Bayram tatilini yatakta geçirmeyin

Son güncelleme: 12.06.2023 15:12
  • noimage

    Uzun bayram tatiline hazırlandığımız bu günlerde, küçük önlemlerle, tatili yatakta geçirmekten kurtulabilirsiniz

    Yeni yıl yoğunluğu nedeniyle yaşanan yorgunluk, stres ve hatta uyku düzeninin bozulması, vücut direncinin düşmesine sebep oluyor. Bu tablo da tatili yatakta geçirmenize sebep olabilecek grip ve soğuk algınlığına davetiye çıkarıyor.

    Özellikle kuş gribinin tekrar gündeme geldiği bugünlerde, grip ve soğuk algınlığından korunmak daha fazla önem taşımaya başladı. Endişeye kapılmamak ve sağlıklı günler geçirmek için önlemler almak şart. Bayram tatilini sağlıklı geçirebilmek için mutlaka hava durumunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak, solunum yollarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştırıyor.

    Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle gripten ve soğuk algınlığından korunmak çok önemli. Özellikle grip salgınlarının yaygın olduğu bu aylarda alacağınız basit önlemler ile gripten korunabilir, tatil günlerini yatakta geçirmekten kurtulabilirsiniz:

    Dengeli beslenin

    Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları da bu durumdan etkilenir.

    Yeterli miktarda su için

    Solunum yollarının nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi faydalıdır.

    Düzenli spor yapın

    Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemlidir. Yetişkin bir kişi için haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere spor yapılması faydalıdır.

    Stresten uzak durmaya çalışın

    Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir.

    Sigara içmeyin

    Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.

    Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın,
    Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla ( 160 km/saat ) hareket ederek 3- 4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi basit tedbirler ile gripten korunabilirsiniz.

    Düzenli uyuyun

    Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca düzenli uyuyun, bu düzen bozulursa mutlaka telafi ederek vücudun uyku ihtiyacını karşılayın.
#08.01.2006 15:35 2 0 0
  • cadıkız arkadaşım güzel bilgilerin için teşekkürler su dedin aklama geldi hemen tavsiyen üzerine su içtim.
#08.01.2006 20:02 0 0 0
  • teşekkürler canım ama bayramda da hava karlı olacakmış.Büyün planlar altüst oldu ne tatile çıkabilicez ne spor yapabilicez
#08.01.2006 22:20 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#24.11.2022 13:47 0 0 0
  • Teşekkürler
#12.06.2023 15:12 0 0 0