Talan Olmuş Gül Bahçesinin Bülbülü - Muhammed İkbâl

Son güncelleme: 24.02.2010 18:38
  • noimage

    Kaynak Yayınları, "Düşünce ve Aksiyon İnsanları" Biyografi Serisi'nden çıkan Ahmet Albayrak'ın "Muhammed İkbâl" isimli eseri büyük bir emeğin ürünü. 'Biyografiler yolları gösteren bir harita gibidir' diyor önsözünde yazar. Eseri bitirdiğinizde yazarın 'kahraman' olarak nitelendirdiği İkbâl hakkında daha önceleri zihninizde var olan siluetin genel hatları belirginleşiyor.
    Kitabı elinize aldığınızda İkbâl'i pek çok yönüyle anlamada mesafe kat ediyor, İkbâl'in eserlerini okumak ve anlamak noktasında ciddi bir arka plana sahip oluyorsunuz. Dili itibariyle hem klasik biyografi yalınlığından, hem de edebî bir eser çerçevesinde zorlayıcı yorumlardan uzak durulmuş. Bu nedenle eser her seviyeden kişiye rahatlıkla hitap edebiliyor.
    Yaşadığımız çağda insan, güzellik arayışlarına ve irfan susuzluğuna cevap verecek bir medeniyete muhtaç; sahip olduğu İslâm Medeniyeti'nin hali hazırdaki pratikleriyle yeterince tatmin olamayışın verdiği ıstırapla çabalıyor. Böylesi bir durumda medeniyetimizin dirilişi açısından incelenmesi gereken köşe taşlarından birinin dünyasına kapı aralıyorsunuz bu eserle.
    İkbâl hem gelenekten besinlenen doğu zihni ve irfanının temsilcisi, hem de çalkantılı geçen son yüzyılın tanığıdır. Bu nedenle yazarımız, yıllardır yapılan araştırmalara rağmen onda keşfedebileceğimiz pek çok hazineler olduğunun altını çiziyor. Ve eseri okuduğunuz da İkbâl gibi bir değeri tanımaya iştiyakınız artıyor. Bu yönüyle eser, bir kahramanı anlatmanın zorluğunu aşıyor ve sizi bir adım daha ötesine götürüyor.
    Yazar İkbâl'den Mevlânâ'ya aralanan kapıdan sizi geçiriyor, Goethe ile ilişkilendiriyor ve medeniyet kervanını Hicaz'a yönelterek İkbâl'le size aynı seyr-ü seferi yaşatıyor.
    İkbâl'in yaşadığı şartların oluştuğu coğrafyada onun soluduğu havayı bir süre teneffüs eden yazar, onun davranışlarını yönlendiren duygu ve düşüncelerini belirlemede oldukça isabetli ipuçları veriyor. Bunu yazarın İkbâl'e dair her tespitini bilinçli olarak birden fazla alıntı ile zenginleştirmesinden rahatlıkla anlıyoruz.
    Bu eserde İkbâl'in eserlerine, hayatına, felsefesine yazılarından örneklere, hatta ülkemizde onun eserlerinin Türkçe çevirileri bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Yazar var olanı anlatıp, eksikliklerin altını çizip, İkbâl'e dair gelecekte neler yapılabileceğini de ortaya koyuyor.
    Ahmet Albayrak'ın çalışması, çamur ambarını insan yapma derdinde olan çağdaş bir dervişle sizi buluşturan ve size açacağı farklı ufuklar itibarıyla İkbâl'in dünyasına merak uyandıran bir eser olma niteliğini taşıyor.
#24.02.2010 18:38 0 0 0