Türkiye'in en güçlü kadınları

Son güncelleme: 06.11.2022 17:53
  • Leyla Umar'm SIPA PRESS için hazırladığı tanıtım Türkiye'nin en güçlü kadınlarını hiç bilinmeyen aile hayatları ve başarılarıyla Avrupa'da tanıtacak.

    Güler Sabancı, Sema Doğan, Oya Eczacıbaşı, Ümit Boyner, Hanzade Doğan, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Yalçındağ ve Vuslat Doğan Sabancı... Bu sekiz kadın iş hayatlarındaki başarılan kadar güzellikleriyle de Avrupa'nın ügi odağı olacak. SIPA PRESS'in Leyla Umar'a ısmarladığı tanıtımda bu sekiz kaı ilginç ayrıntılar yer alıyor: Güler sabancı Üniversitesi'ne "bebeğim Boyner'in 20 yıllık finansman yön Eczacıbaşı'nın dünyada en çok mi kadınlardan biri olduğu..

    Kısa bir süre önce Fransa'nın önemli ajanslanndan SIPA PRESS'in genel müdürü Ahmet Sel aradı. Son zamanlarda Avrupa'da Türkiye ile ilgili haberlere rağbetin hızla arttığım söyledi ve "Eğer" dedi, "Türkiye'nin büyük şirketlerini yöneten güçlü Türk kadınlarım tanıtan bir yazı yazarsanız fotoğraflarının çekilmesi için uluslararası bir fotoğrafçımızı gönderirim; Lyde özellikle çektiği kral ve kraliçelerin fotoğraflarıyla ünlüdür." Bir kare fotoğraf için dört iri çantayı açıp saatlerce uğraşan Lyde ile çalışmaktan dört günün sonunda ben de bitap düştüm. Cuma günü Ahmet Sel sonuçtan memnuniyetini anlatırken sesindeki heyecan beni de sevindirdi. "Düşünün," diyordu, 'Avrupa basınında hep Türkleri aşağılayan haberlere alışık olanlar bu Türk kadınlarının hoşluğu bir yana, yaptıklarım okuyunca nasıl şaşıracaklar..." Ahmet Sel'e katılıyorum. Ama ben Türkiye'de nice kadınların neler yaptığım, hem de hiçbir maddi destek almadan ne büyük işlerin altından kalktığım bildiğim için, artık kendi kurdukları imparatorlukların başında olan bu kadınlarımızı tanıtmak istiyorum.


    SEMA DOĞAN

    Aydın Doğan Vakfı Başkan vekili, Aydın Doğan Turizm Grup Başkanı, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi... Gümüşhane'de Sema Doğan'ın kendi adını verdiği bir ilköğretimokulu eğitim veriyor. Dört kızı olan Doğan'ın kızlarından Begüm Doğan Eski Enerji Bakanı Ersin Faralyalı ile evli. Gümüşhaneli Sema Doğan, Gümüşhane halkından yardımını esirgemez. Kızları kadar genç ve güzel görünen Sema Doğan'ın hiç estetik operasyon geçirmediğini söyleyebiliriz.

    GÜLER SABANCI

    İnsanlar arasında "şekerlik" yarışması açılsa Güler'in birinci olacağını onu yakından tanıyanlar bilir. Asın dozda duygusal olduğunu da benden iyi bilene rastlamadım. Çünkü aynı gün doğduk. Ve karşılıklı söz vermemize rağmen tek bir kere doğum günümüzü birlikte kutlayamadık. Güler Sabancı Ankara Ted Koleji'nden sonra Boğaziçi Üniversitesi işletme Bölümü'nden mezun oldu. Yaşamında en önemli iki şey: Sakıp Sabancı ve Sabancı Üniversitesi'dir. Sabancı Holding'in otuz bin çalışanına hükmeden Güler Sabancı yaşamının en mutlu gününü Picasso Sergisi'nin açılışında yaşadı ve Rodin'nin eserlerini getirmek için çalışmaya başladı.

    HANZADE DOĞAN

    Ailenin evlenmeyen tek kızı. Çok seçici olduğu söylentisinin doğruluğunu bilmiyorum ama kedi seven bir adamla hayatını birleştinneyeceğini biliyorum. Çünkü kediden ödü kopuyor ve kedi beslenen bir eve adım atmıyor. Öğrenimini London School of Economics"te tamamlayan Hanzade Doğan şu sırada Milliyet'i yönetiyor ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı. Ayrıca Posta, Radikal, Fanatik ve Referans'tan oluşan Doğan Gazetecilik İcra Kurulu üyeliğini de yürütüyor.

