Üzümlü Köyü Başyayla

Son güncelleme: 18.04.2010 11:32
  • Karaman Başyayla Üzümlü Köyü - Üzümlü Köyü Hakkında - Üzümlü Köyü Resimleri - Üzümlü Köyü Tanıtımı

    Üzümlü (Davdas) Köyü Tarihçesi :

    Üzümlü köyü taşeli platosunun bir parçası olup ikinci jeolojik devirden sonra oluşmuş (üçüncü devirde) ve yerleşim alanı olarak M.Ö. 2000'li yıllarda kurulduğu tahmin edilmektedir.

    Batısında; Büyük Karapınar köyü, güney batısında; Elmayurdu köyü, güneyinde; Ermenek-Kkonya karayolu güney doğusunda; Kışla köyü, doğusunda; Bozyaka (gerede)köyü kuzeyinde ise Barcın yaylasından geçen Sarı veliler- Konya yolu arasında kalan Karaman ilimizin Başyayla ilçesine bağlı bir köydür.

    Yukarı Şamlar, Aşağı Şamlar, Tavşan gölü, Akmuğar, Sarkun, Mumsuz, Yukarı Saray, Kirtanos, Akdere göl, Dikenli burun, Haft, Ekşibağ, Çingil, Alan, Büyük bağ, Irafta, Yerbağ, Meriş, Cevizli köy, Ak, Karşı bucak, İtirmi, Malamas, Hıdıryeri, Karaağaç, Gessere, Söğütlü, Gabagöz, Sakız alanı, gibi bölümlere ayrılan köyümüz deniz seviyesinden 1400 m yükseklikte olup köyümüzde kışlar kar yağışlı ve soğuk, yazlar ise serin geçmektedir.

    Karamanoğlu beyliği ile Osmanlı İmparatorluğu zamanında ve Başyayla ilçe olmadan önce Ermenek'e bağlı olan Üzümlü (Davdas) köyü beylik döneminde beyliğin ileri gelen paşa ve beyleri tarafından daimi ikamet yeri olarak seçilmiş, Mut (gıravga) nahiyesi ile Kışla köyünün yenice köy mahallesi yazlık olarak kullanılmıştır.

    Köy halkı genellikle çalışkan ve münevver insanlardan meydana gelmiş olup bankaların bölgeye gelmediği Osmanlının son dönemi ile Cumhuriyet döneminde Taşeli bölgesinin adeta banka görevini üstlenmiştir. Bölge, nahiye ve köylerden ihtiyaç sahipleri ve iş kuracak olan iş adamlarının Davdas köyünde bulunan zengin insanlardan para almaya geldikleri bölge insanı tarafından bilinmektedir.

    Orman bakımından oldukça zengin olan köyümüz sulama suyu bakımından sıkıntılıdır. Köyün içme suyu içme sıkıntısı olmayıp her eve çeşme bağlanmıştır.

    Bunların dışında da halkın diliyle muğra diye tabir edilen çeşitli pınarlar mevcuttur. bunlar sırası ile: alamuğar, ili muğar, hayta muğar, imir muğarı, aşşa muğarı, alada muğarı, çingil muğarı, ak muğar.

    Köyde bir ilkokul, sağlık ocağı, tarım kredi, kooparatifi Veysel Karani ve Ala cami adlarında iki cami, iki kahvehane, iki bakkal, bir demirci, bir televizyon tamircisi, bir berber, bir taşımacılık şirketi mevcut olup her gün sabah ve ikindin olmak üzere günde iki araç (Konya) ayrıca Başyayla ve Ermenek ilçelerine yolu taşıyan minübüsler mevcuttur.

    Ulaşım

    Köyümüzde, bir taşımacılık şirketi mevcut olup her gün sabah ve ikindin olmak üzere günde iki araç (Konya), ayrıca Başyayla ve Ermenek ilçelerine yolcu taşıyabilmektedir.

    Köyümüzde ulaşım yolu olarak Başyayla ve Büyük karapınar yolları dışında Çamlıbelden; Meriş, Ermenek, Konya yoluna, Kayaönü; Yerboy ve Meriş yolu ile Konya yolu ve Serpere, Görbes ve Alan yolu ile Söğütlü mah. ve Yenice köye, Duman yakası ve Çingil yolu ile Kışla köyüne, kuzeyde; Gülüce asar yolu ile Sarıveliler, Sorkun - Mumsuz - Tavşan gölü yolu ile yine Barcın yaylasına ulaşan tali yollar mevcuttur.

    Köy Muhtarı : Hakkı Atasöy

    Nüfusu :

    2000 : 669

    1997 : 646

    İle Uzaklığı : 150 Km.

    İlçeye Uzaklığı : 7 Km.

    Rakım : 1300 m

    Üzümlü Köyü Alt Yapı Bilgileri

    noimage
#08.01.2010 20:09 0 0 0
  • Üzümlü Köyü Fotoğrafları

    noimage

    noimage

    noimage
#08.01.2010 20:13 0 0 0
  • köyünüz hoşuma gitti caminiz çok güzel fakat biraz daha foto yükleyin
#18.04.2010 11:32 0 0 0