyunda bulunan bazı maddeler kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu önlüyor, astım ve öksürük tedavisinde de nefes açıcı özelliğinden yararlanılıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2010 yılında, Türkiyede kivi üretim alanının 18 bin dekar, üretim miktarının ise 30 bin tona çıkacağı tahmin edilmektedir dedi. Prof. Dr. Karadeniz, kivi çeşitlerinin 1930lu yıllarda Yeni Zelandada ıslah edildiğini ve ilk kapama bahçelerinin de bu ülkede kurulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, 1970li yıllara kadar Yeni Zelandanın tekelinde kalan dünya kivi ticaretine, bu tarihten sonra kivi yetiştirmeye başlayan Avustralya, Japonya, Güney Afrika, Şili, ABD ve Kuzey Akdeniz gibi birçok ülkenin ortak olduğunu ifade etti. Türkiyede ise kivi üretim çalışmalarına 1988 yılında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının İtalyadan sağladığı bin 800 kivi fidanıyla 15 ayrı ekolojide birer dekarlık adaptasyon bahçeleri kurularak başlandığını belirten Prof. Dr. Karadeniz, çalışmalar sonucunda, Doğu Karadenizin kivi yetiştiriciliğine uygun en ideal bölge olduğunun görüldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Karadeniz, Zira bu bölgede yağışın düzenli olması, vejetasyon döneminde uygun sıcaklığın olması, kış soğuklarının kivi yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkilememesi gibi faktörler, bu meyve türünün bölgeye adaptasyonunu elverişli kılmıştır diye konuştu.

Prof. Dr. Karadeniz, 1990lı yıllardan sonra Türkiyede hızlı bir şekilde yayılma gösteren kivinin, ticari olarak 14 ilde yetiştirilebilir durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi:
2005 yılında üretimin yaklaşık 10 bin ton düzeyinde olması beklenmektedir. 2010 yılında, üretim alanının 18 bin dekar, üretim miktarının ise 30 bin tona çıkacağı tahmin edilmektedir. 5 yıl gibi kısa sayılabilecek bir zaman diliminde üretimin üç kat artması, kısmende olsa günümüzde pazarlamada yaşanan problemleri şüphesiz daha da artacaktır. Bunun için bir an önce üretici birliklerinin kurulması, içtüketimin artırılması ve topluma kivi yeme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik tanıtım ve reklam çalışmalarının başlatılaraksürdürülmesi, yaşanabilecek problemleri azaltacaktır.

KİVİNİN YARARLARI
Prof. Dr. Turan Karadeniz, kivinin bol miktarda C vitamini içerdiğine de dikkati çekerek, şöyle dedi:
Öyle ki 100 gram kivi meyvesinde 400 miligrama kadar varan C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca, bir insanın günlük A vitamini ihtiyacı 1.75 gram olup, bu miktar, yaklaşık 70 gramlık kivi meyvesinde bulunmaktadır. Kivi, turunçgillerden 4-6 kat, elmadan ise 40-50 kat daha fazla C vitamini içermektedir. Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 60 miligram olduğu düşünüldüğünde, bir adet kivi bu ihtiyacı rahatlıkla karşılamaktadır.

Kivide, proteinler ve çok sayıda mineral tuzlar bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, Kivi suyunda bulunan bazı maddelerin kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu önlediği bildirilmekte, astım ve öksürüğün tedavisinde nefes açıcı özelliğinden yararlanılmaktadır diye konuştu.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 575
favori
like
share
masarac Tarih: 24.12.2005 06:56
Bide ekşi olmasa. :9:
SU-PERISI Tarih: 29.11.2005 16:04
paylaşım için teşekkürler ellerine sağlık
hmask Tarih: 28.11.2005 18:58
paylaşım için teşekkürler.