Nezle ve sinüzit mevsimi kapıda

Son güncelleme: 07.07.2008 10:42
  • Soğuk algınlığı, nezle ve sinüzit, aralık ve mart ayları arasında daha çok ortaya çıkıyor.

    Havadaki ısı, nem ve kirlilik de bu gibi hastalıkların oluşmasında önemli rol oynuyor.

    İdeal çevre şartları, örneğin yüzde 45 nem, çok fazla değişiklik göstermeyen hava sıcaklığı ve temiz hava ise hastalıklara karşı olan direnci artırıyor.

    Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Tamer Haliloğlu, soğuğun iki ayrı şekilde üst solunum yolları enfeksiyonunun oluşumunda rol oynadığını söyledi.

    Haliloğlu, bu yollardan ilkinin soğuk havanın hastalıklara karşı direnci azaltması ikincinin ise burun içindeki gibi üst solunum yollarını kaplayan dokularda refleks olarak kasılmaya yol açması olduğunu da belirtti.

    Nem miktarında büyük düşüş

    Opr. Dr. Haliloğlu, nezle ve sinüzit oluşumunu kolaylaştıran faktörleri de anlattı:

    Üst solunum yollarını kaplayan dokulardaki kasılma, sinüs boşluklarının burun içinde açılan deliklerin daralmasını sağlar. Kışla birlikte soluduğumuz havadaki ideal nem miktarı yüzde 45lerden yüzde 15lere kadar düşer.

    Bu, burun içinde bulunan dokulardaki suyun kurumasına ve hastalığa neden olan etmenlerin daha kolay üremelerine yol açar.

    Nem miktarının artması da burun içindeki dokularda buharlaşmaya engel olarak, dokularda şişmeye ve burun tıkanıklığına neden olur. Bütün bunlar nezle ve sinüzit gelişimini kolaylaştıran faktörlerdir.

    Hava sıcaklığındaki hafif değişikliklerin nemli havalarda daha fazla hissedildiğini ve buna bağlı olarak soğuğa karşı daha fazla reaksiyon gösterildiğini de belirten Opr. Dr. Haliloğlu, nezle ve sinüzite yol açan diğer nedenleri de sıraladı:

    Burun tıkanıklığına yol açan deviasyon (burun bölmesini oluşturan kemiğin eğriliği), burun etlerinin büyümesi, özellikle çocuklarda geniz eti bulunması nezle ve sinüzit gelişimini artırır.

    Ayrıca, alerjik sinüzite bağlı polipler ve geçirilmiş ameliyatlara bağlı burun içerisindeki yapışıklıklar, hastalık gelişimini kolaylaştıran diğer faktörlerdir.

    Nasıl tedavi edilmeli?

    Opr. Dr. Haliloğlu nezle ve sinüzit tedavisinin medikal ya da cerrahi olduğunu da vurguladı.

    İlk etapta mutlaka medikal tedavinin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Opr. Dr. Haliloğlu, medikal tedavi, antibiotikler, ağrı kesici ateş düşürücüler, burun akıntısını azaltan ilaçlar ve burun spreyleri şeklinde düzenlenmelidir. Cerrahi tedavi akut sinüzitlerde genellikle gerekmez. Ancak kronik sinüzitlerde, komplikasyonlu vakalarda ve uygun süreli medikal tedaviye yanıt vermeyen vakalarda cerrahi tedavi gerçekleştirilmelidir" dedi.

    Nezle ve sinüzitin belirtileri

    Başta basınç hissi ile beliren yüz ve baş ağrısı
    Burun tıkanıklığı
    Koku alma hissinin azalması
    Sarı-yeşil renkte burun akıntısı
    Burun delikleri etrafında kızarıklık
    Uyuşukluk
    Çalışma isteksizliği
    Ateş
    Alt solunum yollarına yayılması durumunda öksürük ve ses kısıklığı
#01.12.2005 23:58 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#02.12.2005 19:08 0 0 0
  • ellerine sağlık
#03.12.2005 22:04 0 0 0
  • paylasimin icin cok tesekkurler
#04.12.2005 03:40 0 0 0
  • teşekkür ederim lemyezel
#24.12.2005 05:19 0 0 0
  • sag ol.
#29.06.2008 16:18 0 0 0
  • paylaşım için tşkler
#07.07.2008 10:42 0 0 0