Bağlarbaşı Köyü Pazar Tokat

Son güncelleme: 13.02.2010 23:10
  • Pazar Bağlarbaşı Köyü - Bağlarbaşı Köyü Hakkında - Bağlarbaşı Köyü Tanıtımı - Bağlarbaşı Köyü Resimleri - Fannı Köyü - Farnı Köyü


    Tarihi

    Bölgenin en eski Türk köyüdür. Köyün adı FANNI veya FARNI iken 1965 den sonra tüm türk,ya da anlamı bilinmeyen veya yabancı özellikle Ermeni ve Rumca olan köy isimleri değiştirilmiştir.Selçuklu Akıncıları nın bu köye yerleşmesinden öncesi ise; bu köyde Rum ve Ermeni milletinden oluşan bir köydü,türkler bu köyün yanlarına ve aşağısına yerleşmeşler zamanla öbür milletler köylerini boşaltmış batıya büyük yerleşim yerlerine göç etmişlirdir.Bu milletlerin mezarlarına ve yerleşim yeri kalıntılarına rastlanılmaktadır.İsim değişikliği ile konumuna yetiştirdiği ürünlere göre değerlendirilerek o tarihlerde köy Üzüm ve Pekmez üretiminde bölgede öncü köy olarak bilinmektedir. Bu vesile ile köyün adıda BAĞLARBAŞI olarak değiştirilmiştir. Lakin Yerel de halen köyün adı FANNI olarak bilinir. Köyün tarihi çok eskidir, ancak bu yönde bilimsel bir araştırma ve Selçuklu ve Osmanlı arşivlerinden araştırma yapılmamış olup bu konu çok bakir kalmıştır. Bölge ve Köydeki tarihi kalıntılara göre Köyün yerlisi insanların kökeni Selçuklu Akıncı Türklerine dayanmakta ancak az da olsa Kafkas ve Balkanlardan göç eden Türklerden de yerleşenler olduğu bilinmektedir. Vaktiyle Selçuklulan döneminde köy PAZAR-ZİLE yolu üstünde ve yol ayrımının olduğu yerde olduğu bilinmektedır, orada bulunan tarihi selçuklu tarzındaki mezarlık ve kalıntılar bunu göstermektedir. ÇAYLAK mahallesindeki mezarlıktaki mezar kalıntılarıda Selçuklululara ait olduğu da bu köyün tarihinin çok eski olduğunu göstermektedir.ayrıca güngörmez mevkiindeki bağ (ÜZÜM Bahçesi)larda da çok eski temel kalıntılarına rastlanmaktadır.

    Kültür

    Köy gelenek olarak orta anadolu bölgesinin tüm özelliklerini taşır zamanla çok fazla göç verir halE geldiği için kendine özgü gelenekler yok olmaya başlamıştır.Ama tüm bunlara rağmen Dini ve Milli değerlerine sahip güzel insanların bu duyguları dolu dolu yaşadığı kendi MEDENİYET DEĞERLERİNE bağlı bir köydür. Düğün-kına gecesi ve gelin alma gibi törenler eski geleneklere göre yapıldığı için görülmeye değerdir. Düğünlerindeki şakalaşma cezaları ile sim sim, keklik,dozz dozz,yüzük gibi yöreye has oyunlar oynanır. Çok neşeli, misafirperver ve candan insanların yaşadığı bu güzel yemyeşil Anadolunun ender ovaları arasındaki Kazova ovasının merkezi yerindeki köy bağ,bahçe ve yemyeşil yaylaları, ormanları ile görülmeye değer köylerimizdendir. bat, tirit,Köye özgü keşkek,Çok çeşitli sebze yemekleri,tokat kebabı,kuzu çevirme,Bağ yaprağından dolma,sütlü ve baklava köyün kendine has yemekleri arasındadır.

