Önemli! Şifalı Bitkiler ve Hangisi Ne İşe Yarar

Son güncelleme: 20.04.2010 21:34
  • ADAÇAYI
    Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.

    AHUDUDU
    Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

    ALOE VERA(SARISABIR)
    Eski yunanlılarında güzelleşmek için kullandıkları bir bitki. Yıpranmış ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlı. Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor. Yıpranmış saçları onarıyor ve nemlendiriyor.

    ASMA
    Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

    AVOKADO
    Çok kalorili olmasına rağmen içerdiği Glutathion süper bir hücre koruyucusudur, çünkü en iyi antioksidanttır. Antioksidantlar hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatırlar ve kanseri önlerler. Tüm meyveler arasında protein bakımından en zengin olanıdır. Bol miktarda E vitamini de içerir.Bu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dolaşımı düzene sokar. Ayrıca potasyum ve B6 vitamini de içerir. Kadınlar açısından çok gereklidir.

    AYRIKOTU
    İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.

    AYVA
    İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.

    BADEM
    Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

    BAKLA
    İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

    BAMYA
    Halsizliğe karşı bire bir. 100 gram bamya günlük magnezyum (hücrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir (akyuvarların vücut içinde oksijen taşımasını sağlıyor)ihtiyacımızı karşılıyor.

    BİBERİYE
    Eski zamanlarda gençliği geri getiren bitki olarak adlandırılan biberiye, sivilcelere iyi geliyor. Cildin esnekliğini ve sıklığını artırıyor. Bir litre suya, biberiye ve kekik yağından iki kaşık ekleyin. Bu karışımı cildinizi temizlemek ve yumuşatmak için kullanın.

    BEZELYE
    Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.

    BROKOLİ
    Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler.Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor.İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.

    BUĞDAY
    Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

    ÇAM FISTIĞI
    Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

    ÇAY
    Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.
    Gözleriniz şişse iki soğuk çay poşetini göz kapaklarınızın üstünde bekletin.
    Saçlarınızın eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanız, şampuandan sonra çayla durulayın. Farkı göreceksiniz.

    ÇİLEK
    Körpe ve bol sulu çilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunları olanlar için de iyi bir meyvedir. Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları için de birebirdir. Ayrıca diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor. Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunduğu gibi, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor. Çilek C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca bol miktarda potasyum içerir ve lifli besinler arasında önemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, çileğe şeker ilave etmemek şartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.

    ÇÖREKOTU
    İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

    DOMATES
    Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri içerir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulunur. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili. 'Beta karotin'e yakın olan likopen içeriyor. Likopen vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor. Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az.

    DUT
    Beyaz dut yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür.

    EBEGÜMECİ
    Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.
    Bu bitkinin yaprakları tahriş olan cildi dış etkenlere karşı korur. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Ebegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir, bağ dokusunun elastikiyetini artırabilirsiniz. Ayrıca göz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi gelir.

    ELMA
    Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz,kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.

    ENGİNAR
    Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri belirtildi.

    FESLEĞEN
    Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Enerji verir ve cildi rahatlatır. Fesleğenli saç losyonlarıyla saç derisine masaj yaparak, onların kökünü güçlendirebilirsiniz. Fesleğen yağıyla selülitlerinizden de kurtulmanız mümkün.

    FINDIK
    Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar.

    GÜL
    Cilde sağladığı yararlar yüzünden kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Parfüm üretiminin önde gelen elemanlarındandır. Gözenekleri sıkılaştırıcıdır.

    GREYFURT
    C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah açar.

    HAVUÇ
    Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.

    IHLAMUR
    Ihlamur, 18. yüzyıldan beri çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Sakinleştirici ve yumuşatıcı özelliğiyle kış aylarının vazgeçilmez içeceği. Ihlamurun bu özellikleri yağlı yada kuru her tür cilt için de geçerli. Ihlamur, cildi sakinleştiriyor ve yatıştırıyor.

    ISIRGANOTU
    Toplaması zor olduğu için pek fazla sevilmeyen bu bitki, cildin parlak görünmesini sağlar ve gerginleştiriyor. Böbrek hastalarının vazgeçilmez dostu saç dökülmesini de önlüyor.

    ISPANAK
    Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili.Ispanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili. Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.

    İNCİR
    Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit,öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.

    KARANFİL
    Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.

    KEKİK
    Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.

    KIRMIZI BİBER
    Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu illerinde fazlaca tüketilir.

    KİRAZ
    Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre,günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.

    KİVİ
    Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

    KUŞBURNU
    Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur.Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.

    LAHANA
    Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor.

    LAVANTA
    Cildi rahatlatıyor ve gevşetiyor. Alın ve boyun bölgesinin toparlanmasına yardımcı oluyor. Su doldurulmuş küvete lavanta yağı karıştırıp, cildinizin kuru bölgelerine kısa bir masaj yaparak bu dertten rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

    MAYDANOZ
    Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir, kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur.

    MARUL
    Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

    MISIR
    Yüzde 18.3 gibi yüksek oranda lif içeriyor. Mısırın içeriğindeki yüksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir. İçinde protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.

    MUZ
    Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları önler. Adet sancılarını gidermeye birebirdir.

    NANE
    Cilde enerji, canlılık ve yoğun bir ferahlık hissi verir. Dokuların elastikiyetini kuvvetlendirir.

    ÖKSEOTU
    Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır.Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.

    PATATES
    Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein içerir. Halsizliğe karşı etkili. Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zengini.

    PAPATYA
    Her derde deva bir bitki. Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir losyonla gözlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor.

    PIRASA
    İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri için faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.

    PORTAKAL
    Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri önleyici olarak bilinen bütün maddeleri içeriyor. Ayrıca bol miktarda C vitamini içeriyor.

    SALATALIK
    Salatalığı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı, pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor.

    SOĞAN VE SARIMSAK
    Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan içerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor.

    TURP
    Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.

    ÜZÜM
    Üzümde bilinen 20 antioksidant var, siyah üzüm ise yeşil üzümden fazlasını içeriyor. Kan yapar, kanı temizler. Yüksek tansiyonu düşürür.Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Besleyicidir.

    YOĞURT
    Vücudun çeşitli organlarında bulunan bakterilerden bağırsakta barınanları, sindirim sisteminin düzenli çalışması açısından önemlidir. Bu bakteriler, enfeksiyonların ve bulaşıcı bir hastalık geçirirken almak zorunda kaldığımız antibiyotiklerin saldırısına uğrayabilir. Bu da sindirim sistemini harap eder. Yoğurt bu sorunu çözer, azalan bakteri miktarını normal seviyesine getirir ve enfeksiyonları hem önler, hem de onlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini de canlandırır. Kalsiyum oranı sütten fazla olan yoğurdun, protein oranı süte eşittir.

    YERALMASI
    Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir.

    ZEYTİN
    Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
#30.11.2005 23:01 0 0 0
  • çok değerli bilgiler
    eline sağlık

#01.12.2005 21:03 0 0 0
  • teşekkürler
#01.12.2005 21:15 0 0 0
  • kardeş teşekkür ederim sana
#24.12.2005 05:28 0 0 0
  • Acı bakla : Semen Lupini Şeker hastalığına karşı kullanılır.

    Acı elma yağı : Salvia Triloba Gaz söktürücü, midevi, ter kesici, idrar artırıcıdır. Haricen yara iyi edici ve antiseptik olarak kullanılır.

    Acı yonga : Lignum Quassiae İştah açıcı, kuvvet verici, kurt ve ateş düşürücü

    Acıağaç : İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Ateşi düşürür. Tükürük ifrazatını arttırır. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin çalışmasını düzenler. Böbrek sancılarını keser, taşların düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını döker. Kanamaları durdurur. Haşarat kaçırıcı olarak da kullanılır. Fazla kullanılacak olursa; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yapar.

    Adaçayı : Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

    Adamotu : Zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Rast gele kullanıldığında zararlı olur.

    Ahlat (Yabanarmudu ) : Meyveleri ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarinda, filizi ezilip yaraya sürülür.

    Ahududu : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

    Alıç : Asabi çarpıntıları giderir. Sinir bozukluğunu geçirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Aritmide kullanılır. Uykusuzluğu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır.

    Altınotu : Herba Ceterachi İdrar söktürücü ve kabız etkileri vardır. Basura karşı, haricen kullanılır.

    Amber : Ambra Grisea Kaşalot balığından elde edilir. Kalbi kuvvetlendirir, iştah açar ve cinsel arzuyu artırır.

    Anason : Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı arttırır. Öte yandan kusmayı ve ishali keser.

    Anason : Kullanılan kısmi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve gölgede kurutulur. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini söktürür. Idrar artirir. Migren agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve bronsitte görülen sikayetleri giderir.

    Anason yağı : Oleum anisi Sinir sistemi uyarıcısıdır.

    Andız kökü : Radix Helenii Safra söktürücü, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,kuvvet verici ve kurt düşürücüdür.

    Ardıç : Kozalaklari mavimsi siyah renklidir. Yenir ve idrar söktürücü özelliktedir.

    Ardıç tohumu : Fructus Juniperi İdrar artırıcı, terletici, midevî ve antiseptik özellikleri vardır.

    Aslanağzı : Balgam söktürür. Bronşitte rahatlık verir


    Asma : Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

    Aspir : Flos Carthami Romatizma ağrılarına karşı etkilidir. Dahilen terletici, kurt düşürücü ve adet getiricidir.

    Ayı üzümü : Kuvvet verir. İshali keser. İdrar yollarını temizler. İdrar söktürür. Ateşi düşürür. İdrar yollarındaki taşların düşmesine yardım eder. Prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetleri giderir.

    Ayrıkotu : Bitkinin etli kökleri çok eskiden beri üriner hastalıklarda kullanılan önemli bir halk ilacıdır. Kökler mesane ve böbrek iltihapları dahil, mesanedeki tas ve kumları düşürmek için kullanılan iyi bir idrar söktürücüdür.

    Ayva : İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.

    Badem : Aci bademin uçucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir. Çocuklar için iyi bir müshildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir.

    Badem : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

    Badem yağı : Oleum Amygdalae Dahilen müshil, haricen yumuşatı- cı ve yara iyi edici olarak kullanılır.

    Bakla : İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

    Baldıran ( Ağuotu) : Nemli yerlerde yetişen, 1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidir.Ev ilaçlarında kullanılmaz.Tıpta, özellikle dişçilik alanında kullanılır.Ağrı kesici, spazm giderici ve siyatik, tetanoz ile epilepsi hastalıklarinin tedavisinde kullanılır.

    Balıkotu : Fructus Cocculi indici Dahilen kurt düşürücü, sara nöbetlerini azaltıcı olarak kullanılır. Tehlikeli bir drogdur.

    Bamya : Meyvesi beş bölmeli,tohumları yuvarlak ve yeşilimtrak gri renkte bir sebze. Faydalı bir sebzedir. Yaş veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapılır. Meyveleri müsilajlıdır.Kabızlık tedavisi ve barsakların düzenli çalışması için faydalıdır.

    Bamya çiçeği : Flos Hibisci Dahilen göğüs yumuşatıcı, lapa halinde haricen çıbanları olgunlaştırıcıdır.Kabızlığa karşı etkili ve zararsız bir drogdur.

    Banotu : Yumuşak tüylü, otsu bir bitki. Gavur haşhaşı adıyla da bilinmektedir.Meyve çok tohumlu ve bir kapakla açılıp tohumlarını saçan bir kapsüldür.Altı türü vardır. (Siyah Banotu) ile (Mısır Banotu) tedavi sahasında kullanılır. Mısır Banotu Malatya civarında bulunmaktadır. Bilhassa alkaloit endüstrisi için önemlidir. Siyah Banotu hemen hemen bütün Anadolu ve Trakya'da bulunur. Meyvaları çanak yapraklar tarafından sarılan, kapak ile açılan bir kapsüldür. Bu kapsül içinde gri esmer renkli, üzerinde küçük çukurcuklar bulunan çok miktarda tohum bulunur.Bitkinin kullanılan kısmı; yaprakları, kökü ve tohumlarıdır. Yapraklar, bitki çiçekli iken toplanır ve kurutulur. Tohumlar tamamen olgunlaştıktan sonra alınır, güneşte ya da 40-50 derecelik fırınlarda kurutulur. Kuvvetli bir uyuşturucu ve ağrı kesicidir. Bazi müshillerin tesir edebilmesini kolaylaştırır. Bilmeden kullanıldığında zehirlenmelere sebeb olan bir bitkidir.

    Besbase : Rhizoma Polypodii Müshil, safra ve balgam söktürücü ve kurt düşürücü etkilere sahiptir.

    Bezelye : Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.

