Pınarcık Köyü Merkez - Çorum

Son güncelleme: 10.01.2010 23:12
  • çorum ili köyleri - Pınarcık Köyü merkez - Pınarcık Köyü hakkında bilgiler - Pınarcık Köyü resimleri

    İlçe: MERKEZ - İl: ÇORUM

    Pınarcık, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

    Köyün adı 1964 yılına kadar EZİL olup, bu adın nereden geldiği bilinmemektedir. 1964 yılında köyün adı PINARCIK olarak değiştirilmiş olup o tarihten itibaren tüm resmi işlem ve kayıtlarda bu isim kullanılmaktadır. Ancak köy halkı veya köy halkının diğer insanlarla olan sosyal münasebetlerinde halen Ezil ismi yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.Çorum-Osmancık yolu üzerinde 3. km de, Bayat gediğinden sonra, köy yoluna girişteki çayın ismi de Ezil Çayı'dır.

    Köyün kuruluş yıllarının tahminen 18.yy ikinci çeyreği (1725-1750) olma ihtimali oldukça yüksek olup kesin tarihler ancak o dönemlere ait Osmanlı tapu, vergi vb kayıtlarından anlaşılabilir. Köyün kuruluşunun, şu anda Laçin İlçesine bağlı eski adı BAĞZIK, yeni adı İKİZCE olan köy sakinlerinden BÖLÜKBAŞIOĞLU HACIBEKİR ve beraberinde bir arkadaşı (tapu kayıtlarında ve köyün geçmişini bilen yaşlılarından alınan bilgide lakabı İMİRZAOĞLU olarak geçmektedir)tarafından, satın alınarak gerçekleştirildiği, köyün kuruluşunu gerçekleştiren zatın torunlarından nakledilmektedir. Halen köyde yaşayan en büyük aile de Bölükbaşıoğlu ailesinden gelen soy olup; soyadı kanununa kadar kullanılan "Bölükbaşıoğlu" lakabı, soyadı uygulamasını yapan memurun tasarrufu ile BAŞ haline getirilmiştir. Aynı "soy"un, eski ismi BAĞZIK yeni ismi İKİZCE(Laçin) olan köyde yaşamakta olan kolunun soyadı halen "Bölükbaşı" dır. Aslen Köy Halkı 3 aileden oluşmaktadır, Bölükbaşlar, Caniklililer, Sarıkaya, Köyde Kullanılan soyad lar (Canikliler)Demirten,Şen,(Bölükbaşlar)Baş Diğerleri Sarıkaya Köyde ayrıca Devlet tarafından yerleştirilen Bulgar Göçmenleri Bulunmaktadır...

    Gelenek, görenekleri: Çorum merkeze yakın olması sebebiyle, eski köy geleneğine ilave olarak Çorum merkezdeki gelenek göreneğin büyük bir kısmı da sosyal hayatın içindedir.

    Düğünleri Çorumun her yerinde olduğu gibi davul zurna ile ve en az birkaç gün çaldırılarak yapılır. Eskiden en önemli düğün yemeği KEŞKEK olup, modernitenin etkisinde kalmayanlar için gene geçerliliğini sürdürmektedir.

    Yemekleri :

    Çorbaları: Tarhana (Çorum yöresinde katık içine yarma konularak yapılan tarhanadan), bulguraşı, çatalaşı, sütlaş, helle, yarmaaşı, yoğurt çorbası,

    Tatlıları: Un helvası, hasıda (şekerli veya pekmezli su içine nişasta ilave edilerek yapılır), Sütlaç,Çorum baklavası (paklava),

    Ana yemekleri: Mantı, keşkek, bulgur pilavı, et yahnisi, mumbar, madımak

    Hamur işleri: Yanıç, yağlı pezi, saç çöreği, mayalı, katmer, börek, ev makarnası,

    Çorum'un Kuzey-Doğu istikametinde, Çorum merkezine 7 km uzaklıktadır. Ancak Çorum'daki imar, nüfüs ve sanayi gelişmesi bu mesafeyi göreceli olarak adeta kısaltmış olup, gerek yerleşim ve gerekse sanayi tesisleri Köy merkezine birkaç km. mesafeye kadar yaklaşmıştır.

    Köyün iklimi, esas itibariyle İç Karadeniz iklimi hakim iklim olup; yazları sıcak, kışları soğuk, sonbaharı sonbahara ilkbaharı da ilkbahara benzer bir yapıdadır. Yağış miktarı Çorum merkez ile aynı olup esas yağış sonbahar ve ilkbaharda olmakta iken küresel iklim değişimi her yer gibi buraları da etkilemiştir.

    Köyün ekonomisi ağırlıklı olarak TARIMA dayalıdır. Geçmiş yıllarda, özellikle boş kalınan kış aylarında hayvancılık da yapılırken son yıllarda küçükbaş hayvancılık yapan bir kaç ailenin dışında hayvancılık yok olmuş durumdadır.

    Ziraat esas itibariyle Buğday, arpa, yeşil mercimek, nohut, şekerpancarı, soğan, patates gibi tahıl ve kısmi endüstriyel ürünlere dayalıdır. Daha önceleri suya yakın olan yerlerde sadece akan tabii suya dayalı ziraat yapılırken, gerek akarsuların azalması ve gerekse imkânların değişimi ile derin kuyu sulamasına dayalı tarım ağırlık kazanmıştır. Meyvecilik Her ailenin kendisine ait meyveliği bulunmakta fakat ticari bir yeri yoktur.

    Köyde yakın zamanlara kadar ilköğretim okulu olmasına rağmen (ilk defa 1964 yılında hizmete girdi), Çorum merkeze yakın olması ve nüfusun önemli bir kısmının kış yaz Çorum merkezde ikameti seçmesi neticesinde nüfustaki fiili azalma sebebiyle öğretim işi TAŞIMALI sisteme dönmüştür.

    Köyün hem içme suyu şebekesi hem de kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup ulaşım hem kolay hem de emniyetlidir. Köyde elektrik ve evlerde sabit telefon vardır.

    Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#10.01.2010 23:12 0 0 0