Şahmelik Köyü Develi

Son güncelleme: 07.01.2010 18:33
  • Şahmelik Köyü Develi resimleri - Şahmelik Köyü Develi hakkinda bilgiler

    Şahmelik, Kayseri ilinin Develi ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihi

    Köyün ilk kuruluşu bugünki olduğu yerde değilde önce yer altı şehri denilen oyma kalede daşlamıştır. bu dönem hititlere aittir.daha sonra kayadan oyma evlerden ve burada bulunan kaya mezarlarından anlaşıldığına göre kestelcik ve gölcegiz beldelerinde de iskan etmişlerdir. Bundan sonrada sarıfakılı da da su kuyularından büyük inlerden anlaşıldığına göre hayvancılık amaçlı bu bölgeyede yerleşmişlerdir.Yine merdan kayalarının kaya yapısının kolay oyulabilmesi nedeniyle buralarda da yaşanmıştır. Zaten mezar kalıntıları hala mevcuttur. Köyün mezarklığında ki mezar taşlarına bakıldında Bizans,Roma Selçuklular tarafından da yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Ünlü selçuklu hanedanından olan MELİKŞAH çukurova bölgesine geçer iken burada otağını kurar ve bir müddet dinlenirmiş isminide oradan almıştır.Bu isim 1971 yılında ŞAHMELİK olarak değiştirilmiştir.

    Kültür

    köyün en ünlü yemeği mantı ve ayranlı un aşı. gelenek ve görenek bakımından çağdaş,modern ve teknolojik bir yerleşim birimidir.Sac üstü bazlaması ve tandırda gavuzlu çöreği meşhurdur.En önemli sosyal faaliyeti çocukların düğünler de düğünün son gecesinde oynanan yüzük oyunu köyün orta yaşlılarla gençlerini bir araya getirerek iki kuşak arasındaki iletişimi sağlaması açısından oldukca önemlidir.Dini bayramlarda bayram öncesi vefat edenlerin İLK BAYRAM ları kutlanır.Bayram namazından çıkan köylü evlerine gitmek yerine köy diline ÖLÜ EVİ diye geçen bu evlere giderler.Kadınlarda kendi evlerinde yaptıkları yemeklerden götürerek ölü sahibinin vereceği bayram yemeğine katkıda bulunurlar.Böylece hem bayram yemeği toplu yenilmiş,hem bayramlaşılmış,hemde geçmişlere rahmet olsun diye kuran ounmuş ve dua edilmiş olur.

    Coğrafya

    Kayseri iline 55 km, Develi ilçesine 20 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2009 977
    2007 984
    2000 1 048
    1997 1 031
    1990 1 436
    1985
    1980 1 477
    1975 1 481
    1970 1 424

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage


    Köyünüze ait resimleri ve bilgileri bu konu altinda paylasabilirsiniz.
#07.01.2010 18:33 0 0 0