Ayşepınar Köyü Develi Kayseri

Son güncelleme: 08.01.2010 12:44
  • Ayşepınar Köyü bilgileri - Ayşepınar Köyü tanıtım - Ayşepınar Köyü resimleri

    Ayşepınar, Kayseri ilinin Develi ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihi

    Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hititler devrinde yeleşim alanı olarak kullanılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulgular bölgenin tarihi değerini gösterir derecede boldur. Şah Şirin(saserin), Ağzı Güzeller en önemli Hitit kalıntılarıdır.

    Hititlerden daha önce de buraların yerleşim alanı olarak kullanıldığı çıkan tarihi eserlerden anlaşılmaktadır. Yer altından çıkan tarihi eserlerden bir kısmının Milattan Önce 5000 yıllarına ait olduğu belirlenmiştir.

    Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1071 Malazgirt Savaşı'ndaki başarısıyla ORTA ANADDOLU ile birlikte buralarda Türklerin egemenliğine girmiştir. Ayşepınar Köyündeki Türkmen yerleşimi Osmanlı Devleti zamanında başlar ve Yavuz Selim'in Şah İsmail Hatayiyi yenmesi sonrasında bu çevredeki; Ayşepınar, Şıhlı, Karaköy, Saraycık, Şahmelik, Kale, Deresimli gibi köylere dalgalar halinde Avşar, Varsak, Cerit, Bozdoğan, Kocahallı(kocanallı, kocamanlı) gibi Türkmen boylarından oymaklar(kabileler) yerleşir.

    Bu köyün arazisi üzerinde yaşamış pek çok küçük ören yeri mevcuttur. Bunlardan bazıları Saserin (Şah Şirin), Kuyucak, Arıören, Havadan, Sağır Kilise, Kumluca, Yağlavak (Yağlı Koyak) tır. Arıören'den çıkan bazı çanak çömlekler Kayseri müzesindedir. Yapılan inceleme sonucu bunların Milattan Önce 5.000 yılına ait olduğu bildirilmiştir.

    Bu köy, adını şu hikâyeden almaktadır:Bir gün koyunlarını yitiren Eşe(ayşe=ayça) adında bir Türkmen kadını koyunları aramaya çıkar ve bir süre sonra onları bir su gözünün yanında otlarken bulur. Ortada buz gibi su akmaktadır. Eşe kadın hemen oraya daha sonra bulmasını kolaylaştıracak taşlardan bir bel koyar. Eşe ananın haber vermesiyle su gözünün olduğu yere gelen Türkmen obasının gençleri hemen oraya güzel bir kuyu yaptırır.Daha sonra Eşe kadının bağlı olduğu Türkmen obası gelip buraya yerleşir. O tarihten sonra buraya Eşe'nin yaptırdığı pınar manasına gelen Eşepınarı denilmeye başlanır. Cumhuriyet döneminde bu isim Ayşepınar olarak değiştirilir.Türkmen boylarının bir kısmı da buraya gelerek yerleşirler.

    Ayşepınar köyü, 1928 yılına kadar Kozan sancağına bağlı Feke ilçesine bağlıydı ve Zamantı(samantı=samanlı=şamanlı) ırmağı Kozan ile Develi arasındki sınırı oluşturuyordu. 1928 yılında Kozan sancağının Adana'ya bağlanarak ilçe statüsüne getirilmesiyle Ayşepınar, Şıhlı, Karaköy, Saraycık, Deresimli, Kale gibi köyler idari anlamda Kozan'dan ayrılarak Develi ilçesine bağlandılar.

    Türkmen oymakları bu bölgeye yerleşirken buralarda yaşamakta olan Türkçe konuşan Hıristiyanlar da vardı. Bu Türkçe konuşan Hıristiyanlar küçük bir dini cemaat olarak Kurtuluş savaşı dönemine kadar buralarda azınlık olarak kalırlar ama Kurtuluş Savaşı sonrasında da bir bölümü Yunanistan'a mübadil olarak gönderilir, bir kısmı ise İstanbul'a göçerler.

