ASTIM BRONŞİT (BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ)

Son güncelleme: 27.04.2011 11:05
  • Tedavi edilmeyen saman nezlesinden ve akciğer iltihabından sonra sık görülen bir hastalıktır. İnce bronşların daralması şeklinde etki yaptığından hasta soluk verirken zorluk çeker.
    Astım bronşit, bazı psikolojik rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıkabilmekte ve gerçek sebebi bulunamadığı takdirde tedavisi oldukça zorlaşmaktadır.
    Belirtileri:
    * Solunum güçlüğü daha çok geceleri nöbetler şeklinde kendisini gösterir.
    * Hasta oturduğu veya kurbağa gibi yattığı zaman daha kolay nefes verir.
    * Bronşial astımda nefes almada değil, nefes vermede güçlük vardır. Bu sebeple akciğerlerde şişme görülür.
    Ne Yapmalı?
    * Nefes vermeyi kolaylaştırmak için solunum borularını genişletici ilaçlar verilirken; aynı zamanda hastalığa sebep olan madde veya olay keşfedilmelidir. Astıma sebep olan etki ortadan kaldırıldığı zaman tedavi kolaylaşmakta ve krizlerin önüne geçilebilmektedir.
    * Varsa iltihabi durumlar önlenmelidir.
    * Öksürüğü kesmek için tedbir alınmalı, balgam söktürücü ilaçlar kullanılmalıdır.
    * Hasta sık sık solunum hareketleri yapmalı, bronşların tabiî yolla açılmasına yardımcı olmalıdır.
    * Yine astıma yol açan alerjik madde tesbit edilmeli, bünyenin bu maddeye hassasiyeti giderilmelidir. Buda aşılarla yapılır.
    * Saman nezlesi kuru ortamı sevdiğinden, tedavi sırasında hasta nemli bir ortamda bulundurulmalıdır.
#30.11.2005 13:56 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#30.11.2005 16:25 0 0 0
  • paylaşıma teşekkürler
#30.11.2005 22:42 0 0 0
  • bu güzel blgiler için saol
#30.11.2005 23:11 0 0 0
  • teşekkürler
#24.12.2005 05:36 0 0 0
  • akut bronşit nedir

    Bronşların herhangi bir sebeple iltihaplanması olayına "Bronşit" adı verilir. Akut Bronşit: Daha çok sonbahar ve kış aylarında bulaşıcı hastalıklarla birlikte görülür. Tifo, kızamık, boğmaca virüsleri bronşlara kadar yayılarak iltihaplanmaya sebep olurlar.
    Belirtileri:
    * Ateş, öksürük ve vücutta kırıklık ilk belirtilerdendir.
    * Başta kuru olan öksürük, hastalık ilerledikçe balgamlı öksürüğe dönüşür.
    * Boğazda yanma, ağrı ve ses kısıklığı görülebilir.


    Sigara terkedilmedikçe tedavi cevapsız kalır.
    soğuktan, rutubetten ve tozdan uzak bulunmalıdır.

    Akut bronşitin nedenleri
    Akut bronşit sıklıkla bronş ağacına ulaşan, virüs denen mikroorganizmalarla oluşur. Boğaz ve burunda nezle ve iltihap yapan virüsler, akut bronşit de yaparlar. Virüsler bronş ağacının duvarlarına saldırır ve zedelerler. Vücudumuz bu saldırganlara karşı kendini savunur ve bu nedenle bronşlarda şişme ve balgam oluşur. Bedeniniz bu savunma sonucunda saldırgan virüsleri öldürse de, kendini toparlaması ve onarması için zamana gereksinim duyar. Bu sırada öksürmeye ve balgam çıkarmaya devam edersiniz. Bronş ağacına zarar verebilecek sigara gibi herhangi bir etmen, bronşların iyileşme süresini uzatabilir.


    Akut bronşit kişiler arasında öksürükle bulaşır. Virüs ya havadan ya da hasta kişinin elinden bulaşır (el sıkışmayla). Bronş ağacınız zedelenmişse, bronşite çok daha kolaylıkla tutulabilirsiniz. Sigara içiyor ya da hava kirliliğinin yoğun olduğu bir ortamda bulunuyorsanız, bedeninizin direnci düşer. Sigara içen kişiler, daha kolaylıkla bronşit olurlar ve hastalıkları daha uzun sürebilir.
#26.05.2009 07:26 0 0 0
  • Akut bronşit tedavisi

    Ağız ve burun yoluyla aldığımız temiz hava, yutak ve gırtlaktan geçerek soluk borusuna ulaşır. Soluk borusu iki ana kola, ayrılır. Bu kollar da kendi aralarında daha küçük kollara ayrılarak akciğerlere bağlanırlar. Soluk borusunun büyük kollarına "bronş", daha küçük kollarına ise "bronşiyol" adı verilir.

    Akciğerlere giriş yapan bronşiyollerin sonu kesecikler şeklinde olup gaz alış verişi bu keseciklerde gerçekleşir. Keseciklerin iç duvarı kılcal kan damarları ile donatılmıştır. Kan hücrelerine oksijen yükleme ve karbondioksit alma bu kılcal damarların bronşiyol keselerine açılan yüzünde (alveol) meydana gelir.

    Bronşit:
    Bronşların herhangi bir sebeple iltihaplanması olayına "Bronşit" adı verilir. Akut ve kronik olmak üzere iki şekli vardır.

    Akut Bronşit:
    Daha çok sonbahar ve kış aylarında bulaşıcı hastahklarla birlikte görülür. Tifo, kızamık, boğmaca virüsleri bronşlara kadar yayılarak iltihaplanmaya sebep olurlar.

    Belirtileri:
    • Ateş, öksürük ve vücutta kırıkhk ilk belirtilerdendir.

    • Başta kuru olan öksürük, hastahk ilerledikçe balgamlı öksürüğe dönüşür.

    • Boğazda yanma, ağrı ve ses kısıklığı görülebilir.

    Tedavi:
    • Ateşin düşmesi ve öksürüğün önlenmesi için ilâç verilir.

    • Eğer bronşite bir akciğer hastalığı da eşlik etmiyorsa yatak dinlenmesi ve bol ıhlamur çayı içilmesi hastalığı atlatmaya kâfi gelecektir. Ihlamur suyu iyi bir balgam söktürücüdür.

    • Hastanın yattığı oda sıcak ve nemli olmalıdır. Nem, sobanın üzerine konan bir çaydanlığın ağzı açık bırakılarak (buharla) temin edilebilir. Buğuseptiklerin buharı teneffüs edildiği zaman oldukça faydası görülecektir.
#25.10.2009 13:22 0 0 0
  • Doğru Diyor Ama:d
#25.10.2009 15:40 0 0 0
  • KonuLar BirLe$tiriLdi...
#29.10.2009 09:49 0 0 0
  • Çocuklarda özellikle kötü oluyor bronşit.
#30.10.2009 11:24 0 0 0
  • Astım ve bronşit için o adı güze karizmatik ürünleri boşverin Zencefil Macun Kullanın size önerim tecrübe ile sabitir yüzyıllardır kullanılan karışım tüm aktarlada ve internette heryerde var hemde ucuz
#27.04.2011 11:05 0 0 0