Gece namaz kılmanın fazileti

Son güncelleme: 01.03.2010 20:17




  • Hiç süphesiz, Rabb'in senin ve yanındakilerden bazılarının gecenin üçte ikisinden biraz eksik veya yarısı, yahud üçte biri kadar ayakta kaldığını bilir. Gece ile gündüzü Allah düzenler, sizin onu saymayacağınızı bilir ve bunu size bağısladı.

    Kur'an'dan kolay geleni okuyun. Allah içinizden hastaların, O'nun fazlından pay aramak üzere yer yüzünde yol tepecek olan diğerinin ve O'nun yolunda çarpışacak olan başkalarının olduğunu bilir.

    Buna göre onan Kur'an'ı Kerim'in kolay gelenini okuyun. Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, Allah'a karşılıksız borç verin. Kendiniz için ne ayırırsanız onu Allah Katı'nda daha hayırlı, daha yüksek bir mükafat olarak bulursunuz.

    O halde Allah'dan afv dileyin, cünki O, bagislayici ve esirgeyendir.

    (Müzemmil - 20)

    "Muhakkak ki gece ibadete kalkan kişi neşe bakımından daha kuvvetli Kur'an'ı Kerim okuyus bakımından daha saglamdır."

    (Müzemmil - 6)

    Vücudları yataklardan uzaklaşarak Rabb'lerine korku ve ümidle yalvarır ve kendilerine ayırdığımız rızıktan verirler.

    (Secde - 16)

    "Bunlar mı yoksa Allah'a itaatkar, geceleri secde ederek ve ayakta durarak ahiretten çekinen ve Rabb'inin rahmetini dileyen kimseler mi daha hayırlıdır? De ki, Bilenler ile bilmeyenler hiç bir olur mu? Ancak derin görüş sahipleri bunu düşünür"

    Ve o kimseler ki, gecelerini secde ederek ve ayakta durarak geçilirler

    (Furkan - 64)

    "Ey mü'minler, sabırla ve namazla All‰h'dan yardım dileyin, hiç süphesiz Allah sabredenler ile beraberdir."

    (Bakara - 153)

    Bir ifadeye göre, son ayetteki namaz dan maksat, gece kılınan namazdır, bu namaza katlanarak nefse karşı verilen cihadda destek sağlanmış olur.

    Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

    Şeytan uykuda yatınca her birinizin ensesine haydi uyu, sana uzun geceler diyerek üç dügüm atar, insan uyanır ve Allah'ın adını anınca düğümlerden biri çözülür. Eğer kalkar, abdest alırsa bir düğüm daha çözülür. Namaz kılarsa bir düğüm daha çözülerek insan şevkli ve huzur içinde sabaha erer. Aksi halde bozuk bir halet-i ruhiye içinde ve miskin olarak sabahı bulur.

    Peygamberimizin huzurunda birinden bahsederek sabaha kadar uyudugu söylenince.

    Peygamber'imiz O adam, şeytanın kulağına işediği biridir, diye buyurdu.

    Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

    "şeytanın burun damlası, afyonu ve göz damlası vardır. O birisine burun damlası akıttığı zaman kötü huylu olur. Ona afyon yutturduğu zaman dili kötü konuşur. Gözüne damla akittigi zaman da sabaha kadar uyur."

    Yine Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

    "Geceleyin kılınan iki rekattlik namaz. insanoğlu için dünyadan ve dünyada bulunan her şeyden daha yararlıdır. Ümmetime zor gelmese iki rek'at gece namazını üzerlerine farz kılardım."

    "Gecenin öyle bir anı vardır ki, onu yakalayıp da Allah'dan hayırlı bir şey dileyen müslüman'a, Allah ne dilerse verir."

    Mugire İbni Sube buyurur ki; Peygamber'imiz bir gece ayakları sisinceye kadar namaz kıldı. Kendisine Allah senin geçmiş gelecek bütün zellelerini afvetmedi mi diye sorulunca, Ben şükreden bir kul olmayayım mı? diye cevab buyurdu.

    Anlasılıyor ki, Peygamberimizin bu hareketi, daha yüksek bir mertebeye ulaşmak hedefini güdüyordu. Cünki şükretmek, artış ve gelişme sebebidir. Nitekim Ulu Allah

    Eğer şükrederseniz, size daha fazla veririm, diye buyuruyor. (İbrahim,7).

    Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

    "Ya Ebu Hureyre! Eğer hayatta iken, ölünce, mezarda ve yeniden dirilince Allah'ın rahmetinin seninle birlikte olmasını istiyorsan, geceleyin Allah Rızası için kalk, namaz kıl. Ya Ebu Hureyre! Evinin köselerinde namaz kılarsan evinin aydınlığı gökte takım yıldızları gibi ve dünya halkı için de yıldız gibi olur."

    Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

    "Geceleyin namaz kılmayı sakın ihmal etmeyin. Çünki o sizden evvelki iyilerin adetidir. Geceleyin ibadet etmek. Allah'a yaklaştırıcı, günahlara kefaret sebebi, vücudu hastalıklardan koruyucu ve günahlardan alakoyucudur."

    Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

    ''Gece namaz kılmak isterken uykusu bastıran kimseye namazın sevabı yazılır ve uykusu da sadaka yerine geçer.

    Peygamber'imiz Ebu Zerr'e

    Bir yolculuğa çıkmak istersen onun için hazırlık yapar mısın? diye sorar. Ebž Zerr Tabii. Ya Rasulallah diye cevap verir. Peygamber'imiz "Peki Kiyamet Günü yolculuğu nasıl olacak? Beni dinle, o gün sana yarayacak olanı sana söyleyeyim mi diye buyurur.

    Ebu Zerr, Tabii ya Rasulallah Anam ve babam yoluna feda olsun, der. Bunun üzerine Peygamber'imiz söyle buyurur. " Yeniden dirilme günü için çok sıcak bir gün oruç tut. Kabir yalnızlığı için gece karanlığında iki rek'at namaz kıl. Kiyametin büyük olaylari için bir kere Hacc et ve muhtaca bir sadaka ver, ya haklı yere bir söz söyle, yahud kötü bir söz söylemekten dilini alıkoy.

    Anlatıldığına göre, Peygamber'imiz zamanında, bir adam vardı, herkes yatağa girinceye uykuya dalınca kalkar, namaz kılıp Kur'an'ı Kerim okur ve Ey cehennemin Rabb'i, beni cehennemden koru diye dua ederdi.

    Adamın bahsi geçince Peygamber'imiz O dua ederken bana haber verin, dedi ve adamın yanına varınca sözlerini duydu. Sabah olunca ona;Ya filan kisi, Allah'dan cenneti dileseydin ya! diye buyurdu. Adam Peygamber'imize; Ya Rasulallah! Daha o kadar değilim. Amelim oraya kadar ulasmaz " diye cevap verdi.

    Hz. Ali (K.V.) buyurur ki " Bir gece Hz. Yahya (A.S) arpa ekmeği yiyerek karnını doyurur ve uykuya dalarak zikrini ihmal eder, böylece sabah olur.

    Bunun üzerine Ulu Allah (C.C) ona şöyle vahyeder. Ya Yahya! (A.S.) Benim yurdumdan daha hay"rlı bir yurd mu ve bana yakın olmaktan sana daha faydalı bir çevre mi buldun? Ya Yahya! (A.S.) İzzet ve celalim hakki için eğer bir kereliğine cennet ile yüzyüze gelsen, kapılacağın iştiyak yüzünden yüreğinin yağı erir ve nefsin mahvolurdu. Eğer cehennemle bir defalığına karşılaşsan, yüreğinin yağı erir, gözyaşin yerine irin akar ve aba yerine deri giyerdin.

    Peygamber'imize; Falan adam geceleyin namaz kılıyor, gündüz olunca da hırsızlık yapıyor, dediler. Peygamber'imiz de

    İşlediği amel onu yaptığı kötülükten yakında alakoyacaktır'bb diye cevap verdi.

    Peygamber'imiz (S.A.S) buyuruyor:

    Allah'ın rahmeti o erkeğin üzerine olsun ki, geceleyin namaz kılmaya kalkar ve sonra karısını kaldırır, o da namaz kılar, kadın kalkmak istemezse yüzüne su serper.

    Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor:

    Allah'ın rahmeti o kadının üzerine olsun ki. geceleyin namaz kılmaya kalkar ve sonra kocasını uyandırır da o da namaz kılar, kocası kalkmak istemezse yüzüne su serper.
#25.02.2010 22:31 0 0 0
  • Allah senden razı olsun bu namaza teheccud namazı denir ama kılabilen azdir Allah sana kiliyorsan devamını kılamıyorsan kilmayi nasib etsin
#01.03.2010 20:17 0 0 0