Cep telefonlarında alerji ve alzheimer tehlikesi

Son güncelleme: 24.02.2010 19:11
  • Teknolojinin yaygınlaşıp ucuzlaması ile yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen cep telefonlarının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusundaki kaygılar her geçen gün artarak devam ediyor.

    Dünyada 500 milyon insan cep telefonu kullanıyor ve bunların sayısı da her geçen gün hızla artıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre 2010 yılında 3,6 milyar insanın cep telefonu sahibi olması bekleniyor.

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın verdiği bilgilere göre; 7′den 70′e milyonlarca kişinin kullandığı bu aletlerin, beyin tümörlerine, hafıza kaybı ve uyku bozukluklarına, depresyona, Alzheimer'e, baş dönmesine, bulantıya, baş ağrısı ve geçici bilinç kayıplarına kadar pek çok hastalığa yol açabilecekleri ileri sürülüyor.

    Bu verilerin hiçbiri kesin olarak kanıtlanmamışsa da, kedi ve tavşanlar üzerinde yapılan araştırmalar, cep telefonlarının beynin elektrik aktivitesini değiştirebileceklerini, hücrelerin çoğalma hızını, enzim aktivitelerini ve hatta genleri etkileyebileceklerini göstermiştir.

    Alerjik hastalıklar

    Cep telefonları; en son astım, saman nezlesi ve egzama gibi alerjik hastalıklardan da sorumlu tutulmuştur. Gerçekten de, gelişmiş ülkelerde alerjik hastalıklardaki artışla, cep telefonlarının kullanımındaki ve yaygınlığındaki artış, paralellik göstermektedir.

    Yakın zamanlarda yapılan araştırmalarda, cep telefonlarından yayılan mikrodalgaların mast hücrelerinden histamin, P maddesi, VIP ve NGF gibi kimyasal maddelerin salgılamasını iki misline kadar artırabildikleri saptanmıştır. Bunlar, özellikle de histamin ve P maddesi, astım, saman nezlesi, egzama gibi hastalıkların ortaya çıkmasında çok önemli rolleri olan maddelerdir.

    800-900 MHz arasındaki bu mikrodalgaların, antihistaminik ve kortizon gibi alerji tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini azalttıklarının da anlaşılması, bu konudaki endişelerin hiç de haksız olmadığını göstermektedir.

    Alzheimer riski

    Ayrıca, cep telefonlarının yarattığı elektriksel alanın diş dolgularındaki civayı gaz haline getirebileceği ve bunun da beyne ulaşarak depresyon, Alzheimer, multipl skleroz gibi hastalıklar yanında astım riskini de artırabileceği ileri sürülmüştür.

    Biz hiçbir şey hissetmeden vücudumuzdan geçen mikrodalgaların aynı gürültü gibi kronik stres yaratıcı bir faktör olarak etki gösterdiğini savunan uzmanlar, cep telefonlarının astım ve alerjik hastalığı olanları ciddi şekilde etkileyebileceğini söylüyor.

    Cep telefonlarına karşı öneriler

    - Henüz çok yeni oldukları için uzun vadede ne gibi olumsuzluklara neden olabilecekleri kesin olarak bilinmeyen cep telefonlarının, özellikle çocuk ve hamileler tarafından kullanılmaması gerekir.

    - Çok gerekli olmadıkça cep telefonu ile konuşmayın.

    - Cep telefonunu mümkün olduğunca az kullanın.

    - Konuşurken telefonu kulağınıza fazla yaklaştırmayın.

    - Kullanmadığınız zamanlar cep telefonlarını üzerinizde taşımayın.
#24.02.2010 19:11 0 0 0