Çocuk İcatları

Son güncelleme: 17.02.2010 13:03
  • ilginç çocuk icatları - basit çocuk buluşları
    noimage

    Çocuklar yemek yemediği zaman onları şaşırtmak için aç ağzını uçak geliyor denir ya İşte bundan yola çıkarak uçak şeklinde kaşık yapmışlar..

    noimage

    Bu ayakkabının numarasını kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Çocuklar için ayakkabının olmaması sorunu da ortadan kalkıyor mu ne?

    noimage

    Bursa'da teknik lisede okuyan bir öğrencinin geliştirdiği 'Çocuk Televizyonu' adlı projeyle çocukların yakından televizyon izleme alışkanlığı ortadan kalkacak.

    Çünkü çocuk belirlenen mesafeden daha fazla yaklaştığında TV, ışık ve sinyal yoluyla uyarıda bulunacak. Böylece meydana gelebilecek göz bozuklukları da engellenecek.

    Demirtaşpaşa Teknik Lisesi 4. sınıf öğrencisi Ercan Durmuş, televizyonu uzun süre izlemenin olumsuz etkilerini engellemek amacıyla projeyi hazırladığını söyledi.


    Yaklaşık 4 ay süren hazırlık sürecinde psikolog, göz doktoru ve radyoloji uzmanıyla görüşmeler yaptığını anlatan genç mucit, televizyon izleme mesafesinin uluslararası standartlara göre ekran boyutunun 5 ile çarpımıyla ortaya çıkan rakam olduğunu belirtti.

    İcadını denemek ve geliştirebilmek amacıyla 25 adet cihaz yapan Durmuş, hazırladığı kullanma kılavuzu ve anketle, denek seçilen ailelere ürünü dağıtmış. Anket sonuçlarına göre, ürünün çocuğa televizyonu uzaktan seyretme alışkanlığını kazandırdığını ve çocuğun televizyon seyrederken aile ile ilişki kurabildiğini fark etmiş.


    Anket sonucuna göre projesini yeniden düzenleyen mucit öğrenci, buluşuna zamanlayıcı ve sesli ikaz sistemi ilave ederek, projesini daha estetik hale getirmiş.


    Aparatın takılmasıyla herhangi bir televizyona uygulanabilecek sistemin, çocuğun televizyona yaklaştığı andan itibaren ışık ve sinyal yoluyla uyarıda bulunduğunu ifade eden Durmuş, "Çocuk uzaklaşmadığı sürece minimum 10 saniye sonra düzenek televizyona giden elektriği keserek ekranı kapatıyor. Televizyonun yeniden çalıştırılması için sensörün taradığı alanın dışına çıkmak gerekiyor." bilgisini verdi.


    Projeyle, Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenen 'Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na, 'Elektrik, Elektronik ve Otomasyon' dalında katıldığını ve bölge birinciliği kazandığını kaydeden Durmuş, 6-8 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek finallerde ise Türkiye birinciliği elde etmeyi hedeflediğini anlattı.

    Proje market ürünü

    Projenin danışmanlığını üstlenen elektrik-elektronik öğretmeni Mustafa Altıok'a göre yarışmada tez konusu kadar başarılı bulunan projenin en önemli özelliği, market ürünü olması. Basit bir kullanım kılavuzuyla herkes tarafından kullanılabilecek olan sistem, her yere taşınabiliyor.


    Üstelik televizyona da hiçbir zarar vermiyor. 50 YTL'ye mal olan ürün için okul olarak patent başvurusunda bulunduklarına dikkat çeken Altıok, bazı televizyon firmalarıyla da görüştüklerini hatta sektörde önemli paya sahip olan bir firmanın ürünü televizyon içine yerleştirmeyi planladığını aktardı.
#17.02.2010 13:03 0 0 0