    Biberiye ( Kuşdili otu) : 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki.Kuşdili olarak da bilinir.Yapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır. Ayrıca hazımsızlığı giderir.

    Biberiye yağı : Oleum Rosmarini Haricen romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılır.

    Boru çiçeği ( çan çiçeği ) : Nefes darlığı , bronşit ve astımın sebep olduğu rahatsızlıkları giderir.

    Böğürtlen : Dikenli ve çalı görünümünde bir bitki. Ekilmemis yerlerde, çit, yol ve hendek kenarlarında çok bulunur.Meyva birçok meyvanın oluşturduğu bileşik küre biçimindedir. Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır. Yapraklar çiçek açmadan toplanır, gölgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; diş etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır.

    Brokoli : Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler. Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor. İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.

    Buğday : Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

    Ceviz : Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti. Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları şöyle sıralanıyor: • Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar. • Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir. • Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir. • Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir. • Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar. • Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur.

    Ceviz yağı : Juglandis regiae Müshil ve safra artırıcı olarak kullanılır.

    Civan Perçemi (Binbir yaprak otu, Kandil Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.

    Çakşırotu kökü : Ferulae meifoliae Cinsel kudreti artırıcı olarak etkilidir.

    Çamfıstığı : Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

    Çamsakızı : Terebenthina Communis Solunum ve idrar yolları hastalıklarında kullanılan etkili bir antiseptiktir.

    Çamtere-Bentin yağı : Oleum Terebinthinae Neft yağı olarak da tanınır. Hari- cen romatizma ağrılarını giderici ve saçları besleyici olarak kullanılır
    Çarpıntıları keser, migreni keser.İdrar ve adet söktürür.

    Çekem : Fructus Visci albi Kabız, idrar artırıcı, kusturucu, kuvvet verici ve tansiyon düşürücü etkileri vardır. Romatizma ağrılarında kullanılır.

    Çemen : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir.

    Çiğdem (Mahmur Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı tohumları ve yumrusudur. İdrar söktürür, Kabızlığı giderir. Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Çiğdem tohumu ve yumrusundan hazırlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastalığına karşı kullanılmaktadır. Daha çok ziraatta kullanılır.

    Çilek : Körpe ve bol sulu çilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunları olanlar için de iyi bir meyvedir. Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları için de birebirdir. Ayrıca diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor. Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunduğu gibi, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor. Çilek C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca bol miktarda potasyum içerir ve lifli besinler arasında önemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, çileğe şeker ilave etmemek şaartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.

    Çörekotu : İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

    Çörekotu yağı : Nigellae sativae Haricen saç dökülmesi ve kepeğe karşı kullanılır.

    Çöven kökü : Radix Saponariae albae Tedavide nadiren kullanılır. Bilhassa tahin helvası yapımında kullanılır. İdrar ve balgam söktürücüdür.

    Dağçayı : Sideritis Uyarıcı, gaz söktürücü, iştah açıcı ve mide ağrılarını kesici özelliklere sahiptirler.

    Defne : Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını dindirir

    Defne yağı : Lauri expressum Romatizma ağrılarını dindirici ve vücut parazitlerini öldürücüdür. Ayrıca, saç dökülmesini de önler.

    Defne yaprağı : Folium Lauri Terletici, antiseptik ve midevi etkilere sahiptir.

    Demirhindi : Pulpa Tamarindorum Müshil ve müleyyin bir etkiye sahiptir. Hiçbir tahriş edici etkisi yoktur.

    Deniz Kadayıfı : Solunum ve hazım sistemi nezlelerini giderir. Vücudu besleyici olarak da kullanılır.

    Deniz Yosunu : Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor. Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkili.

    Dereotu : Bitkinin kullanılan kısmı meyveleridir. Meyveler eylül sonunda toplanır ve gölgede kurutulur. Meyvelerinde sâbit ve uçucu yağ, pektin ve azotlu bileşikler vardır. Meyveler yatıştırıcı, mide ve bağırsak gazlarını önleyici olarak kullanılır. Hazımsızlık ve hıçkırığa tesiri iyidir. Yaprakları da yemek ve salatalarda kullanılır.

    Deve çökerten : Fructus Tribuli Taş düşürücü, idrar söktürücü ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır.

    Devedikeni : Ateş düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir.

    Domates : Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri içerir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulunur. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili. 'Beta karotin'e yakın olan likopen içeriyor. Likopen vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor. Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az

    Dut : Beyaz dut yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür.

    Dut meyvası : Fructus Mori nigri Meyvalardan hazırlanan şurup, gargara halinde, ağız ve boğaz hastalıklarına (pamukçuk) karşı kullanılır.

    Düğün Çiçeği : Kavak merhemi ile birlikte hâricen basura karşı verilmektedir.

    Ebegümeci : Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.

    Eğir kökü : Rhizoma Calami aromatici Gaz söktürücü, terletici ve antispazmotiktir. Dahilen Prostat, haricen ise romatizma için kullanılır.

    Eğreltiotu : Barsak parazitlerine karşı çok eski târihlerden beri kullanılmaktadır. Toz veya hulasa hâlinde alınır. Tavsiye edilen miktardan fazla alınmamalıdır.

    Elma : Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.

    Enginar : Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikler.

    Halile ( Kara sarı) : Fructus Myrobalani Sarı halile müshil, Kara halile ise kabız olarak kullanılır. Haricen ise yara iyileştiricidir.

    Hanımeli : Tıpta yaprakları gargara yapmak için, çiçekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar söktürücü ve kusturucu olarak kullanılır.

    Hardal tohumu : Sinapis nigrae Haricen lapası, yakısı ve banyosu yapılir. Kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için kullanılır.

    Haşhaş : Bitkinin kullanılan kısımları ham meyvelerinin çizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler, yapraklar, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır.Bilhassa hâricen kullanılan bâzı merhemlerin bileşimine girer ve ağrı dindiricidir.Bileşiminde toplanma zamanına göre değişen afyon alkaloitleri vardır. Harici ağrı dindirici olarak, özellikle diş hekimliğinde kullanılır. Tohumlarının yağı ise, tohumları soğukta tazyik edilmesi sûretiyle elde edilen yağdır. Soğukta elde edilen yağın bileşiminde asitler az, sıcakta elde edilen yağın ise asitleri fazladır. Soğukta elde edilen yağ, bâzı merhemlerin bileşimine girer. Sıcakta elde edilen yağ, yemek yağı ve sanayide sabun yapımında kullanılır. İçerdiği zehirli maddeli dolayısıyla, hekim kontrolü ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

    Hatmi : Ağız, boğaz ve dişeti iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak iltihaplarını giderir.

    Hatmi çiçeği : Flos Altheae Göğüs yumuşatıcı ve tahrişleri gidericidir.

    Havacıva : Radix Alkannae Kabız ve yara iyileştiricidir.

    Havuç : Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir. Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.

    Havuç tohumu : Dauci carotae Midevi, gaz söktürücü, gebeliği önleyici ve cinsel gücü artırıcıdır.

    Hayıt : İdrar söktürür. Sancıları keser. Aybaşı kanamalarını düzenler. Anne sütünü artırır. Hazımsızlığı giderir. Karın ağrısı ve ishali keser. Ayak şişlerini indirir. Akrep ve arı sokmalarında kullanılır.

    Hayıt tohumu : Agni-Casti idrar artırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcıdır.

    Hindistancevizi : İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir.

    Hint yağı : Oleum Ricini İnce barsak üzerinde etkili olan ve tahriş yapmayan bir müshildir

    Hodan : Bitkinin çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Fazla miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar taşır. Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrar ve balgam söktürücüdür. Boğaz ağrılarına ve öksürüğe karsı kullanılır.

    Hurma : Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugüne dek kalp ve damar hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü biliniyordu. İsrailli bilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma olduğunu kanıtladı. İsrailli bilim adamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar. İsrail'de yapılan bir araştırmada, elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve çinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler. Bilim adamları, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler.

    Hünnap : Jujubae Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, müshil ve kan temizleyicidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.

    Hüsnüyusuf : Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir. İktidarsızlıkta da faydalıdır.

    Ihlamur : Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır.Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler.

    Isırgan : Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker. Burun kanamalarını keser. Balgam söktürür.

    Ispanak : Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili. Ispanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin yüzde 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili. Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.

    İğde çiçeği : Flos Elaeagni Kabız, kuvvet verici ve antiseptiktir. C vitamini deposudur. Gribe karşı etkilidir.

    İncir : Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit, öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.

    Kabak : Tohumları (çekirdekleri) tenya ve kurt düşürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanılmaktadır. Tohumlar diş kabuklarından ayrılarak dövülür, şekerle karıştırılarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gr'dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pişirilen etli kısmı yiyecekten başka çıban ve şiş yerlere lapa olarak da tatbik edilir.

    Kafur : Camphora Sinir sistemi, solunum ve kalp üzerinde uyarıcı etkileri vardır.

    Kahve : Kahvede kafein alkoliti vardır.Kafeinin az miktarının damarları genişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumu hızlandırır. Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle zehirlenmelere karşı kullanılır. Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki fazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, kulakların uğuldamasına sebep olur.

    Kakao : Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür. Fazla miktarı zararlıdır.

    Kakao yağı : Oleum cacao Basur memelerini, kadınların göğüslerindeki yara ve çatlakları yumuşatmak için haricen kullanılır.

    Kakule : Cardamomi İştah açıcı, gaz söktürücü ve midevi etkilere sahiptir. Kahveye konur.

    Kantaron : Çayı kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü ve hazmı kolaylaştırıcı olarak verilir. Ayrıca astım ve mide ağrılarında da faydalı olduğu bilinir.

    Karabaş Otu : Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam söker. Uyuşukluk giderir, zindelik verir.

    Karabaş yağı : Lavandulae Romanae Haricen ve dahilen antiseptik olarak kullanılır.

    Karabiber : Mideyi ısıtır. iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve barsaklardaki mikropları öldürür. Enerji verir. Afrodizyak özelliği vardır.

    Karanfil : Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.

    Karanfil yağı : Oleum Caryophylli Dişhekimliğinde antiseptik ve ağrı kesici olarak, dahilen ise gaz söktürücü olarak kullanılır.

    Karnabahar : Zihin yorgunluğunu giderir. Afrodizyak özelliği vardır. Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şeker hastalarına faydalı olduğu bilinir.

    Karpuz : Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır. Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur.

    Kasımpatı : Böcek öldürücü ilaç yapılır.

    Katırtırnağı : İdrar ve balgam söktürür. Hazmı kolaylaştırır. Böbrek ve safrakesesi taşlarının düşürülmesine yardım eder. Mesane hastalıklarını tedavi eder. Romatizmada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalp hastalıklarında kullanılır.

    Kavun : Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri) de tıbbî olarak kullanılmaktadır. Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur. Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri suda, suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır. Ayrıca kavun, sinirleri yatıştırır, böbreklerdeki kanı temizler, taşların düşürülmesine yardımcı olur. Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir.

    Kayın Ağacı : Avrupa kayınının tohumlarından elde edilen yağ, yemek yağı olarak margarin endüstrisinde kullanılır. Kayın katranının distilasyonundan antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Bu da dıştan romatizma ve deri hastalıklarına karşı kullanılır. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilen su yüz lekeleri ve çilleri giderir.

    Kayısı : Çekirdeklerinden yağ elde edilir. Etli meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir. Çekirdek içinden elde edilen yağ badem yağı yerine, yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak için kullanılır.

    Kaynanadili : Dizanteri ve ishali giderir.

    Kebabiye : Cubebae Solunum sistemi antiseptiğidir. Belsoğukluğunda kullanılır.

    Keçiboynuzu : Olgun meyveleri gıda olarak kullanılır. Kuru meyvelerin temizlenmiş unu bilhassa süt çocuklarının mide ve barsak bozukluklarında kullanılır. Ayrıca göğsü yumuşatır ve balgam söker. Sigara tiryakileri için faydalıdır.

    Kekik : Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.

    Kekik yağı : Oleum Thymi Dahilen safra artırıcı, kurt düşürücü ve ağrı dindirici, haricen ise antiseptik olarak kullanılır.

    Kenevir : Merkezî sinir sistemine etki eder, yatıştırıcı ve uyuşturucudur. Hazım sistemine pek tesiri yoktur.

    Kereviz : Kerevizde B vitamini, demir ve kireç vardır. Kereviz unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar söker, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma da da faydalıdır.

    Kereviz tohumu : Apii graveolentus Uyarıcı ve iştah açıcıdır. Prostat için kullanılır.

    Kestane : Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.

    Keten tohumu : Semen Lini Müshil, sindirim sistemi iltihapları ve tahrişlerine karşı koruyucudur.