    BEGÜM DOĞAN FARALYALI

    Doğan ailesinin en küçük ve İngiltere'de yaşayan tek kızı. London School of Econo-mics'te Felsefe ve Ekonomi eğitimini tamamladıktan sonra New York'taki Arthur Andersen şirketinde çalıştı. Dört yıllık çalışma hayatından sonra Stanford Üniversitesi'nde masterını tamamlayan Begüm Faralyalı, Doğan Holding'in yurtdışı yatırımlarıyla ilgileniyor.

    ARZUHAN YALÇINDAĞ

    Doğan Holding Yönetim Kurulu'ndan. Aydın Doğan Vakfı'nın kurucusu Arzuhan Yalçındağ TÜSİAD'a da üye. Ayrıca TABA, TEGV, KADİGER TÜSEV gibi sivil toplum örgütlerinde görevler üstleniyor. Avrupa Birliği için Kadın İnsiyatifinin Kurucu Başkanı olarak Türkiye adına dış ülkelerde lobi çalışmalarını yürütüyor. Bütün bu işlerinin yanında anneliğin bütün sorumluluğunu taşıyan Arzuhan Yalçındağ, okul çıkışlarında çocuklarını evde karşıladığını söylüyor. "Benim için kaliteli zaman ailemle birlikte olduğum zamandır" diyen Yalçındağ genç kızlığında Orhan Veli hayranlığından şiir denemelerine merak sardığını söylüyor ama ilave ediyor: "Tek hobim ailem.

    VUSLAT DOĞAN SABANCI

    Doğan Ailesinin kızları önce babalarının, sonra eşlerinin adlarını kullanıyor. Ben Vuslat'ı halayına çıktığı gün uzaktan izledim. Aslında uçakta, önümde oturduğu için izlemek zorunda kaldım.

    Çünkü eşi Ali Sabancı ile halayına çıkacaklarını birbirlerine muhabbetlerinden hem de hosteslerin verdiği bilgilerden öğrendim. Vuslat ile yıllar sonra dört kız kardeşin birlikte fotoğraflarının çekildiği gün tanıştık. Aynı günlerde amcası Sakıp Sabancı kadar sevimli eşi Ali Sabancı'yı da Pegasus Havayolu Şirketi'ni nasıl kurduğunu anlatırken tanıdım. Colombia Üniversitesi'nde İletişim ve Bilkent'te Ekonomi master"ını yapan Vuslat Doğan Hürriyet'in CEO'su. Hobileri dalmak ve iki oğluyla vakit geçirmek... Tabii eşi Ali Sabancı...

    OYA ECZACIBAŞI

    Bana en zor gelen şey sevdiğim insan için yazı yazmaktır. Oya bu listemin en başındadır. Onu yakından tanıyanlar inandığı bir işten alnının akıyla çıktığını bilirler. Üç yaşından liseyi bitirinceye kadar Fransa'da yaşayan Oya Eczacıbaşı Türkiye'ye döndükten sonra evlendiği Bülent Eczacıbaşı ve iki çocuğu kadar önemli olan müzeciliğe aşkla sarıldı.
    Dünyada en çok müze gezen ve yanındakileri de gezdiren Oya, yaşamındaki en büyük arzusunu da gerçekleştirdi: İstanbul Modern'i açtı. Bir taraftan da Boğaziçi Üniversitesi'nde müzecilik dersleri veren Oya'nın tek kusuru eve akşamları geç gelmesi. Ama eşinin bu aşkına hayranlık ve saygı duyan Bülent Eczacıbaşı eşini beklerken zengin kütüphanesinde okumanın tadını çıkarır.

    ÜMİT BOYNER

    En ince mankenleri gölgede bırakan vücuduyla bu kadar işin altından nasıl kalkabildiğine inanmak güçtür.
    Rochester Üniversitesinden mezun olduktan sonra 20 yıl finansman yöneticisi olarak çalışan Ümit Boyner, Boyner Yönetim Kurulu Üyesi, TÜStAD ve KADÎGER Dış Tanıtım Komisyonu ve özel Sektör Gönüllüler Derneği Başkanı. Bütün bu faaliyetlerinin yanı sıra toplam beş çocuğa da annelik görevlerini üstlenen Ümit Boyner Ayvalık'lı olduğu için Cem Boyner'i de Ayvalık'lı yapmayı başardı. Bir de ince uzun topuklu ayakkabılarıyla dans ederken ayağını kırmasaydı 10 üzerinden 10 puanı hak edecekti.
#17.12.2005 12:53 1 0 0
  • Paylaşım için teşekkürler..
#17.12.2005 13:09 0 0 0
  • Türk kadınlarının nekadar güçlü olabileceğini gösterir güzel örnekler
#17.12.2005 13:21 0 0 0
  • Paranın ve sermayenin gücü de denebilir buna
#17.12.2005 18:08 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#06.11.2022 17:53 0 0 0