Kansere Karşı Kabakgiller

Son güncelleme: 30.01.2023 16:15



  • İki geni çalışmayan kişilerin haftada bir kez kabak ailesinden sebze yemesi kansere karşı `yüzde 72` koruma sağlayabiliyor.

    Kabak ailesinden sebzelerin, kansere karşı koruyucu görevi olan iki geni eksik çalışan kişilerde, özellikle akciğer kanserine yakalanma riskini düşürdüğü ortaya çıktı.

    Brokoli, kabak, brüksellahanası gibi sebzeleri haftada en az bir kez tüketmek, söz konusu iki genin aktif olmadığı kişilerde kanser riskini yüzde 72 oranında düşürebiliyor.

    Saygın tıp dergisi The Lancet`te yayımlanan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı`nın yürüttüğü çalışmada, `GSTM1` ve `GSTT1` adı verilen iki gen incelendi. Söz konusu iki gen vücudu toksinlere karşı koruyor. Kabak ailesinde bulunan `isothiocyanate` adlı kimyasallar da akciğer kanserine karşı güçlü koruyucular. Bu kimyasallar, vücuttan iki genin ürettiği enzimler sayesinde atılıyor.

    Araştırma kapsamında Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Rusya ve Macaristan`dan 2 bin 141 akciğer kanseri hastası ile sağlıklı 2 bin 168 kişi karşılaştırıldı. DNA örnekleri alınan deneklerin beslenme şekilleri de incelendi. Her iki genin de faal versiyonlarının bulunduğu kişilerde, kabak ailesinden sebzeler tüketmenin herhangi bir koruyucu etkisinin olmadığı tespit edildi.

    GSTM1 geni çalışmayan kişilerde ise haftada en az bir kez kabak ailesinden sebzeleri tüketmenin akciğer kanserine karşı yüzde 33 koruyucu etki sağlayabildiği görüldü. GSTT1 geninin faal olmadığı kişilerde koruma oranı yüzde 37`ye çıktı. Her iki genin de faal olmadığı kişilerde ise kabak ailesinden sebzeleri tüketmenin akciğer kanserine karşı yüzde 72 koruma sağladığı anlaşıldı.


#05.12.2005 14:29 1 0 0
  • tesadüfen su an kabak tatlisi yiyodum bilgiler icin tesekkürler
#05.12.2005 14:36 0 0 0
  • kabak ve benzeri sebzeleri pek sevmem ama sağlık için herşeye varım
#05.12.2005 14:58 0 0 0
  • Kanserle ilgili bayağı bilgi var sizde
    Paylaşım için teşekkürler
#23.12.2005 07:27 0 0 0
  • ellerine sağlık arkadaşım
#23.12.2005 09:34 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 06:19 0 0 0
  • verdiğin bilgiler için sağol
#28.12.2005 11:30 0 0 0
  • Ellerine,yüreğine sağlık.
#08.01.2006 23:53 0 0 0
  • kabak tatlısınıda çok severim ellerine sağlık teşekkürler
#09.01.2006 13:31 0 0 0
  • emeğine teşekkür ederim
#09.01.2006 13:40 0 0 0
  • eline sağlık


#10.01.2006 21:46 0 0 0
  • Eline sağlık teşekkürler
#30.01.2023 16:15 0 0 0