    Keten yağı : Oleum Lini Bezir yağı olarak bilinir. Yara ve yanık tedavisinde kullanılır.

    Kına Ağacı : Ayak terlemesine engel olur. Dolamada kullanılır. Uyuz ve egzamaya iyi gelir. Guatrın üzerine bağlanırsa fayda görülür. Ağız yaraları ve deri çatlaklarını tedavi eder, saçları besler ve kuvvetlendirir.

    Kınakına : Ateş düşürür. Sıtmayı tedavi eder. Tifoda faydalıdır. Ağır ve mikrobik hastalıkların nekahat devresini kısaltır. Cilt kaşıntılarında faydalıdır. İştah açar. Kuvvet verir. Kabızlığı giderir.

    Kısa mahmut : Chamaedrys midevi, uyarıcı, şeker hastalığına karşı etkilidir.

    Kızılcık : Kızılcık meyvelerinden ezme, marmelat, meyve suyu yapılır. Kabız edici özelliği vardır. Gıdâ olarak istifâde edildiği gibi kabukları ateş düşürücü olarak kullanılır.

    Kiraz : Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu yörede çok yetiştiğinden, bol bol kiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor. Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkat çekiyor. Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğini araştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı. Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.

    Kişniş : İştah açıcı, barsak gazlarını giderici, teskin edici, bas dönmesine karşı kullanılır.Fazlası zararlıdır.

    Kitre : Tragacantha Boğaz hastalıkları ve iltihaplarında koruyucudur.

    Kivi : Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

    Kudret narı : Momordicae charantiae Mide ve barsak ülserine karşı dahilen kullanılır. Yara, çıban ve ekzemalarda haricen kullanılır.

    Kuşburnu : Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.

    Kuşkonmaz : Hazımsızlığa karşı etkili. Antitoksit maddeler içeren bu sebze böbreği toksinlerden arıtıyor ve besinlerin hazmedilmesini kolaylaştırıyor

    Lahana : Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor.

    Lavanta : Lavanta çiçeği, kuvvet verici, idrar söktürücü ve romatizmaya karşı çay hâlinde kullanılır. Çok iyi bir koku vericidir. Hâricen yatıştırıcı olarak da kullanılır. Parfümeri sanâyiinde kullanılan önemli bir bitkidir.

    Limon yağı : Oleum Limonis Uyarıcı ve koku verici olarak kullanılmaktadır.

    Mahlep : Pruni mahaleb Afrodizyak, balgam söktürücü, nefes darlığı ve prostat için, ayrıca şeker hastalığına karşı kullanılır.

    Mantar : Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle Çinliler'in ilaç niyetine yedikleri bu sebze, bünyeyi hastalıklara karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

    Marul : Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

    Maydanoz : Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığı dert yok gibi.. A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfos ve mangan elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor. Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir ve taşları düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur. Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle uyanmamızı sağlar. Anne sütünü artırır. Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar. Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi geliyor. Kaynatılan maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor. Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor..

    Mazı : Yaprakları siğilleri yok etmekte kullanılır. Kozalağından barsak kurdu düşürücü ilaç yapılır. Gebe kalmayı önlemek için kullanılır. Bazı zehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı bilinir. Basur memelerinde de faydalıdır.

    Melekotu : Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melekotu dövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür. Astım nöbetlerine faydalıdır.

    Melissa : Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sâhiptir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hafıza zayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri keser. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Daha çok çay hâlinde kullanılır.

    Menekşe : Bitkinin çiçekli dalları idrar söktürücü, bâzı deri hastalıklarında kan temizleyici olarak ve romatizmaya karşı kullanılır.

    Menengiç : Terebinthina Chia Dahilen idrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.

    Mersin : Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak kullanılır.

    Mersin yağı : Oleum Myrti Dahilen bronşit, verem ve belsoğukluğu gibi hastalıkların tedavisinde ve şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır.

    Meyankökü : Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.

    Mısır : Yüzde 18.3 gibi yüksek oranda lif içeriyor. Mısırın içeriğindeki yüksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir. İçinde protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.

    Mısır püskülü : Stylus Maydis İdrar söktürücü ve taş düşürücüdür.

    Mine Çiçeği (Güvercin otu) : Tıbbî olarak, kabız edici, teskin edici etkisi vardır. Baş ve mafsal ağrılarını dindirir. Yorgunluğu ve uykusuzluğu giderir.

    Muskat : Myristicae Gaz söktürücü ve antiseptik olarak bilhassa karın ağrıları için kullanılır.

    Muz : Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları önler.

    Mürsafi : Gummi Myrrihae Antiseptik ve uyarıcıdır. Bilhassa solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır.

    Nane : Yapraklari çay hâlinde yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, bulantıyı giderici olarak kullanılır. Bunun yanında çeşitli ilâçların terkibinde kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ veya kurutulmuş olarak yemeklere konur. Nâne esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına karşılık az miktarı mîde ağrılarına ve bulantılara karşı kullanılabilir. Nâne uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan bir yağdır.

    Nane yağı : Menthae Piperitae Hafif antiseptik, ferahlatıcı, koku verici ve mide bulantılarını giderici olarak kullanılır.

    Nar : Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır. Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır.

    Nazarotu : Ekzama, basura karşı ve tütsü olarak kullanılır.

    Nergis : Kusturucu ve ishal etkilidir. Kurutulmuş çiçekleri yatıştırıcı , müshil ve ateş düşürücü olarak çay hâlinde kullanlır.

    Nilüfer : Kökleri kabız edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri, yatıştırıcı ve uyuşturucudur.

    Nohut : Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırır.

    Oğulotu : Folium Melissae Yatıştırıcı, midevi, terletici ve antiseptiktir.

    Okaliptus : Özellikle solunum yolu hastalıklarında kullanılır.Öksürüğü keser, boğaz ve burun iltihaplarını giderir. İdrar yollarını temizler. Hâricen deri üzerine sürülmek sûretiyle antiseptik olarak da kullanılır. Ökaliptus yaprakları doğrudan doğruya kaynatılarak kullanıldığı gibi, yağının tıpta da pekçok faydaları vardır. İlâç olarak veya kaynatma ile buğu, koku hâlinde de kullanılır. Yapraklar nefes darlığı, kabız, balgam söktürücü olarak, haşere sokmalarına, her nevî ateşlenmeye, nezle, nevralji, bronşit, romatizma, şeker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya ekşitilerek sirke, toz sabun, pudra ve mâcun şeklinde kullanılır.

    Okaliptüs yağı : Oleum Eucalypti Antiseptik olarak haricen kullanılır.

    Ökseotu : Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.

    Pancar : Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Mide ve barsakları kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır.

    Papatya : Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur.Çay hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir. İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanılır.

    Patates : Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein içerir. Halsizliğe karşı etkili. Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zengini. 100 gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17 mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor, 20 mg C vitamini var. Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük çekmezsiniz. Her zaman söylenir, bir kez daha söylense sorun olmaz; patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir. Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25'ini kaybediyor. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerek.

    Patlıcan : Kansızlığı giderir. Karaciger ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanmaları ve ağrılarını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntılarını giderir. Cilt hastalıkları, şeker, mide, barsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar yememelidir.

    Pelinotu : Herba Absinthii Midevi, ateş düşürücü, adet getirici etkileri vardır.

    Pırasa : İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri için faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.

    Portakal : Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri önleyici olarak bilinen bütün maddeleri içeriyor. Ayrıca bol miktarda C vitamini içeriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki kolestorolü düşürür.Vucüdun C vitamini, potasyum, protein, B ve E vitaminleri ile kalp hastalıkları ve antikanserojen maddeler ile kanser riskini azaltıyor, kolestorolü düşürüyor

    Rezene : Foeniculi Midevi, gaz söktürücü ve süt artırıcıdır.

    Safran : Sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, âdet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanılır.Fazla miktarda kullanılmamalıdır. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.

    Salatalık : Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler. Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor.

    Salep : Öksürük ve bronşite faydalıdır. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Zihni çalıştırma gücünü arttırır.

    Sandalos : Sandaraca Haricen ve dahilen romatizma ağrılarını dindirici olarak etkilidir.

    Sarı kantoron : Herba Hyperici Dahilen antispazmotik, kabız, yatıştırıcı, haricen ise antiseptik ve yara iyileştiricidir.

    Sarısabır : Aloe Kalın barsağa etkili bir müshildir.

    Semizotu : Mide ve barsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. Kanı temizler. Şeker hastalığında susuzluğu giderir. Uykusuzluk, sinir ve zihin yorgunluğunda faydalıdır.

    Servi kozalağı : Cupressi Çocukların gece işemelerinde, haricen basura ve kokulu ayak terlemelerine karşı kullanılır.

    Sığla yayı : Styrax Liquidus Haricen antiseptik, yara iyi edici ve anti paraziter olarak kullanılır.

    Sinameki : Memleketimizde çok kullanılan müshil ilâcıdır. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.

    Soğan Ve Sarımsak : Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan içerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor. Newcastle'da yapılan araştırmalar, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gösteriyor.

    Soya : Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve buda kadın bünyesi için son derece yararlıdır. Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır.

    Sumak : Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca boğaz ve diş etleri hastalıklarında gargara hâlinde kullanılır. Sumak meyveleri de tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtivâ eder. Baharat olarak çok kullanılır.

    Susam : Nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır.

    Susam yağı : Oleum Sesami Dahilen müshil olarak etkilidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.

    Şahtera : Herbe Fumariae İdrar artırıcı, yatıştırıcı, zayıflatıcı ve tansiyon düşürücüdür.

    Şebboy : Tohumları kalp üzerine etkili bileşikler taşır.Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır.

    Şeftali : Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.

    Şeytantersi : Gummi Asa foetida Sinir sistemi yatıştırıcısı, hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücüdür.

    Taflan : Yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak kullanılır.Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılır.Tâze meyveleri taş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

    Tarçın : Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.

    Tarçın yağı : Oleum Cinnamomi İştah açıcı ve midevi olarak dahilen kullanılır

    Tere : İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük söktürür. İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler. Kanser, anemi ve lif hastalıklarına karşı etkili. Tere kanserle savaşan sebzelerin arasında olduğu gibi aynı zamanda en fazla kalsiyum, demir ve folik asit içerenlerin başında geeliyor. Tere gibi yeşil sebzeler yiyen kadınların, life ilişkin hastalıklara yakalanma riskleri daha az.

    Turp : Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.

    Üvez : Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir. Yine meyveleri idrar söktürücü, kadınlarda âdetleri kolaylaştırıcı etkilere sâhiptir. Meyveler C vitaminince zengindir. Yapraklarının çayı şeker hastalığına karşı kan şekerini düşürücü olarak kullanılmaktadir. Zararsızdır.

    Üzerklik : Bağırsak kurdundan prostata, hemoroitten karın ağrısına pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

    Üzerklik tohumu : Semen Pegani Kurt düşürücü, adet söktürücü, uyuşturucu, terletici ve yatıştırıcıdır.

    Vişne : İshali keser. Ateşi düşürür. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir.

    Yaban gülü : Kabız edici, idrar söktürücü olarak, böbrek ve safra taşlarına karşı kullanılır. C vitamini yönünden zengin olduğu için de bâzı bölgelerde marmelât yapımında kullanılır.

    Yasemin : Çiçeklerinden hazırlanan çay göğüs yumuşatıcı ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılır.

    Yenibahar : Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

    Yeralması : Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir

    Yılan yastığı : Ateşi düşürür. Terletir, vücuda rahatlık verir. Sinirleri uyarır.

    Yosun : Haşlaması barsak kurtlarını döker. Saçlar yikanırsa kuvvetlendirir.

    Yulaf : Çocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır

    Zahter : Saturejae hortensis Şeker hastalığına karşı kullanılır.

    Zencefil : İştah açar. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarını giderir.

    Zerdaçal : Mîdevî ve gaz söktürücü etkiye sâhiptir.

    Zerdeçal : Curcuma longae Midevi, gaz söktürücü ve safra artırıcıdır.

    Zeytin : Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.

    Zulumba : Rhizoma Zedoariae İştah açıcı, uyarıcı, idrar artırıcı, balgam ve gaz söktürücüdür.
#04.09.2007 07:06 0 0 0
  • Hangi Hastaliga Hangi Bitki?

    Sogan ve uzum: Urik asidi yok eder.

    Taze fasulye: Albumin olusumunu onler.

    spanak, pancar, lahana, dereotu, havuc, elma, erik, uzum ve kayisi:

    Kansizliga iyi gelir.
    Domates, sarmisak, limoni maydonoz, armut: Damar sertligi ve dolasim

    bozukluklarina iyi gelir.

