Rüyalar hakkında görüşler

Son güncelleme: 15.05.2011 15:30
  • uykunun tanımı - uyku hakkında görüşler - gizli anlamlı rüyalar - bilişsel görüşler - biyolojik görüşlerPsikodinamik Görüş: Freud rüyaların bilinçaltımızdaki düşünce his ve isteklerin su yüzüne çıkabildiği bir pencere olduklarını düşünüyor. Çocukluğumuza kadar uzanan ve bilinçaltımıza ittiğimiz bastırdığımız ve kökeninde cinsel arzularla öfke barındıran bu his ve isteklerle rüyalarımız yoluyla yüzleşebiliyoruz. Freud rüyaları ikiye ayırıyor:
    1.) Gizil anlamlı rüyalar: Bu rüyalar sembolik anlamlar taşıyor ki Freud'a göre psikolojik yorumların bu rüyalar üzerinden yapılması gerekiyor.
    2.) Görünür içerikli rüyalar: Bu rüyalarsa günlük hayatımızda duyduğumuz yaşadığımız olaylarla bağlantılı olarak gördüğümüz rüyaları oluşturuyor.

    Psikodinamik görüşe göre uyandığımız zaman rüyalarımızı unutuyor olmamızın nedeni bu rüyaların bizde kaygı uyandıran niteliklere sahip olması haliyle uyanıkken onları bastırma eğiliminde oluyoruz.

    . Bilişsel Görüş: Bilişsel görüş rüyaların uyanıkken aklımızı kurcalayan kaygı ve düşünceleri içeren zihinsel işleyişlerin bir sonucu olduğunu düşünüyor.Diğer bir deyişle rüyaların yalnızca bir düşünce biçimi olduğunu savunuyor. Öyle ki rüyaların bazen gün içinde çözümünü bulamadığımız kimi soru ve sorunlara çözümler üretebileceğimiz dönemler olduğunu öne sürüyor.

    Bilişsel görüşe göre rüyalar zihinsel gelişimle ilişki içerisinde.Yetişkinlerin rüyaları çocuklarınkilere oranla daha karmaşık oluyor.

    . Biyolojik Görüş: Biyolojik görüşe göre uyku belleğin güçlendirilmesinde çok önemli. Öğrenilen yeni bilgiler uyku sırasında yeniden işlenip yorumlanıyor. Bu görüşe göre REM dışı uyku sırasında bu yeni bilgiler yeniden gözden geçirilirken REM sırasında da eski bellek silinerek yeniden yapılandırılıyor.

    Uyku ve Rüyalar
#24.02.2010 19:05 0 0 0
  • paylaşım için saol
#15.05.2011 15:30 0 0 0