Elmacık Köyü Zile Tokat

Son güncelleme: 16.02.2010 00:20
  • Zile Elmacık Köyü Bilgileri - Elmacık Köyü Hakkında - Elmacık Köyü Tanıtımı - Elmacık Köyü Resimleri
    Elmacık, Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür.

    İlçe:ZİLE

    İl: TOKAT

    Zile Belediyesi Elmacık Köyü kırsal alanda yerleşmiştir. Zile'ye 45km uzaklıktadır. Şu anki nüfus durumu yaklaşık 30 hane olmakla birlikte 175 hanesi İstanbul'a göç etmiştir. Geçim kaynakları hayvancılık ve tarımdır.

    Tarihi

    Köyün eski adı Kirenlik'tir. Bazı yerlerde ise köyün adı Endürüz olarak geçmektedir.elmacık köyü ismininde nerden geldiği bilinmemektedir. Köy yakınlarında kızılcık ağaçlarının bolluğundan ve çevrede kızılcığa Kiren dendiğinden, yörede köye Kirenlik de denilmektedir. Köye ilk yerleşenler 150-200 yıl önce Bektaş Kahya ve Haydar Kahya'dır. 1990 Nüfus Sayımına göre 75 haneden ibaret olan köyde 476 kişi yaşamaktadır.

    Kültür

    Kültür kültür bakımından fazla gelişmiş olmamasına rağmen eskiden gelen gelenek ve göreneklerine sahip çıkmalarını bilirler. Köyde yemek bakımından her türlü yemek yapılmaktadır.

    Eğitim ve öğretime 1971 yılında geçici bir binada başlanan köye 1985 yılında Devlet Vatandaş işbirliği ile 2 derslikli 2 lojmanlı bir okul yapılmıştır. Okur-yazar oranı % 95 olan köyde halen 40 öğrenci öğrenim görmektedir. Ortaokul öğrenimindeki öğrenciler Güzelbeyli kasabasına taşımalı eğitimden yararlanmaktadır.

    Coğrafya

    Tokat iline 103 km, Zile ilçesine 36 km uzaklıktadır. Genelde dağlık alanda yerleşim olup arazizi kırsal ve ormanlıktır. Temecik yol ayrımından 6 km. ilerde bulunmaktadır. Genelde ormanlarında pelit ve meşe ağacı yoğun olarak yetişmektedir. Tarım olarak buğday, arpa, fiğ, nohut gibi tahılların ekimi yapılmaktadır. İlçenin güney doğusunda yer alan ve asıl adı Endürüz olan Elmacık Köyü, Güzelbeyli kasabası, Çakırcalı ve Armutalan Köyleri ile komşudur.

    İklim

    Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 513
    2000 418
    1997 339

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Köy Muhtarı: Ali MAYDA

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 3431358

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Ali Mayda
    2004 - Ali Mayda
    1999 - İbrahim Bülbül
    1994 - Ali Kızal

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde içme suları dağlardan gelmektedir ve her evde su bağlantısı mevcuttur. 2007 yılında su depoları yenilenmiştir ve ayrıca mezarlığın etrafı köy halkı tarafından tel çitle kapatılmış bulunmaktadır.

    30 km. lik köy yolunun 20 km.si asfalttır. Yörede mehlep ağaçlarının çokluğundan ve meh-leb'e yöresel olarak endürüz ismi verildiğinden köyün isminin buradan geldiği sanılmaktadır. 4000 dekar arazisinin tamamı kıraç olan köyde; buğday, arpa, nohut, mercimek ve fiğ yetiştirilmektedir. 250 büyükbaş, 700 küçükbaş hayvan mevcuttur. Köyden çevre il ve ilçelere bir hayli göç vardır.

    İle Uzaklığı: 103 km

    İlçeye Uzaklığı:36 km

    Rakım: 1200 m

    noimage

    noimage

    noimage

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net

    Elmacık Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#16.02.2010 00:20 0 0 0