Alacami Köyü Sandıklı

Son güncelleme: 03.01.2010 03:09
  • Alacami Köyü - Alacami Köyü Sandıklı - Alacami Köyü Hakkında - Alacami Köyü Resimleri


    Afyonkarahisar
    Bilgiler
    Nüfus 215 (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 03500
    Alan Kodu 0272
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Ege Bölgesi
    İl Afyonkarahisar
    İlçe Sandıklı
    Alacami, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihi
    Köyün tarihi ile ilgili araştırmalar Pamukkale Üniversitesi,Türkoloji Bölümü'nde yapılmaktadır.Şu an elde olan bilgilere göre köyün adı Mostar'ın kuzeydoğusunda yer alan Nevesinje adlı beldedeki bir camiden (Alaca Camija) gelmektedir.Köy halkı aileler,akrabalar,boylar halinde birbirine yakın zamanlarda 1830'lu yıllardan 1900'lü yılların başına kadar geçen uzun süreçte kendilerine tahsis edilen bu bölgeye göç etmişler ve o zamandan beri de burayı kendilerine yurt edinmişlerdir.Genel olarak Saraybosna(Sarajbosna) ve Mostar şehirlerinden gelen göçmenler kendilerine Osmanlı Hükumeti tarafından bağışlanan geniş arazide köylerini daha önceden de burada var olan eski bir Türk Köyü ile birlikte kurmuşlar ve daha çok araziye dayalı tarım ile hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamışlardır.

    Kültür
    Alacami Köyü'nde köyün kurulduğu ilk yıllardan beri süregelen bazı adetler kendini daha çok düğünlerde göstermektedir. Düğün boyunca gözlemlenebilen karakteristik adetlerde Boşnakça türküler, yöresel kültürel seyirlik oyunlar(maşala),kız alma esnasında okunan dualar ve köyün gençlerinin hep birden damada kirvelik yapmaları gibi özellikler göze çarpmaktadır.Yüz yılı aşkın süredir Türk kültürü ile yoğrulan ve geldikleri yörelerin de adetlerini yaşatmaya çalışan köy halkının sıcak kanlı ve neşeli tavırları ile çevre köylerle kurdukları iyi ilişkiler genel kültürel özellikler olarak bilinmektedir.Göçmen köyü olmasına binaen göçmen yemekleri ve özellikle 'katmer' ve [1]'Boşnak böreği' meşhurdur. Giyim konusunda yöresel kıyafetler daha çok Sandıklı yöresine ait karakteristik özellikler gösterse de ayrıntılarda eskiden gelen bazı motifleri yakalamak mümkün olabilmektedir.

    TRT kaynaklarında yer alan taslak halinde bir belgesel çalışmaları devam ediyor. Türkiye ile dünyanın her yerinde çeşitli görevlerde bulunan ve çeşitli işler yapan bir çok kişi olduğu tespit edilmiştir. Askerler, polisler, öğretmenler, hakimler, avukatlar, öğretim görevlileri, mühendisler, yazar ve esnaflar Türkiye ve dünyanın bir çok yerinde görevlerine devam etmektedir. Bu durum köy halkının eğitime verdiği önemi göstermektedir. Hemen bütün ailelerde dikkat çeken bu özelliğe bağlı olarak her aile için eğitim birinci sıradaki öncelik olarak öne çıkmaktadır.

    Köy tarihi ve köy kültürel yapısı ile ilgili Denizli, [5]Pamukkale Üniversitesi, Türkoloji Bölümü'nde çalışmalar yapılmaktadır. Yetkililer araştırmanın sonucunun bir kitap olarak yayımlanacağını bildirmektedir.

    Coğrafya
    Afyonkarahisar iline 85 km, Sandıklı ilçesine 24 km uzaklıktadır. Komşu köyleri Alagöz, Arızlar, Saltık, Emirhisar ve Yeniköy'dür. Köye ulaşım Sandıklı-Uşak Devlet Karayolu 19. km sinden 'Alacami Köyü' sapağından veya Sandıklı-Afyon Devlet Karayolu 3. km sinden sonra sapılan üst yoldan sağlanmaktadır.

    İklim
    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.İklime bağlı olarak ortaya çıkan genel özellikler sonucu yazları sıcak geçmekte ve kışları soğuk,kar yağışlı geçmektedir. Yağmur daha çok ilkbahar mevsiminde ortaya çıkmaktadır.

    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 215
    1997 231

    Ekonomi
    Köyün ekonomisi inşaat,tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık
    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 - Akif Yıldırım
    1999 - Akif Yıldırım
    1994 - Akif Yıldırım
    1989 - Mustafa Özkan
    1984 - Mustafa Ceylan
    Altyapı bilgileri
    Köyde bir ilköğretim okulu ve bir cami vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem de kanalizasyon altyapı sistemi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Bir de sağlık ocağı bulunan köyde görevli bir sağlık personeli şu an yoktur.Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ağı ve sabit telefon sistemi vardır. Köy içi alanı 2006 yılında parke taşı ile döşenmiş ve daha modern bir görünüme kavuşmuştur

    noimage
    Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#03.01.2010 03:09 0 0 0