yaşlanma hızı nasıl kontrol edilir - beslenme ve yaşlanma ilişkisi - sağlıklı beslenmeYaşlanmak ne yazık ki kaçınılmaz. Ama yaşlanma hızınızı kontrol edebilmek ve bu süreci sağlıklı bir biçimde geçirebilmek için artık birçok yöntem var.
Doğru beslenme, cildinizi ve dış görünümünüzü etkilemenin yanı sıra, kanser ve diyabet gibi yaş ile bağlantılı hastalıkların oluşmasını da engelleyebiliyor.

Protein: Öğünlerde mutlaka proteine yer verilmelidir. Salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden ve kırmızı etten kaçınılmalı; yağsız beyaz et, balık, süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagillere de haftada 2 öğün yer verilmelidir. Etler haşlama, fırında veya ızgarada pişirilmeli yağda kızartılmamalıdır.

Kepekli gıdalar: Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş karbonhidratlar yerine kepekli veya tam undan yapılan ekmekler, rafine edilmemiş pirinç, kepekli makarna gibi kepekli tahıllar tercih edilmelidir.

Sağlıklı yaşlanmak için bazı beslenme önerileri:

Şeker: Yüksek karbonhidrat kaynağı olan, tatlılar, pastalar, börek, çörek, konsantre meyve suları, kola ve gazozlar vücuttaki yağ miktarını artırdıkları için, kaçınılması gereken besinlerdir. Şeker ihtiyacı, meyvelerden karşılanmalıdır.

Yağ: Tereyağı, margarin gibi doymuş yağlardan uzak durulmalı, ayçiçek ve mısır yağları vücutta kullanılırken, serbest radikallerin oluşumuna daha çok zemin hazırladıkları için zeytinyağı tercih edilmelidir.


Sebze ve meyve:
Her gün 2-3 porsiyon meyve, 2-3 çeşit sebze tüketmeye dikkat edilmelidir. Kabuklu yenebilen meyve ve sebzelerin kabukları soyulmamalı, yıkanırken ve pişirilirken besin değerleri kaybolmayacak şekilde hazırlanmalıdır. Özellikle lutein bakımından zengin olan ıspanak, brokoli, domates, havuç, portakal gibi besinler antioksidan etkisiyle de, yaşlanmayı geciktirir, cildi gençleştirip, ömrü uzatır.

Yağlı tohumlar:
Omega 3 ve omega 6 kaynağı olan ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar her gün az miktarlarda yenmelidir. Çinko, selenyum ve CO enzim-Q 10 yönünden zengin olan bu besinler, sindirim sisteminde, besinlerin emilimini artırırlar, kalp damar sistemini korurlar, enerji verirler ve kansere karşı koruyucudurlar.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 525
favori
like
share
BiR-DOST Tarih: 24.07.2011 13:45
Eline sağlık
CADIKIZ Tarih: 30.12.2005 11:41
paylasimin icin saolasin canimcim
SU-PERISI Tarih: 30.12.2005 00:27
güzel bilgilerin için çık teşekkürler ellerine sağlık arkadaşım
casper Tarih: 29.12.2005 17:07
[COLOR=orangered]güzel bilgilerin için teşekkürler
FadiK Tarih: 27.12.2005 18:07
Sagolasin bu bilgilerin icin ebrulycim