    Uzum, elma, armut, ahududu, cilek, limon, domates, pirasa, taze fasulye,

    sogan, kereviz: Romatizmaya iyi gelir.

    Nar: Astima iyi gelir.

    Domates, pirasa, armut ve uzum: Safra ve bobrek taslarina iyi gelir.

    Limon: Selulite iyi gelir.

    Dereotu: Sac dokulmesini onler.

    Enginar ve karahindiba: Kolestrolu onler.

    Kereviz, uzum, sogan, nar: Kalp yorgunluguna iyi gelir.

    Mandalina, armut, marul: Spazm, sinir krizi ve uykusuzluga iyi gelir.

    Pirasa, erik, kiraz, uzum ve zeytinyagi: Kabizliga iyi gelir.

    Havuc, pirasa, salgam, lahana, pancari badem, ispanak, uzum, elma, kiraz,

    cilek: Kalsiyum ve mineral eksIkligine iyi gelir.

    Sogan, enginar, pancar, zeytin, zeytinyagi, findik, ceviz ve badem: Seker

    hastaligina iyi gelir.

    Havuc, limon, nar: Ishale iyi gelir.

    Sogan, armut, kavun, elma,kiraz,seftali, dereotu, patlican: Vucuttaki odem

    ve su tutulmasini onleyicidir.

    Havuc, lahana, limon, uzum, elma, ananas: Mide asitlenmesini ve ulsere iyi

    gelir.

    Sarimsak ve pancar: Kansere ve kansere yatkin vucutlara iyi gelir.

    Karahindiba, kuskonmaz, havuc, enginar, zeytin, kereviz, turp, zeytinyagi

    ve greyfurt: Karaciger yetersizligi ve buyumesine iyi gelir.

    Ihlamur, sarmisak, frenk uzumu, dut: Bogaz agrilarina iyi gelir.

    Karpuz ve uzum: Basura iyi gelir.

    Elma: Herpes (Ucuk) icin idealdir.

    Maydonoz, armut, sarmisak, limon ve frenk uzumu: Tansiyona iyi gelir.

    Tarhunotu, limon, elma, domates: Bagirsak enfeksiyonlari ve mide

    eksimelerine iyi gelir.

    Adacayi ve frenk uzumu: Menopoza iyi gelir.

    Portakal, havuc, armut, salgam, sogan, kuskonmaz, badem, erik, incir,

    kuruyemisler: Depresyona, sinir zaafiyetine iyi gelir.

    Armut: Sismanligi onler.

    Patlican: Pankreas zaafiyetine iyi gelir.

    Enginar, limon, salatalik, kereviz, kuskonmaz ve turp: Deri hastaliklarina

    iyi gelir.

    Uzum, elma, kavun, kereviz, karahindiba: Bobrek hastaliklarina iyi gelir.

    Havuc: Cilt kirisIkligina iyi gelir.

    Domates, uzum, cay uzumu ve enginar: Ureye iyi gelir.

    Portakal ve yesil biber: Damar zayifligin iyi gelir.

    Turp, sarmisak, salgam, dereotu: Solunum yollari hastaliklarina iyi gelir.

    Turp, ceviz, dereotu, sogan, cay, uzum: Prostata iyi gelir.



    sevgilerimle.....



#04.09.2007 11:18 0 0 0
  • Paylaşımlarınız için saolun arkadaşlar.konuları birleştirdim
#04.09.2007 11:52 0 0 0
#04.09.2007 11:57 0 0 0
  • BiR ÇoK iLaÇ YuKaRıDa SaYıLaN BiTKiLeRiN öZüNDeN eLDe eDiLiYoR ZaTeN PaYLaŞıMıN iÇiN TeŞeKKüRLeR aBi
#04.09.2007 12:18 0 0 0
#04.09.2007 13:30 0 0 0
  • --------------------------------------------------------------------------------

    ALIÇ ( Serbus eria ) / Rosaceae
    Bilinen Bileşimi : Selüloz, protein, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, mağnezyum, A, B1, B2, B3, B6 vitaminleri ve folik asid.
    Özellilleri : Diüretik / idrar söktürücü, ürik asid atıcı, antilitik / taş oluşumunu önleyici, taş eritici.
    Önerilen Hastalıklar : Mafsal romatizması, prostat büyümesi, sistit, böbreklerde kumve taş, hamileliklerdeki mide bulantılarında.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 50 gr. yaprak konularak 2 dakika kaynatılır, 20 dakika demlendirilir. Günde 3- 4 bardak içilir.

    AT KESTANESİ ( Aesculus hippocastanum ) / Ippocastanaceae
    Bilinen Bileşimi : Karotin, likopin, violaksantin, neolikopin, sitroksantin, flavohrom, flavoksantin, hrintemaksantin, eterik yağ, reçineler, helme, meyve asitleri.
    Özellilleri : Regl ağrılarını giderici, depüratif / kanı temizleyici, diüretik / idrarsöktürücü, hipotensör / tansiyon düşürücü, stimulan / uyarıcı, kolagog / safra söktürücü, antiseptik / mikrop öldürücü, antikanserojen / kanser önleyici.
    Önerilen Hastalıklar : Regl düzensizlikleri, karaciğer yetersizliği, kolit, mide krampları, mide ve bağırsak ülseri, mide ve rahim kanseri, kalp hastalıkları, göğüs kanseri, varislere lapası iyi gelmektedir, kalın bağırsak iltihabı.
    Kullanım Şekli ve dozu : Saplar, çiçekler, yapraklar karışık olarak 2 çorba kaşığı bitki 400 gr. kaynar su ile haşlanarak ( çay gibi demlenerek ) 2 saat demlendirilir. Süzülerek günde dört defa yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.
    Yan Tesirleri : Hamilelere yasak.

    AYRIK OTU ( Agropyron Repens ) Gramineae
    Diğer İsimleri : Yabanikereviz, Ağuotu, Tavşancılotu.
    Bilinen Bileşimi : Conin, conicein, conhydrin, koniin, koniselin, metilkoniin, konhidrin, elma asidi, eterik yağ.
    Özellilleri : Ağrı kesici, spazm çözücü ve teskin edici özelliği varsada çok zehirli olduğu için dahilen kullanılmaz.
    Önerilen Hastalıklar : Haricen lapa halinde romatizmal ağrıların giderilmesi için kullanılır.
    Yan Tesirleri : Çok Zehirli Olup 6 gr. mı öldürür.

    BALLIBABA ( Lamium album ) / Labitae
    Diğer İsimleri : Erkek akdiken
    Bilinen Bileşimi : Antraglikozidler, tanen, saponin, acı maddeler, şekerli komponentler,
    elma asidi, frangul asidi, glikofrangulin.
    Özellilleri : Diüretik / idrar söktürücü, laksatif / müshil, antihelmintik / bağırsak paraziti düşürücü, vulnerer / yaraların iyileşmesini sağlayıcı, koleretik / safra akımını sağlayıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Kabızlık, safra yetersizliği, hemeroid, dolaşım bozukluğu, bağırsak parazitleri, karaciğer hastalıkları, sarılık, siroz, Haricen; çıban ve yaralar.
    Kullanım Şekli ve dozu : 3 Yaşındaki dalların kabukları kullanılır. Kabuklar kurutularak 1 yıl bekletilerek 1 yıl sonra kullanılır. Bunun sebebi kabuklardaki antron glikozid, 1 yıl bekledikten sonra antrahinon glikozidi glikofranguline dönüşür.
    Kıyılmış kabuklardardan 1 çorba kaşığı 0,5 litre suda 6 saat bekletilerek 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.

    BEŞPARMAK OTU ( Potentilla erecta ) / Rosaceae
    Diğer İsimleri : Acı ayıt, Hayıt, Gümüş otu
    Bilinen Bileşimi : Tannik asid, tormentillin glikozidi, tormentil kırmızısı, uçucu yağ, nişasta.
    Özellilleri : Kabız yapıcı, antihelmintik / bağırsak paraziti düşürücü, vülnerer / yara iyileştirici, kan dindirici tesirdedir.
    Önerilen Hastalıklar : İshal, ateş, baş ağrısı, angina pektoris, kan işeme, zehirli yılan sokması,verem kanamaları, bol adet hali, Haricen; anjin, ağız içi yaralarına gargara yapılır.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 50 gr. konarak 10 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür. Günde 3 kere yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir. Gargara içinde aynı su kullanılır.

    BOĞA DİKENİ ( Eryngium campestre ) / Umbelliferae
    Diğer İsimleri : Şevketi bostan
    Bilinen Bileşimi : Helme ve sepi maddeler, elma asidi, eterik yağ, madeni tuzlar, acı maddeler.
    Özellilleri : Tonik / kuvvetlendirici, antitussif / öksürük kesici, Kan durdurucu, Meyveleri; Pürgatif / müshil. Bitkiden yapılan ekstre; iltihap giderici, kalbi kuvvetlendirici, kan şekerini düşürücü. Kavrulmuş kökleri; Antibakteriyel / mikropların yaşamasını engelleyici.
    Önerilen Hastalıklar : Her türlü alerjiye çok etkilidir. Deniz, uçak ve otomobil tutması toz ve otlardan ileri gelen nezlemsi durumlar, kurdeşen, astım rahatsızlıkları bu bitkinin etkisine dayanamaz. ( Aynı etkiler için Meryemana dikeni / Silybum marianum da kullanılabilir ). İştahsızlık, öksürük, mide - bağırsak hastalıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, karaciğer taşları, romatizma, kan durdurucu gut.
    Kullanım Şekli ve dozu : Alerji için 1 litre suya 2 - 3 tutam tohum atılarak 1 gün bekletildikten sonra 7 - 8 gün süreyle her gün 1'er saat arayla 1'er çorba kaşığı içilir.
    Diğer etkiler için; 2 bardak kaynar suya 10 gr. bitki veya kök yada ikisinin karışımı konur. 5 dakika denlendirildikten sonra süzülür. Günde 3 defa 1'er çorba kaşığı içilir.
    Böbrek hastalığı olanlara yasak.

    BÖĞÜRTLEN ( Rubus caesius ) / Rosaceae
    Diğer İsimleri : Mormorik, Diken çileği, Karamama, Kedi dutu, Diken dutu, Yabani üzüm.
    Bilinen Bileşimi : Malik asid, laktik metil silisilat, tanen, pektin, şeker, flavonitler, magnezyum, iyod, mangan, A, C, E, K, P, PP vitaminleri.
    Özellilleri : Kabız yapıcı, antihemorajik / kanamaları dindirici, diüretik / idrar söktürücü,
    antidiabetik / şeker hastalığını iyileştirici, tonik / kuvvetlendirici, depüratif / kanı temizleyici, aneljezik / ağrı dindirici, kandaki glikoz oranını düşürücü.
    Önerilen Hastalıklar : Akciğerden kan gelmesi, ürede kan görülmesi, hemeroid, ishal, dizanteri, rahim kanamaları, sıtma, diabet, dispepsi, mafsal romatizması, kansızlık, idrar yollarında kum - taş, üre miktarının düşmesi, rahim akıntılarına çok etkili bir ilaçtır, anjin, grip, ses kısılması, dişetleri iltihabında gargara yapılır.
    Kullanım Şekli ve dozu : Yapraklardan 2 çorba kaşığı 0,5 litre kaynar su ile haşlanır, 1 saat demlendirilerek süzülür. Günde 4 defa yemeklerden evvel 1'er çay bardağı içilir.
    Kıyılmış köklerden 1 çorbe kaşığı aynı miktar suda 10 dakika kaynatılır aynı ölçüde kullanılır.


    CEVİZ AĞACI ( Juglans regia ) / Juglandaceae
    Diğer İsimleri : Binbiryaprakotu, Yaraotu, Barsamaotu
    Bilinen Bileşimi : Uçucu yağ ( pinenler, berneol, cineol, terpineol, kamphor, thuon ), reçineli madde, Şekerler ( glikoz, sakaroz, mannitol ), tanen, fosfat, organik asidler, achillein, potasyum tuzları.
    Özellilleri : Tonik ve kabız yapcı, yumurtalık ve rahim ağrılarını dindirici, iştah açıcı, idrar söktürücü, safra artırıcı, ergenlik ve menepoz dönemlerinde sakinleştirici, adet düzenleyici, kan temizleyici ve dolaşımını düzenleyici, bağırsak kurtlarını düşürücü, Haricen; yara iyileştirici.
    Önerilen Hastalıklar : Ağızdan; Astım, sindirim ve idrar yolları spazmları, menepoz rahatsızlıkları, romatizma, sinir bozukluğu, genel yorgunluk, soğuk algınlığı, grip, kan dolaşımı rahatsızlıkları, hemeroid, lenf bezleri hastalıkları, çocukların işeme zorlukları. kanamaları durdurmada oldukça etkilidir. Haricen; hemeroidlerde, romatizmal ağrılarda, deri ve mukoza iltihaplarında, yaralarda, zührevi hastalıklarda.
    Kullanım Şekli ve dozu : Ağızdan; 4 bardak kaynar suda 30 gr. çiçek kaynatylarak yemek aralarında 1'er fincan içilir. Tentüründen günde 20 - 30 damla. Haricen; 4 bardak suya 1 avuç bitki konularak kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülerek kullanılır.

