Unutkanlık yaşı düşüyor

Son güncelleme: 22.10.2022 14:37
  • noimage


    Yaşlılarda görülen unutkanlık, 65 yaş sınırından 20'ye geriledi.

    Özel Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi doktorlarından Psikiyatr İbrahim Bilgen, yoğun iş temposu, stres, fiziksel ve ruhsal yorgunluk gibi sorunların unutkanlık belirtilerinin başladığı yaşı düşürdüğünü açıkladı.

    Bilgen, stresli yaşamın kişinin beyinsel fonksiyonlarını yavaşlattığını, bu nedenle kişilerin çevrelerinde yaşanan olayları geç algılandığı veya unuttuğunu açıkladı: ''Önceden, yaşla birlikte ilerleyen ve basit gündelik işlerin bile yerine getirilmesinde sorunlar yaratan unutkanlık şimdi gençler üzerinde etkili.

    Yaptığımız gözlemler, unutkanlığın 65 yaş sınırından 20'ye kadar düştüğünü ortaya koyuyor.'' Gençlerin büyük çoğunluğunun depresyonda olduğunu vurgulayan Bilgen, bunalımda olan kişilerin çevreye karşı duyarsızlaştığını ve ilgi azlığıyla konsantrasyon bozukluğu yaşadığını söyledi.

    İbrahim Bilgen, unutkanlığın ciddiye alınması ve bir hastalık olarak görülmesi gerektiğini de vurguladı:

    ''Unutkanlık, yaşlılıkta doğal kabul edilebilir. Ancak bunun genç yaşlarda yaşanması, kişi için ciddi bir problem teşkil edebilir.Ayrıca küçük unutkanlıkları göz ardı edenler, halk arasında 'bunama' diye bilinen Alzheimer hastalığına da davetiye çıkarıyor.''

    Teknoloji de 'suçlu'

    Psikiyatr İbrahim Bilgen, teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı kadar tembelliğe de sürüklediğini savundu: ''Artık numaraları aklımızda değil de cep telefonlarımızda tutuyoruz. Bilgilerimiz bilgisayarımızda kayıtlı ya da önemli günlerimizi çağrı cihazlarını not alıyoruz.

    Herkes öyle bir noktaya gelmiş ki telefon numarasını kaydettiği kişinin kim olduğunu veya çağrı cihazına yazdığı notu neden yazdığını unutuyor. Bu nedenle teknoloji bile unutkanlığımıza çare değil. Hatta güvence olarak gördüğümüz cihazlar, bizim ilgisizliğimizi daha fazla tetikliyor.''

    Bilgen, unutkanlığını ciddi problemlere yol açacağını ve kişinin ailesiyle ya da çevresiyle olan ilişkilerini de zedeleyebileceğini belirtti:''Daha güçlü bellek için, düzenli ve dengeli bir yaşam sürdürün. Yeterli ve dengeli beslenin, iyi uyuyun, alkolü azaltın, sigara kullanmayın.

    Sık sık temiz havada, park ve ormanda yürüyüş yapın. Zihni zorlamadan, önemli olan olayları planlayın, işinizle eğlenceyi dengeleyin, egzersiz yapın.''

    Bilgin, düzenli uyku alışkanlığının beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağladığını ve günde ortalama sekiz saat uykunun önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
#26.12.2005 08:10 1 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler . komşumuz var gerçekten çok zor oradan biliyorum.Allah korusun
#26.12.2005 08:22 0 0 0
  • ya çok üzücü bi olay bu ellerine sağlık kardeş sağolasın
#26.12.2005 08:55 0 0 0
  • maalesef artık insanlar genç yaşta unutkan oldu
#26.12.2005 11:20 0 0 0
  • Teknolojik aletlerin gerçekten insanlar üzerindeki etkisi büyük. Özellikle televizyon insan zekasının gelişmesinde önemli derecede etkiliyor. Bu yüzden bilim adamları 1-2 yaş arasındaki çocukların televizyondan uzak tutulmadığı takdirde konuşmayı geç öğrendiklerini ve 3 kelimelik cümle kurabilecek yaşta olmalarına rağmen kuramadıklarından dolayı çocuklara televizyon özelliklede müzik kliplerinin izletilmemesi gerektiğini açıklamışlar. Bu hastalığa da klip sendromu adı verilmiş.

    Gerçekten önemli bir konuya değindin arkadaşım sağol..
#26.12.2005 12:00 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#22.10.2022 14:37 0 0 0