    Coğrafya

    Tokat iline 35 km,Zile'ye 25, Turhal'a 25, Pazar ilçesine 10 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi,karadeniz bölgesinde olmasına rağmen iklimi iç anadolu iklimine benzerdir.karasal iklim mevcuttur.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 1214
    2000 1653
    1997 2103

    Köyün nüfusunda son yıllarda gözle gürülür bir azalış meydana gelmiştir. Çünkü tarım arazisi sabit olmasına karşın sürekli bölünerek küçülmükte fert başına düşen arazi azalmakta ve yanlış tarım politikalara neticesinde tarımdan özellikle sebzecikten elde edilen ürün değerlendirilemekte, insanlar geçimlerini sağlayamadından iş bulabileceği yerlere büyükşehirlere özellikle de İstanbul'a göç etmektedir.Bu konuda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: tarımın geri plana atılması,yeterince desteklenmemesi büyük şehirlerin nüfus artışını hızlandırmakta, köyümüzün nüfus sayısını ise azaltmaktadır. Yani ülkemizde denge istiyorsak tarımı tekrar keşfetmeli ve önceliklerimiz arasına almalıyız.

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi Sebzecilik tarla sebzeciliği ve şeker pancarıtarım hayvancılığa ve il dışındaki taşeron işler yapmaya dayalıdır.Genellikle gençler çalışmak için büyük şehirleri tercih etmektedirler.Ayrıca; yüksek gerilim hat çalışmaları ve cep telefonu verici direk işleri köylünün en büyük gelir kaynakları arasındadır.Bölgede kendi kendine yeten ekonomisi en iyi durumda olan köydür Civar köyler de bu köy borçlarına en sadık ve en garanti köy olarak tanınır çünkü hiç bir şekilde icra olayı borç ödememeden dolayı hiç bir resmi kayda geçmiş olay zuhur etmemiştir.İl ve ilçe esnafı bu köy halkına kefilsiz vadeli mal vermek için yarışırlar.İlerde köy halkının ürünlerinin değerlendirilmesi için tarım ürünleri ağırlıklı fabrika açılması fikri yaygın düşünce haline gelmeye başlamıştır. Bu konuda ilgililerden üretimden yana olan bu düşüncemizin desteklenmesini ve gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz. bir kuş tek kanatlı uçamayacağı gibi; bir toplumda maneviyatsız ve ekonomik olarak kalkınamadan gelişemez.

    Altyapı bilgileri

    Köyde İLKÖĞRETİM okulu vardır. Kız ve erkek öğrencileri devam etmektedir. Okul çok başarılı öğrenciler mezun vermektedir.Köyün içme suyu şebekesi vardır. eskiden kapaklı yaylasındaki tarihi su köye akmakta idi. KÖYÜN KANAL ÜSTÜNDE KALAN ARAZİSİ DE SULANIYORDU.Suyun çoğalmasiçin KAPAKLI denilen su havzası hasar görünce büyük su kaybı oldu.şimdi ise , su toplama havzaları olmadığı için şebekelerden özellikle yazın sular çok azalmaktadır dolayısıyla yetersiz kalmaktadır.Kışın ise sular çoğalmaktadır ancak boşa akmaktadır.KANALİZASYON köyün ortasından yerin altından beton borularla dere yatağına akmaktadır.Zamanla bu beton borular yetersiz kalmakta bazıları direk kendileri kanal açarak borularla dereye akıtmakta bu durum da sağlık sorunlarına yol açabilir durumdudır Bu konuda köylü ve muhtar birlikte bir çözüm üreterek konuyu çözeceğine inaılmaktadır.2000' i aşkın nüfuslü köydePTT şubesi yoktur. Faturalar bakkal Cafer TAŞTAN tarafandan Ptt adına tahsil edilmektedir. ancak uzun zamandır sağlık memuru yoktur ama ebe bulunmaktadır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan asfalt yol ve elektrik ve sabit teleffon vardır.



    noimage

    noimage


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#13.02.2010 23:10 0 0 0