    ÇAKŞIR OTU ( Ferula communis ) / Umbelliferae
    Bilinen Bileşimi : Çam sakızında reçine asidi, kolafan, Çam katranında; fenol türevleri, reçine asidi, Çam yaprağı esansında; silvestren, kadien, terpineal, pinen, bornil asetat, Kabuğunda; tanen, çam fıstığında sabit yağ, protein, selüloz.
    Önerilen Hastalıklar : 75 gr. çam filizi akşamdan 1 litre suya konulur. Sbahleyin kaynatılıp, 10 dakika demlendirilip balla tatlandırılarak günde 2 kahve fincanı içilirse Astım, Boğmaca hastalıklarına şifa verir. Solunum ve idrar yolları mikrobik hastalıklarında çam sakızı veya çam terebementi esansı günde 1 -2 gr. içilir.Çam reçinesi haricen kullanılır.
    Çamlık yerler çiçek hastalığı ve vereme tutulmuş hastalara çok iyi gelir.
    Yan Tesirleri : Böbrek hastalarına yasak.

    ÇİLEK ( Farfaria vesca ) / Rosacea
    Diğer İsimleri : Bebik, Çatlaguç, Sakızlak.
    Özellilleri : Sara krizine yardımcı, ayak terlemelerini kesici, yaraları iyileştirici, böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı, mide ağrılarını dindirici, öksürüğü kesici.
    Kullanım Şekli ve dozu : Mide ülseri için bitkinin sakızı balla macun yapılarak aç karnına 1'er tatlı kaşığı yenilir. Diğer etkiler için tohumları dövülerek bal ile macun yapılarak yenilir. Yapraklarıda kaynatılarak balla tatlandırılarak içilir. Çitlenbik tohumlarından çok lezzetli bir kahve yapılır, denemeye değer. Baharatçılarda bulunur.

    ÇOBAN ÇANTASI ( Capsella bursa ) / Cruciferae
    Diğer İsimleri : Timurdikeni.
    Özellilleri : Tonik / kuvvetlendirici, antipiretik / ateş düşürücü.
    Önerilen Hastalıklar : İlkbahar ve sonbahar ateşlenmelerinde.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 40 - 60 gr. çiçek ve yaprak konularak 10 dakika kaynatılır. Günde 3-5 fincan içilir.

    ÇÖREK OTU ( Nigella sativa ) / Ranunculaceae
    Diğer İsimleri : Börekotu, Tarhanaotu, Durakotu.
    Bilinen Bileşimi : Eterik yağ, protein, amin, bergapten, umbelliprenin, scopletin, aesculetin, vicenin, A ve C vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, kahve asidi, kloren asidi, ferula asidi.
    Özellilleri : Digestif / hazmettirici, entiflatulan / gaz söktürücü, antispazmodik / spazm çözücü, diüretik / idrar söktürücü, laktiferöz / süt artırıcı, genel düzenleyici.
    Önerilen Hastalıklar : Nefes darlığı, mide ve bağırsak gazı, kusma, hazımsızlık.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 2 kahve kaşığı konur. 10 dakika bekletilip süzülür. Günde 3 kere 1'er fincan içilir.Bebeklere günde 3 kere 1'er çay kaşığı.
    Yan Tesirleri : Hamilelere yasak.

    DEVE DİKENİ ( Carduus marianus ) / Composiae
    Diğer İsimleri : Öksürükotu, Kabalak.
    Bilinen Bileşimi : Müsilaj, tanen, acı maddeler, tussilagin, senkirin, organik asidler, inulin, şekerler, phytosterol, dekstrin, gal, stigmasterin.
    Özellilleri : Antitussif / öksürük kesici, ekspektoran / balgam söktürücü, göğüsü yumuşatıcı, astrenjan / organik dokuları büzerek salgıları azaltan, antidiareik / ishal kesici.
    Önerilen Hastalıklar : Nezle, bronşit, bronşial astım, amfizem, pnömokonyoz ( simikoz ), zatülcenp, akciğer tüberkülozu, damar tıkanıklığı.
    Kullanım Şekli ve dozu : Bitkiden 1 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır ve 1 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden önce 1'er çay bardağı içilir.
    Astım ve nefes darlığı için yaprakları pipoda içilir.

    DULAVRAT OTU ( Lappa officinalis ) / Compositae
    Bilinen Bileşimi : Şekerler, tanen, pektin, organik asidler, karadutta ayrıca cyanin, köklerde müsilaj.
    Özellilleri : Beyazdut yaprakları ateş düşürücü, idrar söktürücü, taze yapraklar kanamaları durdurucu.
    Karadut kök ve gövde kabukları laksatif / müshil, antihelmintik / bağırsak parazitlerini düşürücü. Yaprakları; antihiperglisemik / kan şekerini düşürücü.
    Karadut reçeli veya marmelatı; Ağız ve boğaz hastalıkları, pamukçukta kullanılır.

    EBE GÖMECİ ( Malva sylvestris ) / Malvaceae
    Diğer İsimleri : Aftimon, Bostanbozan, Gelinsaçı, Küçükkuşta.
    Bilinen Bileşimi : Kuskutin, kuskutatin.
    Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, koleretik / safra akımını düzenleyici, antiflatulan / bağırsak gazlarını giderici, vülnerer / yaraların iyileşmesini sağlayıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Kabızlıktan kaynaklanan mide şişkinliği, safra yetmezliği, yaralar.
    Kullanım Şekli ve dozu : 100 gr. saf suya 2 gram posa konur yemeklerden evvel 2 kahve kaşığı içilir

    GELİNCİK ( Papaver rhoeas ) / Papaveraceae
    Diğer İsimleri : Ketre, Çekme.
    Bilinen Bileşimi : Asparagin, gliserizin, acı maddeler, şekerler, proteinler, dekstroz, manit, flavanoidler.
    Özellikleri : Analjezik / ağrı dindirici.
    Önerilen Hastalıklar : Mide - bağırsak iltihabı, tansiyon, ağrılarda, haricen siyatik.
    Kullanım Şekli ve dozu : 2 çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
    Not : Gevenin köklerinden KİTRE denilen bir zamk elde edilir. Kitre bitkisel ilaçların ve terkiplerin yan tesirini gidermek için kullanılır.

    GEVEN ( Astragalus glycyphyllus, Astragalus cicer ) / Leguminosae
    Diğer İsimleri : Ketre, Çekme.
    Bilinen Bileşimi : Asparagin, gliserizin, acı maddeler, şekerler, proteinler, dekstroz, manit, flavanoidler.
    Özellikleri : Analjezik / ağrı dindirici.
    Önerilen Hastalıklar : Mide - bağırsak iltihabı, tansiyon, ağrılarda, haricen siyatik.
    Kullanım Şekli ve dozu : 2 çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
    Not : Gevenin köklerinden KİTRE denilen bir zamk elde edilir. Kitre bitkisel ilaçların ve terkiplerin yan tesirini gidermek için kullanılır.

    HANIMELİ ( Lonicera caprifolium ) / Caprifoliacae
    Diğer İsimleri : Devegülü, Hitmi, Gülhatem, Tıbbihatmi.
    Bilinen Bileşimi : Müsilaj, pektin, asparagin, tuzlar, nişasta, betain, şekerler, fermentler, hatmiyağı.
    Özellikleri : Yumuşatıcı, antitussif / öksürük kesici, diüretik / idrar söktürücü.
    Önerilen Hastalıklar : Ağız ve farinks mukozalarının tahrişi, gastro - intestinal iltihablar akciğer hastalıkları, öksürükler, idraryolları hastalıkları, enterit, ishal, kolera, gonore, böbrek ve mesane iltihabı, ülser, ses kısıklığı.
    Haricen; ağız yaraları, iltihabi yaralar, sivilceler.
    Kullanım Şekli ve dozu : Bitkiden 1 çorba kaşığı 0.5 litre soğuk suda 1 saat bekletilir. Elde edilen mayi bal ile tatlandırılarak günde 4 defa yemeklerden evvel 1'er çay bardağı içilir. Aynı etkiler için; Solgun hatmi ( Althaea pallida Willd. ) ve Gülfatma ( Althaea rosea (L.) Cav.) cinsleride kullanılır.

    HERCAİ MENEKŞE ( Viola tricolor ) / Violaceae
    Diğer İsimleri : Zembil çiçeği, Sığırdili.
    Bilinen Bileşimi : Müsilaj, saponin, reçine, potasyum nitrat.
    Özellikleri : Depüratif / kanı temizleyici, sudofirik / terletici, antifebril / ateş düşürücü, diüretik / idrar söktürücü, mukolitik / balgam söktürücü, sedatif / rahatlatıcı, pürgatif / müshil.
    Önerilen Hastalıklar : Ödem, nefrit, akut romatizma, solunum yolları iltihabı, plörezi.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 1 çorba kaşığı çiçek atılır 10 dakika hafif ateşte tutulur. Günde 3 defa yemek aralarında 1'er çay bardağı içilir. Bitkinin öz suyu; 1 bardak suya 1-2 damla konulup, günde 1 kere içilir.
    HÜNNAP ( Zizypphus vulgaris ) / Rhamnaceae
    Diğer İsimleri : Çinkaranfili, Guguçiçeği, Kızhanım.
    Bilinen Bileşimi : Tanen, yağ.
    Özellikleri : Terletici, yatıştırıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Soğuk algınlğı, gribal enfeksiyonlar.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 50 gr. kuru çiçek konup kaynatılır. Günde 3 kere birer bardak içilir.

    IHLAMUR ( Tilia platyphyllos) / Tiliaceae
    Bilinen Bileşimi : Yapraklarda; Korofil A ve B, chlorin, pyrophaophorbid, rhodochlorin, purpurin, Kökünde; Asetil kolin, formik asid, asetik asid, gallik asid, tanen, glukokinin, demir, provitamin.
    Özellikleri : Sıkıştırıcı tonik, damarları daraltıcı, kanamaları durdurucu, kansızlığa karşı, raşitizmi iyileştirici, kanı temizleyici, enfeksiyonlara karşı, idrar söktürücü, ishal kesici, karaciğeri çalıştırıcı, süt sekresyonunu başlatıcı, bakterilerin gelişmesini önleyici, bakterileri yok edici, tohumları afrodizyak, hormon dengeleyici, hücre yenileyici.
    Önerilen Hastalıklar : Hormon bozuklukları ( kadınlardaki için erkek ısırganın tohum ve yaprakları ki bunun yaprakları dişininkinden geniş tohumuda yeşil olur. Erkeklerdeki hormon bozukluğu içinse dişi ısırgan tohum ve yaprakları bunun yaprakları soluk yeşil olup sarımtırağa kaçar erkeğine göre biraz zayıftır.Kansızlık, kanamalar ( akciğer, mide, burun kanamaları ), deri hastalıkları, kırıklar, menepoz, mide bağırsak ülserleri ( uzun süre kullanım gerektirir ), safra taşı, sarılık, ishal, mide gazı, bağırsak mukozası iltihabları, çocuklarda idrar azlığı, damarsertliği, kanser, tümör, Vertigo / baş dönmesi, üremi, Urticaria / kurdeşen.
    Haricen; Kanser, tümör, romatizma, gut.
    Kullanım Şekli ve dozu : Yapraklardan 2 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanarak 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel 1'er çay bardağı içilir. Kök ve saplar aynı miktarda suya 1 çorba kaşığı atılarak 10 dakika kaynatılır, aynı usulde içilir. Kanser için yaprakları biraz kekik ve oğul otuyla harmanlanarak kaynatılıp balla tatlandırılıp içilir. Tohumları şalgam tohumu ve polenle beraber öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.
    Yan Tesirleri : Böbreklere yan tesirini önlemek için zamkı Arabi veya kesira alınmalıdır.

