İlk kısmi yüz naklinde hasta 'iyi'

Son güncelleme: 02.09.2022 22:26
  • noimage

    Fransa'da yüzü bir köpek tarafından parçalanan kadın hastaya burun, çene ve dudak nakleden doktorlar, hastanın durumunun iyi olduğunu açıkladı.

    Doktorlar, hastanın yüzündeki hisleri altı ayda tekrar kazanabileceğini de belirtti.

    38 yaşındaki kadının ameliyattan 24 saat sonra kendine geldiğinde ilk yaptığı ise doktorlara teşekkür etmek oldu.

    Aşırı dozda ilaç alıp, bilinmeyen bir nedenle intihara kalkışan ve hiç kımıldamadan yatmasından korkan köpeğinin, yatağa atlayarak uyandırmaya çalıştığı kadının yüzü parçalanmış.

    Olayın ardından çiğneme, yutkunma, yediklerini ağzında tutma sorunları yaşayan kadına haftasonunda beyin ölümü gerçekleşen bir kadından alınan burun, çene ve dudaklar nakledildi.

    Tıp tarihinde ilk kez gerçekleştirilen bu ameliyatın ardından etik tartışmaların ortasında kalan Fransız doktorlar, Lyon Edouard Herriot Hastanesi'nde düzenledikleri bir basın toplantısı ile kafalardaki soru işaretlerini gidermeye çalıştı.

    Hastanın psikoloijik ve fiziki durumunun iyi olduğunu belirten doktorlar, "ameliyattan 24 saat sonra ayıldı, ilk yaptığı da bize teşekkür etmek oldu" diye konuştu.

    Daha önce gerçekleştirdiği başarılı el nakli ameliyatları ile dünya çapında ünlenen Profesor Jean Michael Dubernard, "önceleri tereddüt içindeydim, son derece kötü durumda olan hastayı görünce tüm tereddütlerim yok oldu. Bütün bu çalışmayı özel bir hasta için yaptık, yüzünde hiçbir şey kalmamıştı" dedi.

    Ameliyatta dört büyük zorluk

    Profesör Dubernard, ameliyatta dört büyük zorluk olduğunu da belirtti. Bu zorluklardan biri yüzdeki atardamar ve sinirlerin son derece küçük olması. Diğeri ise sinirlerin de yeniden canlanmasının gerekliliği.

    Hastanın "bu yüz benim" diyebilmesi için önce hissetmesi koşulu var. Burada ise psikolog ve psikatristlere büyük görev düşüyor.

    En önemli güçlüklerden biri de organların vücuda uyum sağlayamaması. Bu uyumu sağlaması için kullanılan ilaçların da böbreklere zarar verip ve kansere yol açma riski bulunuyor.

    Fransız doktorlar, bu riskin hastaya iletildiğini, bunu kabul ettiği için ameliyatın yapıldığını söyledi.

    Fotoğraf yayımlandı

    Ameliyatın ardından İngiliz The Daily Telegraph Gazetesi, kadının fotoğrafını ilk sayfadan verdi.

    38 yaşında olduğu açıklanan kadın fotoğrafta ameliyattan sonra baygın bir şekilde yatarken görülüyor.

    Fotoğrafta kadın hastanın burnunun üst kısmından çenesine uzanan bir bölgede dikiş izleri dikkat çekiyor.
#06.12.2005 02:19 1 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#06.12.2005 02:38 0 0 0
  • çok büyük bir mucize
#06.12.2005 10:00 0 0 0
  • DAha çok yeni bir olay.bakalım ilerisi ne olacak.
    Paylaşım için teşekkürler
#23.12.2005 07:13 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#02.09.2022 22:26 0 0 0