Sarıhalile - Karahalile Ve Faydaları

Son güncelleme: 11.01.2010 12:03
  • kara halile bitkisi - karahalile neye iyi gelir - kara halilenin yararları

    Latince Adı: Terminalia chebula (Syn: Myrobalanus chebula)


    Halile (Terminalia):

    Doğu Hindistan'da yetişen bir bitkinin olgunlaşmadan önce toplanan ve kurutulan 1-3 cm uzunluğunda, iğ biçiminde sert, kokusuz taneleridir. Sarı Halile ve Karahalile (Terminalia chebula) olmak üzere iki çeşidi vardır.


    Familya: Combretaceae

    Diğer İsimleri: Kara helile, myrabolon (ing), haritaki (urdu, hint)

    Genel özellikleri:


    Güney Asya, Hindistan, Nepal, Güney-batı Çin, Güney Sri Lanka, Malezya ve Vietnamda yaygın olarak yetişir.
    Herdem yeşil bir ağaçtır, 30 m.ye kadar uzayabilir. Gövde kalınlığı 1 m.yi bulabilir. Meyvesi 2-4.5cm uzunluğunda, 1.2-2.5 cm genişliğinde siyahımsı renkli ve üzeri boylamasına çizgiler şeklinde girintilidir.
    Ayuverda tıbbında en sık kulanılan bitkilerdendir.

    Etki ve Kullanım:
    Meyvesi hafif laksatif, midevi, tonik, adaptojen, karaciğer koruyucu, ateş düşürücü, spazm çözücü, ekspektoran, anti-astım, virüs öldürücü ve hipoglisemiktir.

    Göz rahatsızlıkları, hemoroid, diş çürükleri, diş eti kanamaları, ağız içindeki yaralarda kullanılmaktadır.

    Yüzeyel kullanımının anti inflamatuvar, ağrı kesici, ve yara iyileştirici olduğu bilinmektedir. Demlenmesiyle elde edilen sıvı cerrahi sonrası yaraların daha kısa sürede kapanması amacıyla kullanılmaktadır. Bu sıvı aynı zamanda basur tedavisinde lokal olarak, diş eti hastalıklarında ve ağız içi yaralarda gargara şeklinde kullanılmaktadır.

    İştah açar, sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri uyarır, sindirim sistemini hızlandırır, mideyi korur ve hafif laksatiftir.

    Geçmeyen ishallerde kara halile tozu veya haşlanmış hali kullanılabilir. Dışkıda kan görülmesi durumunda da kullanılmaktadır. Sinamekiden daha hafif etkilere sahip bir barsak temizleyicidir.

    Gaz şikayeti olanlar tarafından günlük olarak kullanılabilir.

    Sinir sistemin ve sinirleri destekleyicidir. Beş duyunun algılama düzeyini geliştirir.

    Kanama önleyici etkisi damar büzme özelliğinden gelir.

    Ödem çözücü olarak kullanılır.

    Kronik öksürük, boğaz yanması ve astımda kullanılmaktadır. Bu amaçlar için genelde diğer birkilerle karışımları kullanılır.

    Uterusun (rahim) atonisinde kullanılır. Vajinal akıntılarda kullanılır.

    Böbrek taşı, ağrılı idrar yapma ve idrar tutukluğunda faydalıdır.

    Ürtiker ve eritamatöz deri hastalıklarında kullanılmaktadır.

    Çok zayıfların kilo almasında ve şişmanların zayıflamasında fayda sağladığı belirtilmektedir.

    İnmeyen uzun süreli ateşte destekleyicidir.

    Vücuttan toksinlerin atılmasına destek verdiği için adaptojen bir bitki olarak kabul edilmektedir.

    Özellikle yağlı ve ağır yemeklerden sonra alınması kişiyi ve sindirimi rahatlatır. Sürekli çok yiyenler için yardımcı bir bitkidir.

    Antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkinliklerini gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

    Yerli tarihi kaynaklar uzun süreli kullanım için kara halilenin balla birlikte alınmasını önermektedirler.



    Sarı Halilenin Faydaları ve Etkileri:

    Kabızlığı giderir. Vücuda kuvvet verir. Zayıflığa ve kansızlığa karşı faydalıdır. Sinirleri güçlendirir. Nefes darlığı ve astıma iyi gelir. Balgamı söker. Cinsel gücü arttırır.

    Karahalilenin Faydaları ve Etkileri:

    Combretaceae ailesindendir. Diğer ismi Küçük halile.

    Hindistan'da yetişen Terminalia türü bitkilerin kurutulmuş meyveleri halk hekimliğinin ürünleri arasında bulunur. Kara halile dışında bir de sarı halile {Terminalia citrina) bulunur.

    Olgunlaşmadan toplanıp kurutulan meyveler 1 ile 3 cm çapında, iğ biçimli, kokusuz, sert, siyah renkli tohumlardır.


    Halilelerin özelliğinde tanen ve ishal etkisi yapan bileşikler vardır.

    Alınan doza göre kabızlık ya da ishale yol açar. Ama ülkemizde kara halile ishali, sarı halile de kabızlığı gidermek için tüketilir. Kabızlık için günde 2 ile 4 gram toz veya hap olarak içilir. Halile türleri yara iyileştirici etkilerinden dolayı merhem olarakda yapılarak kullanılır.



    Kabız edici özelliği ile ishali keser. Hazmı kolaylaştırır. Yaraları iyileştirir. Basur kanamalarını ve şikayetlerini giderir. Başta mide ve bağırsaklar olmak üzere sindirim sistemindeki yara ve kanamalara iyi geldiği için ülserlilere faydalıdır. Kronik öksürük ve astım şikayetlerini azaltır. Damar büzücü etkisi ile kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Gaz söktürücüdür. Kalp çarpıntısını giderir. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

    Sarı Halile Nasıl Kullanılır?

    Dövülerek toz haline getirildikten sonra kahveyle karıştırılıp aç karnına yutulursa ishali keser. Bala karıştırılarak da yenebilir.

    Karahalile Nasıl Kullanılır?

    Balla yenebileceği gibi kaynatılarak içilebilir. Kaynatılıp içilirse hazmı kolaylaştırır ve mideye kuvvet verir. Halile haricen yara iyileştirici olarak da kullanılır.

    50 gram kara halile 1 litre (5 bardak) kaynar suyla demlenip günde iki ile üç kez birer bardak içilirse basur tedavisinde iyi gelir. 100 gram kara halile kabaca çekilip dört saatte bir, iki tatlı kaşığı yenirse ishal edici etkisi vardır.

    İç sıkıntısını gidermek için de bir tutam kara halile çekilip şerbetin içine karıştırılarak yenilir. Bunların yanında kara halile veya sarı halile içerdikleri tanen sebebiyle derilerin tabaklanması ve boya sanayiinde de yeri vardır.
#11.01.2010 12:03 0 0 0