    IŞGIN ( Rheum officinale ) / Polygonacea
    Diğer İsimleri : Kan Renkli Turnaağası, Kırmızı Itır.
    Özellikleri : Kan dindirici, kabız edici, çocuk düşürücü ( abort ).
    Önerilen Hastalıklar : Kansızlık, karaciğer sirozu, kısırlık, mesanede ve böbreklerde kum ve taş, verem başlangıcı, kanser, çeşitli cilt hastalıları, sıtma. Haricen; Burun kanamasında tampon olarak.
    Kullanım Şekli ve dozu : Kıyılmış köklerden 2 çorba kaşığı 1 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel 1'er çay bardağı içilir.
    İĞDE ( Elaeagnus angustifolia ) / Elaeagnaceae
    Bilinen Bileşimi :İnvert şeker, pektin, albuminli maddeler, organik asidler, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, B6, C ve D vitaminleri.
    Özellikleri :Balgam söktürücü, antiseptik, yumuşatıcı.
    Önerilen Hastalıklar :Bronşit, kabızlık, bürger damarlarının ağır rahatsızlıkları, nefes darlığı, öksürük, mide ve bağırsak ağrıları, zayıflatıcı olarak.
    Kullanım Şekli ve dozu :Yapraklardan 2 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır 1 saat bekletilir. Günde 4 defa yeneklerden evvel 1'er çay bardağı içilir. Aynı miktar suda 1 çorba kaşığı meyve 10 dakika kaynatılarak aynı usulde içilir.

    İT ÜZÜMÜ ( Solanum nigrum ) / Solanaceae
    Diğer İsimleri : Dikenüzümü, Karamuk, Sarı çalı, Zibike.
    Bilinen Bileşimi : Berberin, oxycantin, palmatin, jatrorhizin, reçine, müsilaj.
    Özellikleri : Tonik / iştah açıcı, diüretik / idrar söktürücü, hipotansör / tansiyon düşürücü, antiskorbüt / skorbütü iyileştirici, antibakteriyel / bakteri önleyici, koleretik / safra akımını sağlayıcı, antikarsinosen / kanser önleyici, kan dindirici. Meyveleri; Mkolitik / balgam söktürücü. Haricen; yara temizleyici.
    Önerilen Hastalıklar : Dispepsi, damar sertliği, romatizma, karaciğer rahatsızlıkları, sarılık, üriner sistemde kum ve taş, kabızlık, skorbüt, karaciğer koliti, nefrit, sıtmada hipertrofi, rahim kanaması, kanser, dalak hastalıkları, safra hastalıkları, verem, nausea / bulantı, selülit, malaria / sıtma, neuralgia / nevralji.
    Kullanım Şekli ve dozu : İnce kıyılmış kabuklardan 1 çay kaşığı ( kök kullanılacaksa 1 çorba kaşığı ) 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel 1'er çay bardağı içilir. Ayrıca 4 bardak suya 20-30 gr. yaprak konarak birkaç dakika kaynatılıp günde 3 defa 1'er çay bardağı içilir.
    Yan Tesirleri :Hamiliere yasak.

    KANARYA OTU ( Senecio vulgaris ) / Compositae
    Diğer İsimleri : Sarı kantaron, Binbirdelikotu, Kılıçotu, Kanotu.
    Bilinen Bileşimi :Reçine, pektin, kolin, zamk, hyperin, gensiopikrin, eritramin, eterik yağ, eritrosentaurin, nikotin asidi, protopsevdohiperisin, hiperikodehidrodiantron, rutinkversitin, frangulaemodinantranol, psevdohiperisin.
    Özellikleri :Tonik / kuvvet verici, aperatif / iştah açıcı, antifebril / ateş düşürücü, mide - bağırsak spazmlarını çözücü, yatıştırıcı, kanamayı durdurucu, antihelmintik / bağısak solucanlarını düşürücü.
    Önerilen Hastalıklar :Mide ülseri, gastrit, astım, prostat büyümesi, aşırı adet halleri, şeker hastalığı, bronşit, damar sertliği, melankoli, çocuklarda altına işeme, uykusuzluk.
    Kullanım Şekli ve dozu :1 çay bardağı kaynar suya 5 gr. sap ve çiçek konarak 10 dakika demlendirilip süzülür. Günde 3 defa yemeklerden evvel 1'er çay bardağı içilir.

    KARA ÇALI ( Paliurus spina-christii ) / Rhamnaceae
    Diğer İsimleri : Çalıdikeni, Sincandikeni, Karadiken, İsadikeni.
    Bilinen Bileşimi : Tanen, sabit yağ, paliurin, flovan türevleri.
    Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, antilitik / taş düşürücü, kabız yapıcı.
    Önerilen Hastalıklar : İshal, gastrit, idrar zorluğu, egzama, kaşıntı, göz zafiyeti.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 50 gr. tohum konularak kaynatılır. Balla tatlandırılarak günde 3 defa yemeklerden evvel 1'er su bardağı içilir.

    OĞUL OTU ( Melissa officinalis ) / Labitatae
    Diğer İsimleri : Çekem, Gevele, Burç, Gökçe.
    Bilinen Bileşimi : Viskotoksin, vissin, koline muadil bir madde, norviskalbin, viskalbin, tiramin, inozit, urson, yağlı maddeler, provitamin A, Vitamin C, reçine ve sepi maddeler.
    Özellikleri : Vazodilator / damar genişletici, hipotensor / tansiyon düşürücü, antispazmodik / spazm çözücü, diüretik / idrar söktürücü, kan birikimini önleyici, antiepileptik / epilepsi tedavisini destekleyici, antikansorejen / kanserden koruyucu.
    Önerilen Hastalıklar : Damar tıkanıklığı, hipertansiyon, irada dışı titreme, dalak hastalıkları, baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi kollateral rahatsızlıklar, kronik nefrit, karaciğerde kan birikimi, akciğerden kan kusma, sinir krizleri, sara, baygınlık, histeri, migren, albumin, astım, prostat büyümesi, kanser.
    Kullanım Şekli ve dozu : İnce kıyılmış yaprak ve dallardan bir çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır süzülür. Yemeklerden önce birer kahve fincanı içilir.
    Yan Tesirleri : Meyveler zehirli olduğundan kullanılmamalıdır. Yaprak ve dallar zehirsiz olup kullanılmasında sakınca yoktur.

    PAPATYA ( Matricaria chamomilla ) / Compositae
    Bilinen Bileşimi : Terpenli alkol, tuyon, ketontuyon, a-pinen, kadinen, felandren, B-kariofilen, y-sepinen, bizabulen, hemazulenogen' den ibaret eterik yağ, absintin, anabsintin, artabsin, katalakton A ve B, oksilakton, artemisetin, kehribar ve elma asidi, sepi maddeler, vitamin C, B6 ve provitamin A.
    Özellikleri : Tonik / kuvvetlendirici, digestif / hazmettirici, diüretik idrar söktürücü, aperatif / iştah açıcı, kolagog / safra söktürücü, antiflatulan / gaz söktürücü, antifebril / ateş düşürücü, antihelmintik / bağırsak kurdu düşürücü, vülnerer / yara iyileştirici.
    Önerilen Hastalıklar : Sıtma, sara, kusmalarda, adet zorluğu, hazım güçlüğü, uykusuzluk, verem, bağırsak parazitleri, mide ekşimesi ve yanması.
    Kullanım Şekli ve dozu : 1 kahve kaşığı bitki bir bardak kaynar suya konarak 10 dakika demlendirilir. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.
    Yan Tesirleri : Hamilelere, emzikli kadınlara ve mide kanaması geçirenlere yasak.

    PITRAK ( Xanthium spinosum ) / Compositae
    Diğer İsimleri : Körigen
    Bilinen Bileşimi : Kornizid, koronilin, yağlı asitler, vitamin A ve C.
    Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, kardiotonik / kalbi güçlendirici.
    Önerilen Hastalıklar : Kalp hastalıkları.
    Yan Tesirleri : Yüksek doz zehirleyebilir doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

    REYHAN ( Ocimum basilicum ) / Labiatae
    Diğer İsimleri : Erziyan, Raziyane, Arapsaçı, Sincibil.
    Bilinen Bileşimi : Anatol, fenhon, a-pinen, afelandren, kampfen, dipenten, metilhavikol, anis aldehidi, anis asidi, fenikulen, Vitamin A ve C.
    Özellikleri : Digestif / hazmettirici, antiflatulan / gaz söktürücü, ekspektoran / balgam söktürücü, diüretik / idrar söktürücü, laktiferoz / süt artırıcı, kardiotonik / kalbi güçlendirici, yaşlıları güçlendirici, estrojenik / kadınlarda cinsel istek artırıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Mide ve bağırsakgazı, klit, çocuklarda gaz sancısı, mide ağrısı, üremi, kalp yetmezliği, bronşit, ishal, kabızlık, ağrılı adet.
    Kullanım Şekli ve dozu : Hafifçe dövülmüş tohumlardan 1 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır ve 2 saat demlendirilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
    Süt çocuklarına emzirmeden sonra 2 kahve kaşığı verilir.
    Yan Tesirleri : Hamilelere yasak.

    SABUN OTU ( Saponaria officinalis ) / Caryophyllaceae
    Diğer İsimleri : Salepotu, Çayırotu, Çamçiçeği.
    Bilinen Bileşimi : Helme, nişasta, dekstrin, metilpentozan, sakkaroz, madeni tuzlar, loroglosin glikozidi.
    Özellikleri : Göğüs ve bronş yumuşatıcı, öksürük dindirici, panzehir.
    Önerilen Hastalıklar : Öksürük, bronşit, solunum yolu iltihabı, zatürre, mide ve bağırsak ağrıları, zihin yorgunluğu, çocuk ishalleri, panzehir olarak zehirlenmelerde.
    Kullanım Şekli ve dozu : Öğütülmüş kök yumrulardan 1 çay kaşığı az su ile bulamaç hale getirilip üzerine 300 gr. su konarak karıştırılıp 15 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak üzerine zencefil ekilerek sıcak sıcak içilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.
    Yan Tesirleri : Mide ve bağırsak hastalığı olanlara yasak.

    SARMAŞIK ( Hedera helix ) / Dioscoreaceae
    Diğer İsimleri : Damlasakız ağacı, Mastik, Mesteki.
    Bilinen Bileşimi : Masticoresen, mastikon asidi, mastikol asidi, mastikin asidi.
    Özellikleri : Dişleri temizleyici, dişetlerini kuvvetlendirici, ağız kokularını giderici, balgam söktürücü.
    Önerilen Hastalıklar : Apse, iltihap, yara, yanık, agız kokusu, öksürük, bronşit, nefes darlığı, gastrit.
    Kullanım Şekli ve dozu : Bu bitkinin gövdesi çizilerek elde edilen sakızı kullanılır. Bu sakızdan bir miktar alınarak dövülüp bala katılıp yenilir. Sakız olarak da çiğnenir.

    SARIMSAK ( Allium sativum ) / Liliaceae
    Bilinen Bileşimi : Sinoglosgin alkaloidi, tanenler, kolin, alkalin, sinoglosin, alantosin.
    Özellikleri : İdrar söktürücü, safra söktürücü, terletici, ısıtıcı, kalp ferahlatıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Öksürük, nezle, grip, vesvese, kendi kendine knuşma, korku, stres ve sinir bozukluğu, bronşit, sevdaya uğrama ve bu mizaçta olma.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak kaynar suya 50 gr. yaprak konarak 15 dakika demlendirilerek süzülür. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak içilir.

    SIĞIR KUYRUĞU ( Verbascum densiflorum ) / Scrophulariaceae
    Bilinen Bileşimi : Acı maddeler, demir, fosforik asid, aucibin, kireç, klorofil, kükürt, labenzim, saponin, sümüksü madde, şeker, tanen, A ve C vitaminleri.
    Özellikleri : İdrar söktürücü, balgam söktürücü, kabız yapıcı, basit kanamaları durdurucu, tıkanıklık çözücü, hazım kolaylaştırıcı, antiseptik, iltihaplanmaya karşı.
    Önerilen Hastalıklar : İshal, bronşit, astım, verem, öksürüğün her çeşidi, nefes darlığı, gastrid, dizanteri, kan tükürme, tohumumları safra kesesi taşlarına.
    Kullanım Şekli ve dozu : Bitkiden 1 çorba kaşığı yaprak 0,5 litre kaynar su ile haşlanarak 2 saat demlendirilir ve süzülür. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
    Yan Tesirleri : İnce kıyılmış köklerden 4 çorba kaşığı 800 gr. suda 20 dakika kaynatılır ve üzerine 4 çorba kaşığı kıyılmış yaprak ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür ve 500 gr. bal karıştırılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.

