Kadıcelal Köyü Horasan Erzurum

Son güncelleme: 21.02.2010 16:30
  • Erzurum İli Köyleri - Kadıcelal Köyü Horasan - Kadıcelal Köyü Hakkında Bilgiler - Kadıcelal Köyü Resimleri



    Bilgiler
    Nüfus 657 (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 25810
    Alan Kodu 0442
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi
    İl Erzurum
    İlçe Horasan
    Kadıcelal, Erzurum ilinin Horasan ilçesine bağlı bir köydür.



    Tarihi
    Köyün ismi köyü kuran gazi olan celalın ismidir. İlk ismi gazicelal olan köyün adı sonradan kadıcelal olarak değiştirilmiştir.Köy sakinleri köyleri için eski dönemde KAROĞLU ismini kullanmışlardır.köyümüzü kuranlar urfa siverek mızar köyünden gelen karakeçili aşiretinden gelen ailelerdir.ceraplı kolundan gelen bu aileler yörenin Türkleşip islamlaşmasını sağlamıştır.osmanlıyı kuran bu kayı boyundan karakeçililer uluyörük olarakta anılmış süleymanşahla urfa karacadağ bölgesine yerleşmişler ve buradan Türkiyenin dört bir yanına dağılmışlardır.elazığ yöresinde de onlarca karakeçili aşiretine mensup köyler mevcuttur.kürtçe konuşmaya urfa yöresinde başlayan karakeçililer özlerinin oğuz ve osmanlı olduğunu unutmadılar.dillerini kürtçe kullanmaya başlasalarda Türkmen oğuz olduklarını hep bildiler.bugün Urfa başta olmak üzere tüm karakeçililer karakeçili Türkmen şenlikleriyle kimliklerini ve kültürlerini yaşatmaktadırlar..karakeçililer 66 boydur.karakeçililere bazı kürt aşiretleri kürtçe ve arapça isimlerle bu obaları ansalarda karakeçililer asalet gözeten bir aşiret oldukları için karışmamışlardır.günümüzde dahi kendi içlerinde evlenmişlerdir.farklı aşiretlerle kız alıp vermemişlerdir.doğudaki karakeçili boyları binkasım,muska,baleki,cerabi,amini,kadıyan,andari,gökçe,torun,şeyhlü,tosbağlı,albayramlı,simsorlu,azizbeğli,şerefli,gündoğdu kolları mevcuttur.baskilin konalga,karoğlu,emirhan,karakaş,koçyolu,beşbölük köylerine yerleştirilmişlerdir.elazığın merkeze bağlı sefolar başta olmak üzere 27 karakeçili köyü iskan edilmiştir.ağının saraycık köyü ve sivrice ilçemizin yedikardeş,cafolar,haftasar,soğuksu,kösebayır,gözeli mercumut köylerinede karakeçili türkmenleri iskan edilmişlerdir.bu mamuratül aziz iskanı osmanlı dönemindeki arşiv kayıtlarında mevcuttur.bunlara ulaşmamı sağlayan Fahrettin KİRZİOĞLU hocamıza şükranlarımızı sunarız..ayrıca karakoçan yerlileri,palunun seydilli köyüde tamamen karakeçililerden oluşmuştur.KÖYÜMÜZÜN TARİHİNDE KESİNLİKLE ALEVİ YOKTUR.HEPSİ SUNNİ DİR.(GEBZEDEN MUSTAFA HAYRANIN TORUNU BARIŞ CEYRAN)

    Kültür
    Kadıcelal köyü kültürüne bağlı olan bir millete sahiptir. Düğünleri çok kalabalık olmasına rağmen köy nüfusu fazla değildir. Çünkü köyden kente yoğun olarak göç yaşanıyor.Çoğul ve Sarıkaya ailelerinin göçünden sonra köy halkı bir çözünme yaşanmıştır. Köy 3 aşiretten oluşmuştur: En önemlisi elexun,temmolar ve heyranlardan oluşmaktadır. Her yıl köy halkı geleneksel olarak köyün yakınındaki poslubaba dağında şenlikler düzenlemektedir. ---Yemekler--- Yemekleriyle dünyaya adını duyuran tek köydür. ---En güzel yemekleri--- GIRARA DEW(AYRAN ÇORBASI) KEŞKEŞ XENGEL ÇORDAN(KURUT) KELEDOŞ KIFTE BİVAZOK DOLME[

    RIZA SARIKAYA BURSA

    Coğrafya
    Erzurum iline 107 km, Horasan ilçesine 28 km uzaklıktadır.

    İklim
    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak yazın yaylaların yeşillerin artması poslubaba dağının güzelliğini bir kat daha arttırmaktadır

    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 657
    1997 514

    Ekonomi
    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık
    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Davud Çoğul
    2004 -
    1999 -
    1994 -
    1989 -
    1984 -
    Altyapı bilgileri
    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net



    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#17.01.2010 22:10 0 0 0
  • bilmeden saçma saçma konuşma bir büyüğüne sorda öyle yaz senin yazdıkların tamamen hayaldır okuma yazmayı biliyosanız öğrenin net olarak öyle yazın ????????????::
#21.02.2010 16:30 0 0 0