    Nüfusu yaklaşık 1800 olan Ayşepınar köyü çevre köylere oranla tarım ve hayvancılıkta gelişmiştir. Üç tarafı Zamantı Irmağı ile çevrili olan köy tarihi ve doğal dokusuyla görülmeye ve gezilmeye değerdir. Özellikle Azözeller (Ağzı Güzeller) diye bilinen mağaraların giriş kapısındaki süslemeler oldukça ilginç olup görülmeye değer yerlerdir. Saserin (Şah Şirin)'deki yer altı mağaraları da oldukça ilginç birer tarihi eserlerdir. Köyden bir çok ailenin Kozan, Ankara, İstanbul, Kuşadası, Antalya gibi yerlere göçmesine rağmen Ayşepınar hâlâ Develi'nin en büyük köyüdür.
    Kültür

    Köyün gelenek, görenek ve yemekleri genel olarak Kozan, Feke, Sarız gibi ilçelerimizin Varsak, Avşar, Ceritli, Bozdoğanlı Türkmen köyleriyle benzerlik gösterir. Örneğin köy düğünleri perşembe gününden başlayıp pazar gününe kadar sürer. Halı ve kilim dokumacılığında yine Ayşepınar köyü ile Kozan, Sarız, Feke çevresindeki Türkmen köyleri arasında kullanılan teknik ve desenler konusunda benzerlikler çoktur.

    KOCAHALLILAR(UYANIK kabilesi),KOCABAŞLAR, KARAMANLAR, GÜNEYLER, ILGINLAR, ULUSOYLAR, KÖKSALLAR,SELAMLILAR(BULUTLAR), ÇAKIRLAR KÖYÜN EN KÖKLÜ TÜRKMEN AİLELERİ OLUP BİR KOLLARI DA ADANA-KOZAN'A UZANIR. KÖYÜN GEÇMİŞİ SELÇUKLULARLA GELEN OĞUZ TÜRKLERİNE KADAR DAYANIR. BİLHASSA KOCABAŞLARIN SOYU SELÇUKLU SARAYINA DAYANIR.

    Ayşepınar Köyü'nden fotoğraflar:

    YAKINDA ...
    Coğrafya

    Kayseri iline 113 km, Develi ilçesine 27 km uzaklıktadır.
    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2009 1 203
    2007 1 211
    2000 1 304
    1997 1 327
    1990 1 440
    1985
    1980 1 735
    1975 1 996
    1970 2 536

    KÖYÜN BİLİNEN EN eski Türkmen aileleri:Karamanlar, Güneyler, Köksallar, Çakırlar, Ilgınlar, Ulusoylar olarak sıralanabilir.Bunların dışında köyün en köklü ailesi olan KOCABAŞ'ların soyu SELÇUKLU sarayına dayanır. Adı geçen ailelerin Kozan, Kuşadası, Ankara, İstanbul, Antalya gibi şehirlerimize de yayılmış uzantıları vardır.
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanır. Ayrıca halı ve kilim dokumacılığıda yapılır. Köyün tarımsal imkânları sulu tarıma uygun olmadığı için köyün çalışabilir nüfusunun büyük bölümü mart ayından itibaren inşaat yapılan büyük kentlere inşaat ustası olarak çalışmaya gider. Köyde yaygınlaşan büyük baş hayvan besiciliği ev ekonomisine katkı anlamında oldukça önemlidir.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Kemal UÇTU
    2004 - Kemal UÇTU
    1999 - Mustafa DOLGUN
    1994 - Ali Rıza SERT
    1989 - Ahmet KARAMAN
    1984 - Yaşar KÖKSAL

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. . Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
    noimage
    noimage
    noimage
    köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşbilirsiniz
#08.01.2010 12:44 0 0 0