    SOLUCAN OTU ( Pelargonium endlicherianum ) / Geraniaceae
    Bilinen Bileşimi : Şekerler, tanen, mum, flavon glikozidleri, asidler (sitrik, gal, mallik, tartarik), miristirin ve fustin flavonoidleri, fizetin flavonoidi,
    Özellikleri : Digestif / hazmı kolaylaştıncı, kabız yapıcı, hafif mikrop öldürücü, antihiperglisemik / kan şekerini düşürücü, antihemorajık / kanama durdurucu, antifebril / ateş düşürücü, diüretik / idrar söktürücü, tükürük artırıcı, sıkıştırıcı, iltihaplanmaya karşı.
    Önerilen Hastalıklar : Mide ülseri, nefes darlığı, kan tükürme, böbrek hastalıkları, iştahsızlık, ishal.
    Kullanım Şekli ve dozu : 2,5 bardak kaynar suya 1çorba kaşığı sumak yaprağı konup 10 dakika demlenir.
    Boğaz hastalıklarında gargara olarak kullanılır veya günde 3 kere birer bardak içilir.
    Kan şekerini düşürücü ve idrar söktürücü; 4 bardak suya 50 gram kuru bitki konup kaynatılır. Sabah - akşam birer fincan içilir.
    Yan Tesirleri : Yüksek tansiyonlulara yasak.

    KARAHİNDİBA ( Taraxacum officinalis ) / Compositae
    Diğer İsimleri : Dağdelen ağacı, Gileburnu.
    Bilinen Bileşimi : Saligenin, arbutin, aesculetin, scopoletin, amentoflavon, oleanol, ursol asidi, tanen, çeşitli asidler.
    Özellikleri : Sekresyon düzenleyici, sinirleri rahatlatıcı, rahimsel rahatlatıcı ( uterus sedatifi) idrar söktürücü.
    Önerilen Hastalıklar : Dismenore, kas krampları, ağrılı urlar, düşük yapma ihtimali, hamilelik döneminde sinir krizleri.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 30 gr. ağaç kabuğu konularak 10 dakika kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel 1'er bardak içilir.

    KATIR TIRNAĞI ( Sarothamnus scoparius ) / Leguminosa
    Diğer İsimleri : Besbaye, Pul eğrelti, Altınotu.
    Bilinen Bileşimi : Sepi ve elma asidi, gliserizin, saponinler, reçine, tanenler, şekeri manit, katı yağlar, helme.
    Özellikleri : Öd söktürücü, karaciğer güçlendirici, solucan düşürücüöksürük kesici.
    Önerilen Hastalıklar : Bronşit, karaciğer zafiyeti, karaciğer ve safra iltihabı, bağırsak kurtları, ayrıca zayıflamak içinde kullanılı.
    Kullanım Şekli ve dozu : Köksaptan 1 çorba kaşığı 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır, günde 4 defa yemeklerden evvel 1'er çay bardağı içilir.

    KAYIŞKIRAN ( Ononis spinosa ) / Leguminosae
    Diğer İsimleri : Keditırnağı, Tırmık, Gedigen.
    Bilinen Bileşimi : Tanen, flavon glikozidleri, karbonhidratlar.
    Özellikleri : İdrar söktürücü, kabız yapıcı, taş oluşmasını önleyici, aybaşı düzenleyici.
    Önerilen Hastalıklar : Dalak ve ciğer hastalıkları, ishal, iştahsızlık, ülser.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya meyve yada çiçek tomurcuklarından 30 gr. konulup kaynatılır. Günde 3 defa 1'er bardak içilir.

    KEÇİSEDEF OTU ( Galega officinalis ) / Leguminosae
    Bilinen Bileşimi : Nişasta, şekerler, reçine, tanen, chatinin, valerin, pinen, terpinen, terpinol, karvakol, uçucu yağ, valerianik asid, bronil isovalerat, kumarin, I-kamfen, hatinin a-metilprilketon, I-limonen.
    Özellikleri : Tranklizan / yatıştırıcı, stres giderici, antispazmodik / spazm çözücü, sedative/ teskin edici.
    Önerilen Hastalıklar : Nevrasteni, histeri, sinirsel uykusuzluk, heyecandan kaynaklanan kalp çarpıntısı, baş ağrıları, kramplar, bronşial astım, yüksek tansiyon, menepoz ve bluğ çağlarındaki sıkıntılar, çocuklarda davranış bozukluğu, konsantrasyon azlığı, sara, guatr, asabi bayılmalar.
    Kullanım Şekli ve dozu : Tentürü günde 3-5 damla kullanılır.
    Bitkinin köklerinden 4 bardak suya 60 gr. konarak kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak içilir.

    KEKİK ( Thymus vulgaris ) / Labiatae
    Diğer İsimleri : Kanavcı otu, Horozgülü.
    Bilinen Bileşimi : Adonivernosit, adonivernit, adenidosid, cymarin, saponin, sakızlı maddeler, kolin.
    Özellikleri : Kalp toniği, ırsi kalp hastalıklarında rahatlatıcı, idrar söktürücü, sinirleri sakinleştirici.
    Önerilen Hastalıklar : Kalp yetersizliği, kronik kalp zafiyeti ( dekompensasyon, nabız, sinirsel kalp, kalp şişkinliği ), kalbinden şikayetçi şişman kimselerin tansiyon düşüklüğü, böbrek yetmezliği, kardial astım, aritmi, damar tıkanıklığı, kronik nefrit.
    Kullanım Şekli ve dozu : 1 çorba kaşığı bitki 400 gr. kaynar su ile haşlanır. 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel 1'er çay bardağı içilir.
    Yan Tesirleri : Aşırı doz zehirlidir. Doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.
    KENGER ( Gundelia tournefortii ) / Compositae
    Bilinen Bileşimi : Mastix ( sakız ).
    Özellilleri : Aperatif / iştah açıcı, dişleri temizleyici, dişetlerini kuvvetlendirici.
    Bu bitkiden çoğumuzun bildiği kenger sakızı elde edilir.

    KESTERE ( Betonica officinalis ) / Labitae
    Bilinen Bileşimi : Fruktoz, glikoz, organik asidler, pektin, C vitamini, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir.
    Özellikleri : Meyveleri kabız yapıcı, kabukları ateş düşürücü, bağırsak parazitlerini düşürücü, kan dindirici.
    Önerilen Hastalıklar : Mide ve bağırsak kanamaları, ateşli sıtma durumları, bataklık sıtması.
    Kullanım Şekli ve dozu : 50 gr. kızılcık 1 litre suda 15 dakika kaynatılır. Elde edilen mayi su yerine içilir. Ayrıca ağaç kabuklarından 1 kahve kaşığı 300 gr. suda 10 dakika kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.

    KİRAZ ( Prunus avium ) / Rosaceae
    Diğer İsimleri : Bozot, Beyasferasyun, İtsineği, Mayasılotu.
    Bilinen Bileşimi : Kokulu yağ, potasyum nitrat, gallik asid, acı madde, demir,marrubina, colina, saponin.
    Özellikleri : Tonik / kuvvetlendirici, iç temizleyici, karaciğeri çalıştırıcı, karminatif / hazmı kolaylaştırıcı, mukolitik / balgam söktürücü, kalbin çalışmasını düzenleyici, antipiretik / ateş düşürücü, diüretik / idrar söktürücü, analjezik / ağrı kesici, zayıflatıcı.
    Önerilen Hastalıklar : İştahsızlık, kansızlık, zayıflık, safra yetersizliği, hazım güçlüğü, astım, bronşit, tüberküloz, larenjit, kalp ritminde düzensizlik, selülit, deri hastalıkları, egzama, eklem ağrıları, aşırı terleme, ateşli hastalıklar, adet düzensizliği.
    Kullanım Şekli ve dozu : 1 bardak kaynar suya 1 çorba kaşığı konur. 10 dakika demlendirilip süzülür. Günde üç kere yemeklerden evvel birer bardak içilir.

    KUŞ OTU ( Stellaria media ) / Caryophyllaceae
    Diğer İsimleri : Yabanigül, Köpekgülü, Gülburnu.
    Bilinen Bileşimi : C, B2 ve K vitaminleri, flavon glikozidi, kampferol, kversetin, izokversetin, glikozidkempferol, likopin, rubiksantin, vitamin PP, provitamin A, limon ve elma asidi.
    Özellikleri : Kabız yapıcı, diüretik / idrar söktürücü, antiflatulan / gaz giderici, digestif / hazmettirici, tonik / vücut direncini artırıcı, astrenjan / salgı azaltıcı, hemeroidi iyileştirici.
    Önerilen Hastalıklar : Soğukalgınlığı, grip, nezle, gut, romatizma, baş ağrısı, yüksek ateş, organizmada su birikmesi, kanamalar.
    Kullanım Şekli ve dozu : 1 çay bardağı kaynar suya 5 gram meyve tozu konur. 5 dakika bekletilir. Günde 4 defa birer bardak içilir.

    KUZUKULAĞI ( Rumex acetosella ) / Polygonaceae
    Diğer İsimleri : Evelik, Develik.
    Bilinen Bileşimi : Fosfor - demir bileşimi, tanen.
    Özellikleri : Kuvvetlendirici, kansızlığı önleyici, iç temizleyici.
    Önerilen Hastalıklar : Tüberkiloz, diabet, kansızlık, kronik romatizma, egzama, karaciğer yanması, kaşıntı.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 30 gr. kesilmiş kök konarak 2 dakika kaynatılır 10 dakika demlendirilip süzülür. Günde 2 defa birer bardak içilir. Meyveleri çay gibi demlenerekte içilir. Ayrıca kökler toz haline getirilip yemek aralarına yarım gram içilir.
    MADIMAK ( Polygonum cognatum ) / Polygonaceae
    Diğer İsimleri : Çobanekmeği, Kuşekmeği, Kuşkuş.
    Bilinen Bileşimi : Nişasta, glikoz, tanen, uçucu yağ.
    Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, antihiperglisemik / kan düşürücü, vazokonstriktör / damar büzücü, hemeroid iyileştirici.
    Kullanım Şekli ve dozu :4 bardak suya 50 gr. kuru bitki konup kaynatılır. Günde 4 kere birer bardak içilir.

    MAHLEP ( Prunus mahaleb ) / Rosaceae
    Özellikleri : Vücuda kuvvet verici, şişmanlatıcı, şekeri düşürücü.
    Kullanım Şekli ve dozu : Şeker hastalığı, zayıflık, raşitizm.
    Kullanım Şekli ve dozu : Meyveleri dövülerek ezilip süte katılarak kullanılır.

    MARUL ( Lactuca sativa ) / Laitue
    Bilinen Bileşimi : Eterik yağ, apiol, myristirintilen, bergapten, A, C ve K vitaminleri.
    Özellikleri : İdrar söktürücü, iştah açıcı, sindirini kolaylaştırıcı, anne sütünü artırıcı, kan temizleyici.
    Önerilen Hastalıklar : Mide ve bağırsak iltihapları, böbrek ve mesne iltihapları, böbreklerde kum, zorluklu işeme, kadınlarda beyaz akıntı, prostat bezi iltihabı.
    Kullanım Şekli ve dozu : Kök ve yapraklardan 1 çorba kaşığı ( tohumlardan 1 kahve kaşığı) 400 gr. kaynar su ile haşlanır ve 2 saat demlendirilir. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.

    MELEK OTU ( Angelica archangelica ) / Umbelliferae
    Diğer İsimleri : Güvercinotu, Kanotu.
    Bilinen Bileşimi : Verbenalin ve verbenin glikozidleri, az eterik yağ, bir alkaloid, acı madde, helme, tanenler, invertin, emulsin.
    Özellikleri : Sedatif / sakinleştirici, antispazmodik / spazm çözücü, antinevraljik / nevralji iyileştirici, antifebril / ateş düşürücü, digestif / hazmettirici, mukolitik / balgam söktürücü, hamile kalmayı ve doğumu kolaylaştırıcı, süt artırıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Baş ağrısı, mesane ve böbreklerde kum ve taş, kansızlık, doğum güçlüğü, migren, karaciğer iltihabı, göz iltihablarına karşı kompres.
    Kullanım Şekli ve dozu : İyice kıyılmış saplardan 2 çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür ve günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.

    MÜRVER ( Sambucus nigra ) / Caprifoliaceae
    Bilinen Bileşimi : Uçucu yağ, tanen, reçine şekerler, acı madde, mentol, mentor, cadinen, sineol, pinenler.
    Özellikleri : Stomaşik / mideyi kuvvetlendirici, stimulan / uyarıcı, antiseptik / mikrop öldürücü, karminatif / sindirime yardımcı, antispazmodik / spazm giderici, kolik / gaz giderici, diüretik / idrar söktürücü, kolagog / safra ifrazatını artırıcı, süt artırıcı, kalbi ve sinirleri kuvvetlendirici, koroner damarların tepkili ( reflektor ) genişlemesini tahrik edici.
    Önerilen Hastalıklar : Baş ağrısı, romatizmal ağrılar, astım bronşit, öksürük grip, safra taşı, karaciğer hastalıkları, sistit, erkeklerde psikolojik iktidarsızlık, sara, felç,
    baş dönmesi, mide ve bağırsak ağrıları, egzama.
    Kullanım Şekli ve dozu : Yapraklardan 1 çorba kaşığı, 0,5 litre kaynar su ile haşlanır ve 1 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
    Yan Tesirleri : Mide ülseri ve gastriti olanlara fazlası yasak.

