hangi besinler hafıza güçlendirir - hafızayı nasıl kuvetlendiririz - güçlü hafıza için ne yemeli

Yılda yarım litre tüketmeniz bile çok şey değiştiriyor...

İTALYAN La Stampa Gazetesi’nde çıkan habere göre yabanmersini, hafızayı güçlendiriyor. ABD’deki Cincinnati Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, yaş ortalaması 76 olan 9 kişiden bir yıl boyunca günde 6 ila 9 mililitre yabanmersini suyu içmelerini istedi.

Bu sürenin sonunda araştırmaya katılanların öğrenme kapasitelerinde ve sözel hafızalarında önemli gelişmeler gözlemleyen bilim adamları, yılda yarım litre yabanmersini suyu tüketmenin dahi hafızayı güçlendirmeye yetebileceğini belirtti.

Yabanmersininin bazı depresyon belirtilerinin ortadan kalkmasına ve kandaki glikoz oranının düşmesine de yardımcı olduğu gözlemlendi.

Bilim adamları, araştırmanın daha büyük bir grup üzerinde tekrarlanmasının, elde edilen verilerin teyit edilmesi açısından önemine işaret etti.

• Başta kahvaltı olmak üzere öğün atlamamaya özen gösteriniz.

• Sık sık, azar azar beslenmeye gayret ediniz (günde 4-6 öğün).

• Günde en az 5 porsiyon sebze + meyve yemeye çalışınız (1 avuç meyve veya sebze 1 porsiyon olarak kabul edilebilir).

• Besin seçiminizde çeşitliliğe önem veriniz. Tek yönlü beslenmeyiniz.

• Mönü planlama esnasında (besin yoncasındaki) 4 besin grubunu bir araya getirmeye özen gösteriniz.

• Çay, kahve yerine bitkisel çayları tercih ediniz.

• Sigara içiyorsanız bırakınız veya azaltmaya çalışınız.

• Beyaz ekmek yerine, esmer (kepekli, çavdar veya yulaf) ekmek yemeye özen gösteriniz.

• Haftada en az 3 - 4 kere 30 - 45 dakika yürüyünüz. Yüzme, bisiklete binme, tenis gibi sporlar da olabilir.

• Burundan soluk alıp ağızdan vermeye özen gösteriniz.

• Alkolden uzak durmaya çalışınız. İçerseniz 1 - 2 kadehi geçmeyiniz.

• Evinizi, çalışma odanızı ve işyerinizi doğal yollarla aydınlatmaya, havalandırmaya özen gösteriniz.

• Süt, yoğurt, peynir, yumurta (özellikle sarısı ile), yağlı tohumlar ( aşırıya kaçmadan fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), kepekli tahıllar (kepekli makarna / erişte / pirinç / un), her tür balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler (çiğ veya az pişmiş olarak), gündelik yaşamda kullanılan iyotlu tuz beynin bilişsel işlevini artıran besinlerdir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 11359
favori
like
share