Güzelce Köyü Merkez Tokat

Son güncelleme: 14.02.2010 14:50
  • Merkez Güzelce Köyü Bilgileri - Güzelce Köyü Hakkında - Güzelce Köyü Tanıtımı - Güzelce Köyü Resimleri
    Güzelce, Tokat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

    İlçe:MERKEZ

    İl: TOKAT

    köy alevi türkmen köyüdür.yani eski tabirle kızılbaş türkmen taifesi köylerindendir

    Tarihi

    Köy, yörenin en eski köylerindendir. Kuruluşunun 14.Yüzyıl başlangıç yılları olduğu tahmin edilmektedir. Eski adı Fineze'dir. 1960'lı yıllarda Güzelce olarak değiştirilmiştir. Kurucu aile Ali ağa giller olarak bilinen kabiledir.

    Kültür

    Köy yaşamında Tokat gelenekleri hakimdir. Evlilikler eskiden genelde görücü usulü ile yapılmakta iken günümüzde gençlerin karşılıklı anlaşması ile yapılmas ağırlık kazanmıştır. Düğünler, geleneklere göre,üç gün iki gece sürer. Düğünlerde konuklara topluca yemekler verilmekte, düğünün başlamasından bitimine kadar kiralanan davul zurna veya farklı çalgılar davetlilerin eğlenmesi için bekletilir. Köy dışından yatılı konuklar, köy halkı tarafından düğün evine destek ve yardım amacıyla ağırlanır. Gelin almaya köy halkı topluca iştirak eder. Araçlarla konvoy oluşturulur. Damat ve Gelinin hediyeleri düğünün son gününden bir gün evvel verilen toplu yemeğin ardından takdim edilir. Evliliklerde boşanmalara, çok nadir rastlanmaktadır. Akraba evlilikleri olmaktadır. Evlilik yaşı kızlarda 18, erkeklerde 20- 22 civarıdır. Ancak erkeklerde askerden geldikten sonra evlenmek yaygınlaşmıştır. Geleneklerde önemli yeri olan düğünler yukarda anlattığımız gibi olması ile birlikte, yeni gelin eve geldiğinden andan itibaren aile büyüklerinin yanında yüksek sesle konuşmaz. Büyüklere her zaman saygı vardır. Doğum, ölüm, nişan, düğün vb olaylarda yardımlaşma geleneğini en güzel şekilde yaşar. Pancar sökümleri genelde kar yağışına rastladığı için tarlasında ürünü kalan vatandaşa yine halk yardım araç gereçleri ile destek verir. Yemek kültürü de oldukça zengindir. Yaprak sarması, keşkek, karışık yahni, madımak,yeşil mercimek çorbası,bacaklı çorba, bat, et yemekleri, sebze yemekleri ve hamurlu yiyecekler, iliçli börek, çeşitli çörekler vs ilk akla gelenlerdir.

    Sinekler

    Köyde her ırktan sinek görülebilir. Biri iner diğer kalkar.
    Coğrafya

    Tokat merkezine 35 km, Tokat-Sivas Karayolu'na 7 km uzaklıktadır. Artova Ovasının başlangıç bölümünde yer alır. Tarım arazisinin büyük bölümü Çekerek Çayı'nın suyu ile sulanmaktadır. Tokat-Sivas Devlet karayoluna 7 km uaklıkta ve yolu asfalt olduğu için ulaşım sorunu pek yoktur.

    İklim

    Köyün yer aldığı bölge, Karadeniz Bölgesi'nden İç Anadolu Bölgesi'ne geçiş noktasında bulunduğundan, İç Anadolu Bölgesi'nin sert kurak iklimiyle Doğu Karadeniz Bölgesinin ılıman ve yağışlı iklim kuşağı arasında bulunmaktadır.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 605
    2000 504
    1997 575

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yöre halkı genelde tarım ve ticaretle uğraşmaktadır. Tarım ve hayvancılık kişisel imkânlarla gerçekleştirilmektedir. Kredili hayvancılık çok az miktarda olup, genele yansımamaktadır. Kotalı uygulamalar halkın ekeneklerini satmaya başlamasına sebep olmuştur. Haftada bir cumarartesi günleri, 10 km uzaklıktaki Çamlıbel'de çevre köy ve yerleşim merkezlerinin alışveriş için geldiği pazar kurulur. Köy halkı haftalık alış verişini genelde bu pazardan karşılar.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Köy Muhtarı: SALİH DORUK

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 0 (356) 236 30 22

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Duran Destebaşı
    2004 - Salih Doruk
    1999 - Salih Doruk
    1994 - Hasan Özel
    1989 - Duran Öztürk

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    İle Uzaklığı: 35 km

    İlçeye Uzaklığı: 0 km

    Rakım:m

    noimage

    noimage

    noimage

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net

    Güzelce Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#14.02.2010 14:50 0 0 0