Hasanlı Köyü Turhal Tokat

Son güncelleme: 13.02.2010 00:56
  • Hasanlı Köyü Turhal - Hasanlı Köyü Hakkında -Hasanlı Köyü Tanıtımı - Hasanlı Köyü Resimleri


    Bilgiler
    Nüfus 210 [1] (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 60300
    Alan Kodu 0356
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
    İl Tokat
    İlçe Turhal
    Hasanlı, Tokat ilinin Turhal ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi
    Hasanlı Köyünün ilk kurulduğu tarih araştırmalar sonucu belirlendi. Köye ilk gelen kişi Kör kahya bu kişi Sivas'a bağlı Öykü Köyünden bir göç sonucu Ailesiyle birlikte 1785 yılında İlk önce Hasanlı Köyünün Kıran bölgesinde bulunan Akpınar mevkiine gelmiştirler. Akpınar mevkiinde çok kış olduğundan dolayı Hasanlı köyünün şimdiki yeri (Eski Köy) ün Kıl keçilerinin barınması için daha uygun olduğu için burada kalmaya karar verirler.

    Köyde (Doksanlar) (Cıbırlar) ve (Kara Ahmetler) bu üç kabile. Tokat Almus Hubyar Köyünde bulunan (Hubyar Ocağı) na bağlıdır. (Tantanlar) Kabilesi ise Tokat Almus Varzıl Köyünde bulunan (Kul Hümmet Ocağı) na bağlıdır. Hasanlı Köyünün Eskiden çok ormanlık olduğu köyün yaşlıları tarafından anlatılmaktadır. Mesela Şimdi çalını bile bulunmadığı Çaylar bölgesinde eski çobanların Ağaçta ağaca Geçdiği söylenir.

    Kültür
    Köyümüzde gelenek ve göreneklerimiz; Cuma günleri dikiş dikilmez,soğan soyulmaz,komşuya bir şey verilmez,ağaç (fidan) kesilmez,tarlada çalışılmaz, Gelin kayın babanın karşısında oturmaz, Cuma akşamları Esiri Derviş'e mum yakılır, dilek tutulur. Köyde su istenildiği zaman tas ile su gelir ,su tasını getiren tası iki eliyle verir aynı şekilde geri alır. Hamile kadınların doğacak çocuğa elbise hazırlaması hem ayıplanır hemde çocuğun öleceği sanılır. Erkekler babalarının yanında kendi çocuklarını kucaklarına alıp sevemezler.Çocuklarını kucaklarına alıp sevenleri köyde çok ayıplarlar.

    Hasanlı köyünde düğün
    Düğün törenlerinin apayrı b ir yeri vardır köyümüzde yardımlaşmanın en üst düzeyde olduğu günlerdir düğün günleri.Düğünde önce damadın ailesi tarafından danışık yemeği verilir. Bu yemekte köyün ileri gelenleri Düğün ile ilgili hazırlıkları yapılır ve çevre köylerden gelecek misafirlerin ağırlanması v e bu misafirlerin kimlerde konuk edileceği konuşuşur.

    Birinci Gün
    Perşembe günü öğleden sonra davul zurna yada saz eşliğinde damadın evinin önüne bayrak direği dikilir ve düğün başlar.
    Tüm köylüler düğüne okunur (davet edilir) davet şeker ile yapılır. Ayrıca davul zurna tarafından düğün bitene kadar her sabah gün doğmadan sabah seheri (Bir tür yöresel müzik çalarlar)
    İkinci Gün
    (Damat yıkama günü) Cuma günü sabah düğüncüler gelmeye başlar yani misafirler bunlar davul zurna ile karşılanır çalgı eşliğinde düğün evine götürülür. Ve düğün evinde düğüncülere (misafirlere) pekmezden yapılmış şerbet ve keşkah verlir. Daha sonrada Türk kahvesi ikram edilir ve kahveciye bahşiş verilir. Hayırlı olsun derler ve evden ayrılırlar. Öğleye doğru Damadı köy yunağına yıkamaya (Çimdirmeye) götürürler. Damat yıkamaya gitmeden önce meydanda çalgılar eşliğinde tıraş edilir. Yol boyunca davul zurna eşliğinde oyunlar oynanarak halaylar çekilerek köy yunağına varılır ve damat yıkanana kadar meydanda oyunlar devam eder. Kız tarafının hazırladığı bir bohça çalgı eşliğinde damat tarafına verilir. Bu bohçanın içinde çamaşırlar vardır ve damat'a verilir.
    Damat giyinir ve çıktıktan sonra Al (kırmızı) bir bez çeşitli pullarla süslenmiş (kefiye) omzuna taktıktan sonra bir meydana oturur Damadın boynuna düğüncüler tarafından töre dedikleri çeşitli kumaşlar damadın boynuna asılır. Küçük bir takı merasimidir (Töreleme). Tekrar yola çıkılır aynı şekilde çalgılar halaylar eşliğinde yol boyunca geri dönülür. Damadı sağdıç evine bıraktıktan sonra davul zurna ekibi düğün evine dönerler.
    Düğünde sorumlu bir kişi (Düğün kahyası) vardır. Davul ekibinde sorumlu (Yiğit başı) bu kişi elinde Türk Bayrağı ile Düğün bitene kadar davul zurna ekibiyle beraberdir.
    Daha sonra çalgı ekibi çevre köylerden gelen misafirleri köy girişinde karşılarlar ve çalgılar eşliğinde düğün evine getirirler ve düğün devam eder.
    Yozucu
    Damadı yunağa yıkamaya yola çıktıktan sonra yozucuda evden çıkar bir sandığın içinde çeşitli hediyelerle genelde yiyecek içecek yakalanmadan kız evine girerse onun için övünç kaynağı olur. Eğer yakalanırsa herkesin istediğini yapmak zorunda kalır genelde Eşek'e ters bindirip türkü söylettirilir eğer türküde söylemezse siyah isle yozucunun yüzünü karalarlar.
    Üçüncü Gün
    (Kız yıkama günü) Cumartesi günü yine çalgılar eşliğinde gelin almaya gidilir davul zurna eşliğinde gelini babasının evinden çıkarılır burada duygusal anlar yaşanır yine çalgılar eşliğinde yola çıkılır. Yalnız gelinin yıkanacağı yunak damadın yıkandığı yunağın tersinde bir yunak olur. Gelin Yıkandıktan (Çimdikten) sora tekrar davul zurna eşliğinde yola çıkılır yine halaylar çekilerek dönülür.
    Dönüşte gelini kız başları (arkadaşları) dan birinin evine götürülür ve gelin gece evine döner. Ve kına gecesi yapılır yöresel oyunlar halaylar oynanır.
    Yiğit Yolu
    Kız tarafından hazırlanan içinde yiyecek ve içeceklerin bulunduğu bir bohçadır. Düğün bittikten sonra damadın arkadaşları ve yiğit başı birlikte yerler.
    Dördüncü Gün
    (Gelin alma günü) Pazar günü sabah gün doğmadan davul zurna ekibi ve düğüncüler Gelinin kapısına gelirler. Gelin Pırtısını (elbisesini) giyer al yeşil duvağını (Al duvak) bağlarlar.Gelinin beline kuşağını kardeşi bağlar. Bu sırada gelinin Annesi ve yakınları kızlarından ayrılacak olmanın verdiği üzüntüden dolayı maniler (Türküler) Eşliğide ağlarlar. Bu arada davul zurna yöresel müzik (Gelin Ağlatma) yı çalar. Sözleri şöyledir:
    "Atlarını tepe tepe geldiler, Geldilerde avlumuza doldular, Ananın elinden seni aldılar, Ağla gelin bacım günündür bu gün müzik çalınır."
    Gerçekten o an ağlamamak mümkün değil Gelin tarafı için çok üzüntülü Damat tarafı içinde gelin almanın mutluğu vardır.
    Gelin çıkmadan önce gelini küçük kardeşleri tarafından kapı köslenir. Bahşişi verildikten sonra kapı açılır ve gelin çıkarılır. Gelini Anadolu süsleriyle süslenmiş Ata bindirirler ve yola çıkarlar Gelinin çehizide atlara yüklenir. konvoy önünde at koşturulur düğüne renk katsın diye halaylar eşliğinde yola devam eldir.

