Çörekdere Köyü Sarız

Son güncelleme: 07.01.2010 00:58
  • Kayseri İli Köyleri - Sarız Çörekdere Köyü - Çörekdere Köyü Hakkında Bilgiler - Çörekdere Köyü Resimleri

    Çörekdere, Kayseri ilinin Sarız ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

    Kültür

    Köyde Türkmen boylarından olan Avşarlar yaşamaktadır. Köy 3 mahalleye ve birde mezraya sahiptir. Mezranın ismi Bostanlıktır ve köye 4km uzaklıktadır. Köyün gelenekleri Avşar gelenekleridir. Düğünleri genelde dört gün sürer. Düğünler pazartesi-perşembe ve perşembe-pazar günleri arasında yapılır. nadirende olsa cumadan başlayıp pazar biten düğünlerde vardır. Düğünler genellikle temmuz ayında yapılmaktadır; bunun sebebi köyün neredeyse tamamının Almanya başta olmak üzere Avrupa'da akrabaların olması ve bu akrabaların temmuz ayında yıllık izne gelmesidir. Düğünlerin başlıca çalgısı davul zurnadır ve oyun olarak halay oynanır. başlıca halayları; hoş bilezik; üç ayak, kırıkhan ve antep dokuzlusu ile Avşar uğurlamasıdır. Düğünün son gününde gelin alma yapılır ve gelin almada yapılan başlıca aktiviteler gelin arabadan inerken ayağına kurban kesilmesi, başından şeker ve bozuk para atılması, gelinin şişe kırması, gelinin eve girerken kaynananın kolunun altından geçmesi, gelinin kucağına çocuk verilmesi ve gelinin kapının eşiğine yağ sürmesi gösterilebilir. ayrıca gelin indikten sonra kesilen kurban köy gençleri tarafından alınır ve mangal yapmak için götürülür. bunun dışında bayrak direğinde bulunan soğan düşürülür ve gelinden bahşiş alınır. gelin içeri girdikten sonra köyün kadınları geline damatı överler. köyün diğer bir geleneksel özelliğide bayramlarda sülalenin en büyüğünün evinde bayram yemeği yenmesidir. bayram yemeğine bütün sülale katılır ve yemekten sonra diğer sülaleler dolaşılır. köyün yemekleri genellikle hamur ağırlıklıdır. erişteye köyde dutmaç denir ve sıkça çorbası yapılır. ayrıca höllük denen hamur ve bulguru karıştırarak yapılan bir sulu köfte türüde mevcuttur. bunun dışında bulgurlu sıkmaç köfte ve içli köftede sıkça yapılan yemekler arasındadır.

    Coğrafya

    Kayseri iline 124 km, Sarız ilçesine 6 km uzaklıktadır. köy sırtını tahtalı dağlarının uzantısı olan dağlara dayamıştır ve köyde iki adet dere bulunmaktadır. bu iki dereden biri bostanlık mezrasından doğar ve boğaz denilen bölgeden geçerek hacılar mahallesinin içinden akarak aşağı mahalleye kadar akar. sulamada kullanılan bu derenin suyu genellikle temmuz ayında kurur. diğer dere ise daha büyüktür ve söğütlü dereden geçerek halaçlar ve topuzlar kabilelerinin evlerinin arasından geçerek sarız suyuna karışır. az miktarda da olsa alabalık yetişen bu suda son yıllarda yapılan bilinçsiz avlanma nedeniyle alabalık nesli yok olma derecesindedir. bu derede sulama amaçlı kullanılır ve diğer dereden farklı olarak derede 12 ay boyunca su bulunur.

    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. kışlar oldukça sert geçer. yoğun kar yağışı vardır. yazları ise sıcaktır fakat yükseklikten dolayı yayla havası vardır. yaz aylarında akşamları oldukça serin geçer.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri

    2009 566
    2007 568
    2000 801
    1997 740

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 1990'lı yıllarda yapılan küçük baş hayvancılık ve yayla hayatı günümüzde yok olmuştur ve köyün mezrası değerlendirilememktedir. şu an büyük baş hayvancılık yapılmaktadır fakat buda ciddi bir şekilde yapılamamakta sadece köy insanın süt ve süt ürünlerini karşılayacak seviyededir. köyün ana tarım ürünü buğdaydır. bunun dışında hayvancılıkta kullanılan yonca da diğer bir önemli üründür. köyde elma başta olmak üzere kiraz, armut, ceviz yetişmektedir. fakat bu ürünlerin hiç biri ticari amaçlı değerlendirilmemektedir. köyde iki dere bulunduğundan dere civarındaki yerlerde fasulye, patates vb. ürünler yetişmektedir.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 - Adil Yılmaz
    1999 - -Hüseyin Gözütok
    1994 - -Mustafa Coşkun(Mustafa Özdoğan )
    1989 - -Mustafa Coşkun
    1984 - -K.Musa Akçay
    1979 - -Mahmut Dağdelen(Abdullah Köse)
    ( 1974) - -Abdullah Köse
    1969

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage

    noimage

    noimage

    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#07.01.2010 00:58 0 0 0