Yaylapazarı Köyü - Ermenek

Son güncelleme: 05.01.2010 18:39
  • Ermenek Yaylapazarı Köyü - Yaylapazarı Köyü Hakkında - Yaylapazarı Köyü Resimleri - Yaylapazarı Köyü Tanıtım

    Yaylapazarı, Ermenek, Karaman ilçesine bağlı bir köydür.

    Köyün eski adı "Zeyve"dir. Köyün yayla gibi yeşillikler ve bol sulu arazi üzerinde kurulması ve hafta sonları köylülerin ürettiği ürünlerin satıldığı "Pazar" kurulması nedeniyle köye "Yayla pazarı" ismi verilmiştir.

    Köyümüz Ermenek'in 26 Km. kuzeyinde, çevresindeki köylere nazaran daha çukurda, güneyi, doğusu ve batısı yüksek dağlarla çevrili bir bölgededir. Köyümüzün tarihi kesin olarak bilinmemekte olup tahmini yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu söylenmektedir. Şayet tarihi bulgular, köyümüzde çok eski uygarlıkların hüküm sürdüğünü ve özellikle yakın zamana kadar su kaynağından ötürü göçebelerin uğrak yeri olduğunu, bu nedenle de bölgenin büyük bir öneme sahip olduğu bilinmektedir. Bölgenin eskiden beridir anıldığı isim Zeyve'dir. Köyümüz adını 1 km. batısında yeralan, pazar günleri kurulan tarihi Zeyve Pazarı'ndan aldığı bilinmektedir. Köyümüzün yayla gibi yeşillikler, bol sulu arazide bulunması ve pazar günleri kurulan pazarından esinlenerek adı Yaylapazarı olarak değiştirilmiştir.

    Karaman Ermenek ilçesi'nin 25 km. güneyinde bulunanan Yaylapazarı Köyü ve sınırları içinde yeralan tarihi,doğal güzelliği ve mesir alanıyla görülmeye,gezilmeye,konaklamaya elverişli,havası,kaynak suyu,sac kebabı,tarihi ulu çınar ağaçları,pazar günü kurulan pazarı ve misafirperver insanlarıyla Zeyve Pazarı, eşine az rastlanan ender mekanlardan biri olma özelliğiyle Orta Toroslar'ın üzerinde bulunan egzotik bir mesire yeridir.

    Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Zeyve Pazarı; adınıda sınırları içinde yeralan Yaylapazarı Köyü'nden almış olup, Yaylapazarı ve İkizçınar köylerinin kesiştiği dere üzerinde ve etrafında kurulmuştur.Sayısı 300'e varan tarihi çınar ağaçları, tabii güzellikleri,soğuk suları, alabalık havuzları, suyla çalışan değirmenleri, otantikliği, taş fırınları, sakin mekanı ve pazarı onu üstün tutan özelliklerindendir.
    Yılın Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının ilk haftalarına kadar yerli ve yabancı turistin akın ettiği Zeyve Pazarı, Akdeniz'e yakınlığı, Kazancı ve Gülnar üzerinden tursitlerin kolayca ulaşabildikleri ve genellikle günübirlik gelip-gittikleri bir mesire yeridir.

    Kültür Bakanlığı Konya Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nün 02.07.1999 tarih ve 342 numaralı toplantısı; 02.07.1999 ve 3565 sayılı Kararı ile 2.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.


    Köy Muhtarlık Bilgileri
    noimage

    noimage

    noimage

    Yaylapazarı Köyüne Ait Resim ve bilgileri Bu başlık altında paylaşabilirsiniz
#05.01.2010 18:39 0 0 0