ABD'de yapılan bir araştırma, kolon kanserine yakalanma riskini yarıya indirmek için ne kadar D vitamini alınması gerektiğini ortaya koydu.
Kaliforniya Üniversitesi bünyesindeki Moores Kanser Araştırma
Merkezi'nde yapılan araştırmada, her gün 25 mikrogram D vitamini
almanın bu kansere yakalanma riskini yüzde 50 oranında azalttığı
belirtildi.
Profesör Edward Gorham, D vitaminin kolon kanserini önlemede
olumlu etkileri olduğunun bilindiğini ancak ideal miktarın şimdiye
kadar belirlenemediğini belirterek, bu araştırmanın ne kadar D
vitamini alınması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.
Yağda eriyen vitaminlerden olan D vitamini, ince bağırsaklardan
kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi,
sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili oluyor, bebekler ve çocuklarda
kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlıyor ve raşitizmi
önlüyor. Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da
anılan kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu
meydana geliyor ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında
bulunuyor. Yüksek miktarlarda alınması ise zehirlenmelere neden
olabiliyor.