    SÜTLEĞEN ( Euphorbia helioscopia ) / Euphorbiaceae
    Diğer İsimleri : Sütlücen, Sütlüceotu.
    Bilinen Bileşimi : Sütünde; reçine, kauçuk, nişasta. Tohumlarda; yağ.
    Özellikleri : Sütü; drastik / kuvvetli müshil.
    Önerilen Hastalıklar : Sütü siğillere sürülür, kurutularak toz haline getirilen bitkinin yarısı kadar kına karıştırılarak yaralar üzerine bağlanırsa yarayı kısa zamanda tedavi eder.

    ŞAHTERE ( Fumaria officinalis ) / Fumariaceae
    Diğer İsimleri : Şahtereotu, Acıtere, Tilkikişnişi.
    Bilinen Bileşimi : Fumar asidi, fumarin alkaloidi, boyama, reçine, fumarin asidinin kalsiyum, potasyum ve magnezyum tuzları, kriptokarpin, yaurotenzin, acılık, vs. ihtiva eder. Fumarin alkaloidi, tıpkı protopin alkaloidi ayarındadır. Protopin alkaloidi uyuşuk kalp felcini uyarıcı (geçici uyarıcı, nabzı hızlandırır ve iştahı arttırır) te'sirdedir.
    Özellikleri iüretik / idrar söktürücü, trankilizan / yatışnncı, analjezik / ağrı kesici, antiseptik / mikrop öldürücü, hipotansör / tansiyon düşürücü, koleretik / safra akımını düzenleyici, iştahı tahrik edici.
    Önerilen Hastalıklar : Damarsertliği, safra kesesi hastalıkları, bağırsak zaafiyeti (atoni), iştahsızlık, sarılık, verem, basurlar, yüz ve beden sivilceleri, su toplama, kabız, sirace, bağırsak tembelliği, fena ağız kokusu, verem, zayıflamada, histeri, kuruntu vs.'de kullanılır.
    Kullanım Şekli ve dozu : Bitkiden 1 çorba kaşığı 0,5 it. suda 5 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.

    TEREOTU ( Nasturtium officinale ) / Cruciferae
    Diğer İsimleri : Yapışkan otu, Çoban süzgeci.
    Bilinen Bileşimi : Asperulzid glikozidi, gal ve limon asidisaponinler, tanenler, kırmızı boya, C vitamini vs.
    Özellikleri : Anti mikrobik, idrar söktürücü, yatıştırıcı, böbreklerden taş ve kum dökücü.
    Önerilen Hastalıklar : Karaciğer ağrıları, karında su toplanması, romatizma, gutr, ishal, zatülcenb, sara, çıban, mide ve bağırsak ağrıları, epilepsi, böbreklerde kum ve taş, idrar tutukluğu, lenf bezleri rahatsızlıkları kenser ve kanser türü deri rahatsızlıkları.
    Kullanım Şekli ve dozu : Çay olarak ; 2 çorba kaşığı ufalanmış bitki 400 gr. kaynar suda haşlanarak 1 saat demlendirilerek günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
    Sara ve deri kanserinde ise; Taze bitkiden elde edilen özsu kullanılır ayrıca tohumlar 1/10 nisbetinde vazelinle karıştırılarak hasta bölgeye sürülerek kullanılır.

    TRABZON HURMASI ( Diospyros kaki ) / Ebenaceae
    Diğer İsimleri : Acıgıcı, Güneğik, Mavi sütleğen, Acımarul, Hindiba
    Bilinen Bileşimi : Kökler inulin, intibin glikozu, fruktoz, levuloz, levulin, kolin, reçineler, sepi maddeler, albüminli maddeler vs. ihtiva eder.
    Çiçekler sichorin glikozidi; yapraklar inulin; usaresi de acı maddeler laktusin, laktukopikrin, taraksasterol vs. ihtiva eder. Tohumlarda da inulin ve protakateşin aldehidleri bulunmuştur.
    Özellikleri :Tonik / kuvvetlendirici, depüratif / kanı temizleyici, digestif / hazmettirici, diüretik / idrar söktürücü, vülnerer / yara iyileştirici. Merkezi sinir sistemini sakinleştirici ve kalp spazmanı (amplitude) arttırmak suretiyle kalp faaliyetlerini hızlandırıcı, mikropları öldürücü te'siri vardır
    Önerilen Hastalıklar : İdrar tutukluğu, balgam, gut, karaciğer ve safra kesesi ağrıları, kansızlık, karaciğer temizleyici, kaşıntı ve egzama, sarılık, gastrit, zorluktu işeme ve kan işeme, dalak hastalıkları, küçük çocuklarda solucan ve şerit, bronşit, öksürük vs. yerlerde kullanılır.
    Kullanım Şekli ve dozu : Saplardan 2 çorba kaşığı veya 1 çorba kaşığı kök 0,5 it. suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.

    YABANYASEMİNİ ( Solanum dulcamara ) / Solanaceae
    Diğer İsimleri : Patluk, Yabani sinameki.
    Bilinen Bileşimi : Rezin, flavon, antrakinon türevleri.
    Özellikleri :Laksatif - pürgatif / müshil, diüretik / idrar söktürücü.
    Önerilen Hastalıklar : Kabızlık, saç dökülmesi, uyuz ve egzama.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 20-30 gram bitki konup kaynatılır. Yemeklerden sonra birer bardak içilir.

    YAPIŞKANOTU ( Parietaria officinalis ) / Urticaceae
    Diğer İsimleri : Fütenç, Habak, Filiskin
    Bilinen Bileşimi : Uçucu yağ (pulegon, pipire-ton), Menthol, Azulen , Puleson, Diosmin, Gulukozid, Ekşi saponin reçine, şekerler. Zehirlidir.
    Özellikleri :Ağızdan: Aperetif / iştah açıcı, digestif / hazmı kolaylaştıncı, antitussif / öksürük dindinci, mukolitik / balgam söktürücü, kolagog / safra atıcı, mide ağrılarını dindirici, emenagog / âdet kanamalarını kolaylaştırıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Bronşit, boğmaca, safra yetersizliği, gastrik yaralar, yarpuz iyi bir kalp ilacıdır, Yarpuz kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse kısrni prostatı geçirir.
    Kullanım Şekli ve dozu : 1 bardak kaynak suya 1 tatlı kaşığı bitki konur. 10 dakika demlendirilir. Yemekten önce, yemek arasında veya sonra içilir. Günde 3 kere l'er bardak.
    Yan Tesirleri : Yarpuz kanın ve kalbin ilacı olan şifalı bir bitkidir. Normali şifa, çoğu cefa verir. Normal şartlarda herhangi bir yan tesiri yoktur. Fazla miktarda kullanılmalalıdır, baş dönmesi yapar.

    YER FESLEĞENİ ( Mercurialis annua ) / Euphorbiacceae
    Diğer İsimleri : Parten, Sultanotu
    Bilinen Bileşimi : Saponin, uçucu yağ, acı madde, hermidin, metylamin.
    Özellilleri : Laksatif / müshil, diüretik / idrar söktürücü.

    YER ELMASI ( Helianthus tuberosus ) / Compositae
    Bilinen Bileşimi : Reçine, potasyum, kokulu yağ.
    Özellilleri : Antitussif / öksürük dindirici, tonik / kuvvetlendirici, diüretik / idrar söktürücü, antispazmodik / spazm çözücü, vülnerer / yaralann kabuk bağlamasını sağlayıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Polmoner hastalıklar (kronik bronşit, astım), mide ülserleri, kanda akyuvarların azalması, üriner hastalıklar, ürede kan bulunması.
    Kullanım Şekli ve dozu : Ağızdan: 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı konur. 10 dakika bekletilir. Ye¬mek sırasında, günde 3 kere 1 'er bardak içilir.

    YER SOMUNU ( Cyclamen persicum ) / Primulaceae
    Diğer İsimleri : Danayağı, Yılanfidanı, Yılanekmeği, Filkulağı.
    Bilinen Bileşimi : Bitki alkaloide benzer madde aronin, konisin, saponinler, nişasta, yağlı maddeler vs. ihtiva eder
    Özellilleri : Sinirsel ve psikolojik sakinleştirici, tansiyon düşürücü, sakinleştirici, bağırsak hareketlerini artırıcı.
    Önerilen Hastalıklar : Basur, öksürük, sıtma, mesanede veya böbreklerde oluşan taş veya kum, mide ağrı ve ekşimesi, karaciğer hastalıkları, basedow, glakom, depresyon, yüksek tansiyon (özellikle hamilelik dönemlerindeki), bazı zeka bozuklukları, şizofreni.
    Haricen ; Köksaplar dövülerek, lapa halinde haricen mide ve bağırsak ağrı ve şişkinliklerine karşı konur. Bundan 1/10 nisbetinde ispirto ile karıştırılarak elde edilen tentür romatizma, nikris ve basur hastalıklarına etkilidir.
    Kullanım Şekli ve dozu : Taze köksaptan mısır danesi kadar, bir parça su ile yemeklerden sonra alınır veya ince rendelenmiş köksap, 100 gr. bal ile karıştırılarak yemeklerden sonra günde 3 defa yemeklerden sonra birer tatlı kaşığı alınır. Tentür halinde, bir tatlı kaşığı köksap 300 gr. soğuk suda 8 saat bekletilir. Süzüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden sonra birer kahve fincanı alınır.
    Yan Tesirleri : Zehirli olup fazla dozlar mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve ishal yapar. Kurutulan ve kaynatılan bitkinin zehiri kalmaz.

    YÜKSÜK OTU ( Digitalis lanata ) / Scophulariaceae
    Diğer İsimleri : Süsen, Cehennemzambağı, Mezarhkzambağı, Eşeklâlesi,
    Bilinen Bileşimi : İron, iridin, tanen, reçineler, şekerler, yağ.
    Özellilleri : Ağızdan: Diüretik / idrar söktürücü, mukolitik / balgam söktürücü, kolagog / safra söktürücü. Yüksek doz emetik / kusturucu. Haricen: Vülnerer / yara iyileştirici.
    Önerilen Hastalıklar : Baş ağrısı, kulak ağrısı, öksürük ve bronşit, safra düzensizlikleri.
    Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak suya 40 gram konup kaynatılır. Günde 3 kere 1'er bardak içilir.
    Öksürük için: 1kahve kaşığı dövülmüş kök balla karıştırılıp yenir. Günde 1kere.
    Yaralar için: Tozu serpilir.

#27.09.2007 16:39 0 0 0
  • işallah faydasını görürsünüz.
#27.09.2007 16:54 0 0 0
  • Salataların ve birçok yemeğin vazgeçilmezi maydanoz, hem lezzetli hem de son derece yararlı bir bitki. Ülkemizde çokça yetiştirilen ve güzellikten yemeğe kadar her alanda karşımıza çıkan maydanoz, sağlık açısından da oldukça faydalı.


    Baharla birlikte baş gösteren gribal enfeksiyonlardan ve vücut yorgunluklarından kurtulmanın en etkili yollarından biri olan C vitamini maydanozda bolca bulunmakta. Bir demetiyle günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayan maydanoz, A ve K vitaminleri açısından da oldukça zengin. Ayrıca potasyum, kükürt, kalsiyum, demir ve magnezyum deposu da olan maydanozun sağlığa yararlarına şaşmamak gerek.


    Zinde ve dinç kalmamızı sağlayan, cildimizi güzelleştiren, bağışıklık sistemimizi güçlendiren bu bitkiye bir sağlık deposu dersek yanlış olmaz. Maydanozun bilinen diğer yararlarına kısaca göz gezdirelim:

    İltihaplı yaraların iyileşmesine yardım eder.
    Kansızlık ve romatizma üzerinde olumlu etkileri vardır.
    İştah açıcı ve ateş düşürücü özelliklere sahiptir.
    Kadınların düzensiz regl sorununu düzenler. Regl sancılarını azaltır.
    Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
    Böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
    Tansiyonu düzenler.
    Cinsel isteği artırıcı (afrodizyak) etkisi vardır.
#22.01.2009 19:24 0 0 0
  • Tesekkür ederim bu sayfa ve bilgiler icin
#14.04.2010 11:38 0 0 0
  • harika bilgiler
#20.04.2010 21:34 0 0 0