Kadınlar östrojen kullanmalı mı?

Son güncelleme: 03.09.2022 11:25
  • noimage

    Menopoz konusu son tıp kongrelerinde yine masaya yatırıldı ve kadınlara önerilerde bulunuldu.

    Üç yıl önce Kadın Sağlık Girişimi (Women Health Iniative-WHI) isimli geniş kapsamlı uzun araştırma şu sonucu ortaya çıkartmıştı: Östrojenin progestin ile birlikte uzun süre kullanımı kalp krizi ve inme riskini artırıyor!.. O günden bu yana, kadınlar menopozun yol açtığı sıkıntılarla nasıl başa çıkacaklarını bilememenin sıkıntısı içinde.

    Sorunun bir kısmı WHI araştırmasının menopoz için tasarlanmamasından kaynaklanıyor. Deneye katılanların büyük bir kısmı, adet halinin son erdiği 40lı ve 50li yaşların sonlarında değil, 60lı yaşlarındaydı. Oysa 60lı yaşlardaki kadınlarda kalp krizi daha sık görülür. Son günlerde Kuzey Amerika Menopoz Birliğinin San Diegoda gerçekleştirdiği yıllık olağan toplantısında sunulan verilere göre ise, hormon terapisi Ğkadınların tedaviyi kendi tercih etmeleri durumunda- vücut ve beyin üzerinde çok büyük farklılık yaratıyor.

    Yarar ve zarar dengesi

    Toplantıda bir bir bildiri sunan Kings College of Londondan Dr.Declan Murphy, Menopoz döneminde östrojen kullanmanın beynin yaşlanmasını geciktirdiği yönünde ciddi kanıtlar mevcut dedi. Bazı çalışmalar (hepsi değil) östrojenin bellek ve bilişselliği geliştirdiğini gösteriyor.

    Ancak ösrojen kullanmaya 60lı yıllarda başlayanlar için böyle bir yarar söz konusu değil. Her zaman olduğu gibi östrojen kullanımında da yarar ve zarar arasında bir denge kurmak zorunlu.

    Fakat bütün bu bulgular bilim adamlarının östrojenin kadın vücudu üzerindeki rolü hakkında ne kadar az bilgileri olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

    Kadınlar ne yapmalı?

    Time dergisinin konu ile ilgili haberinde şu soru soruluyor: Bu durumda kadınların yapacağı nedir? Ve şu yanıt veriliyor: Öncelikle vücudunuzun değiştiğini kabullenmek ve sizden önce milyarca kadının aynı dönemlerden geçtiğini hatırlamak, sizi rahatlatacaktır.

    Gerçekten de pek çok yaşlı kadın geriye dönüp baktıklarında bu geçiş dönemini yaşamlarının en verimli yılları olarak değerlendirecektir, çünkü pek çok kadın ancak bu yaşlarda yaşamın gerçek anlamını keşfettiklerini dile getiriyor.

    Menopoz sıkıntıları dayanılmayacak boyutlara ulaşırsa tedaviden kaçmamak en doğru karardır. Düşük dozda doğum kontrol hapları menopoz öncesi adet düzensizliklerini yoluna koyabilir. Ateş basması gibi vazomotor (kan damarının büzülme ve genişlemesini kontrol eden) semptomlarına karşı kısa süreli hormon terapisi halen en doğru tıbbi çözümdür.

    En doğru zaman

    Sıcak basması şikayetlerinde büyük yarar sağlayan antidepresanlar, özellikle meme kanseri veya damar tıkanması gibi kalıtsal risk taşıdıkları için östrojen kullanamayan kadınlara öneriliyor.

    Uzmanlar menopozun ayrıca sağlıklı bir yaşamla ilgili ciddi kararların alınması için en doğru zaman olduğuna dikkat çekiyor.

    Sigara, içki kullanımı, sağlıksız gıdalarla beslenmek, hareketsiz bir yaşam gibi olumsuz alışkanlıklardan vazgeçmenin son durağı menopozdur. Meyve ve sebze ağırlıklı yiyecekler ve lifli besinler orta yaşlarda daha da önem kazanır. Düzenli egzersiz Ğaerobik ve kas geliştirme- kalp ve kemik yapısını güçlendirdiği gibi vücudun ani sıcaklık değişiklikleriyle baş etmesine de yardımcı olur.

    Menopoz sıkıntılarını giderici çözümler

    Hangi tedaviyi seçeceğiniz risk faktörlerinize ve tedavilerin vücudunuzda yaratacağı yan etkilere bağlıdır.

    Hormon terapi

    Düşük dozda östrojen (progestin ile) sıcak basmalarını, gece terlemelerini ve uykusuzluğu giderebilir. Ancak uzun süreli kullanımı sakıncalı bulunuyor. Hormonlar meme kanseri, inme ve kalp hastalığı riskini artırıyor.

    Egzersiz

    Ağırlık kaldırmak osteoprozun oluşmasını geciktirir. Rahatlama egzersizleri yaşam kalitesini artırır ve dolaylı olarak menopoz semptomlarını azaltır.

    Antidepresanlar

    Bu ilaçlar meme kanseri riski taşıyan kadınlara önerilir. Sıcak basması ve uykusuzluğu giderebilir. Olası yan etkilerinden biri kilo almaktır.

    Fito-östrojenler ((Bitki özlü östrojenler)

    Soya fasulyesindeki östrojen benzeri bileşimler semptomları geiderebilir. Ancak bu konudaki çalışmalardan alınan sonuçlar hala belirsizliğini koruyor ve üretilen ilaçların kalitesi henüz belirli bir standarda oturtulmuş değil.

    Bitkiler

    Siyah turp otu (Actaea racemose) doğal östrojen içerdiği için sıcak basması dışında pek çok şikayeti giderdiği gözlenmiştir.. Kızıl yonca yaprağı, ginseng ve dong quai kökü gibi diğer bitkilerden elde edilen ilaçlar henüz deneme aşamasındadır.
#18.12.2005 22:50 1 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#19.12.2005 15:18 0 0 0
  • Bilgilerin icin cok tesekkürler cadikizcim
#19.12.2005 20:01 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#03.09.2022 11:25 0 0 0