    Gelinin geçeceği yolda bekleyen çobanlar yola koç veya teke çıkarırlar.
    Gelin eğer koç veya tekeyi atın bu tarafından öbür tarafına atarsa teke veya koç (saçu) gelinin olur. Atamazsa bahşiş verip yola devam ederler. Yine köyün gençleri yollara ip çekerler bunlarada bahşiş verilerek geçilir.
    Ve nihayet damadın evinin önüne gelinir. Gelin attan inmiyor bağırırlar ve bahşiş alındıktan sonra gelin attan indirilir Evin önünde bekletilir.İçinde kuru yemiş ve elma bulunan bir tabağı Damat alır damın üstünden çıkar ve elindeki tabağı Gelinin kafasınadan aşağı döker.

    Ondan sonra da kaynana gelinin ayaklarını önüne küp kırar ve Gelin evin eşiğini öperek kapıdan içeri girer.
    Geline önceden hazırlanmış bir şerbet verilir gelinin tatlı dilli iyi huylu olmasını ifade eder. Dışarıda bekleyen gençler bayrak direğini sallayarak direğin başındaki soğanı düşürürler soğanı yakalayana bahşiş verilir,Bayrak direği sökülür.
    Düğün Yemeği
    Tüm köylüler tekrar yemeğe davet edilir. Çok özel çeşitli yöresel yemekler yapılır. Bu arada düğüncüler meydanda toplanırlar At yarışları ve yağlı güreşler düzenlenir bu yarışlar davul zurnanın coşkulu müziği eşliğinde yapılır birinci gelenlere ödüller verilir. Yarış ve güreşlerden sonra çevre köylerden gelen misafirlerinde katılımı ile düğün yemeği başlar. Asıl bahşiş (takı) bu yemekte toplanır, yenilir, içilir ve öğleden sonra düğün sona erer.
    Duvak Yemeği
    Düğün bittikten bir gün sonra Damat evine gelen gelinin duvağını açmak için gelinin akrabalarının da katıldığı damat evinde yenen yemektir. Yemekten sonra duvak açılır. Bu yemeğe sadece bayanlar katılır.
    Coğrafya
    Tokat ilinin Turhal ilçesinin güney batısında ve Turhal'ın yaklaşık 25 km uzağında Yeşilırmak'ın güney taraflarında kalan bir dağ eteğine kurulmuştur. İlçe merkezine uzaklığı 25 km il merkezine uzaklığı ise yaklaşık 75 km dir.

    İklim
    Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus
    1962 Nüfus sayımına göre hane sayısı 58 nüfus 500 kişi 1980 Nüfus sayımına göre hane sayısı 90 nüfus 750 kişi 1983 Nüfus sayımına göre hane sayısı 98 nüfus 825 kişi 1995 Nüfus sayımına göre hane sayısı 60 nüfus 529 kişi 2000 Nüfus sayımına göre hane sayısı 40 nüfus 170 kişi

    Ekonomi
    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık
    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 - Murat Çövçe
    1999 -
    1994 -
    1989 -
    1984 -
    Altyapı bilgileri
    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.



    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net



    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#13.02.2010 00:56 0 0 0