Çatak Köyü Safranbolu Karabük

Son güncelleme: 16.02.2010 09:49
  • Çatak Köyü Safranbolu -Çatak Köyü Hakkında - Çatak Köyü Tanıtımı - Çatak Köyü Resimleri



    Karabük
    Bilgiler
    Nüfus 111 [1] (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 78600
    Alan Kodu 0370
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
    İl Karabük
    İlçe Safranbolu

    Çatak, Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür.


    Tarihi

    Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Bu günkü Çatak köyünün cevresindeki tepelerde yerleşim yerleri mevcuttur. MÖ dönemlerde Kastamonu'ya baglanan İpek Yolu Safranbolu'dan Çatak Köyü ardından Eflani'ye oradan Kastamonu'ya bağlantı vermiştir.Bu günkü Araç Yolu MÖ.100 yıllarında açıldığı söylenmektedir..Çatak Köyü ,Sine Müstekler arasında orman içinde İpek Yolu definecilerin vermiş olduğu zararlara direnerek bir parça da olsa varlığını korumuştur. Son zamanlarda Mahalle olan köy ayrılmış ve aşağı çatak adını almıştır. Köyde iki adet içmece bulunmaktadır. Biri Kalp damar ve Böbrek ve Safra kesesi taşlarını düşürmekte yöre insanları tarafından kullanılmaktadır. Acı su olarak adlandırılan köyden 5 km Eflani tarafında bulunan su kükürtlü be bio karbonatlı olarak düşük debide çıkmaktadır. içmece ve sindirim sistemini rahatlattığı için içmece olarak kullanılmaktadır. Halk arasında "Uyuz Suyu" olarak anılmaktadır. Yöredeki insanlar hasat sonu burada yıkanmaya gelmektedir. cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. bu su Ankara'dan Varislerinden şikayetçi olan bayanlar tarafından son zamanlarda köye gelerek kullanılmaktadır. Paflagonya sınırları içindedir. Tarihi eserler köyde korunmamış ve korunmamaya da devam edilmektedir.
    Kültür

    Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında geniş bir bilği yoktur. köyün iki tarafından küçük te olsa dere geçmesi balık kültürü ile ilğili yemek kültürü oluşturmuştur. Geçmişte ticaret yolu üzerinde oluşu ve Safranbolu'ya yakın oluşu zengin bir mutfak kültürünü ortaya çıkartmıştır.koyde özellikle böbrekleri rahatlatan çok özellikli bir su kaynağı bulunmaktdır.
    Coğrafya

    Karabük iline 33 km, Safranbolu ilçesine 25 km uzaklıktadır.
    İklim

    Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 111
    1997 113
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 -
    1999 -
    1994 -
    1989 -
    1984 -

    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yapılmıştır.. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net

    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#16.02.2010 09:49 0 0 0