Günahlarımıza ağlamak...

Son güncelleme: 04.03.2010 21:40


  • Allah'ın halis kulları gecelerini Rablerine secde ve ibâdet ederek geçirirler.

    Rahmet kapıları gecelerde açılır.

    Efendimiz; ''Ey Cebrâil ümmetimin Rabbime arz edilen amelleri içinde Allah'ın en çok sevdiği ameller hangileridir?'' diye sordum.

    Cebrâil Aleyhisselâm ağlıyordu.

    ''Ya Muhammed! Ümmeti'nin amellerinden Allah'ın en çok sevdiği seherlerde ağlamaktır'' dedi.

    Dost ile beraber olma gecelerdedir. Gece, âşıkların dertbaşı âriflerin sırdaşıdır.

    Çok uyku gaflet ve gafletle geçen ömür boştur.

    Âşıklar'ın gönüllere ve yanık dil'lerine seherlerde uyku haram olur. Geceler, âşıkların sönmeyen kandilleridir.

    İlahi tecellîler feyizler rahmetler rızıklar ve bereketler seherde saçılır. Allah aşkıyla günahlarına ağlayanların cehennemi söndüren göz yaşları seherde okyanus olur. Allah Resûlü: ''Yaşarmayan gözden duymayan ve duygulanmayan kalbden doymayan nefisten Allah'a sığınmıştır.'' Göz yaşları, Allah'a ulaştıran adımlar kalbin adımlarıdır.

    Az yemek yiyen, az uyuyan ve az konuşanlar, nice deryaları geçtiler.

    Uykunu mezara sakla. Seccadene biraz daha göz yaşı dök. Ey insaoğlu kalbinin cilâlanmasını istiyorsan bunca gaflet niye?

    Zâkir ve zâkirelerin şâkir ve şâkirelerin yetim ve öksüz yavruların gözyaşlarıyla gecelerine renk katanların; ellerini İlâhî dergâha açtıkları an, seher vaktidir. Mazlumların makhurların, çaresizliklerini Hakîm ve Cebbâr olan Allah'a arz ettikleri demdir, seher.

    Haydâr-ı Kerrâr'ın ifadesiyle:

    ''Ey Rabbim! Nimetlerini değiştiren ümitsizliğe sebep olan ismet perdesini yırtan duâların kabûlünü engelleyen belâları getiren işlediğim bütün günahları ve hataları bağışla!''

    Allah'ım! Ağlamak ve sermayesi ümit olan kulun, senin kapına geldi. Eğer af ve merhamet edersen bu senin şanındır. Eğer bağışlamazsan hangi kapıya gideyim...?

    Yok mu günahlarının affını isteyen yok mu Allah'tan bir dileği olan. Yok mu kalbî ve ruhî yaralarına deva isteyenİlâhî dâvetleri ile âsilere mücrimlere şefkat ve lütûf elinin uzandığı İlâhi ziyafette ruhların doyurulduğu gönül yaralarının tedavi bulduğu anlardır seher.

    Dualar, kulun ümit dalı ve Rabbine bağlılığının en güzel ifadesidir.

    Dualar ve niyazlar cennet yollarını açan, kalbe safa, ruha gıda veren vecd halidir. Dualar, mü'min için eşi bulunmaz bir silah, ümit gecesin de hayırlı bir sabah, bela, şiddet ve felaket çemberinden kurtuluş ve felahtır. Dualar, yerde nur, gökte nur, sağda nur, solda nur ve kul için bir tükenmez huzurdur. Dualar, Hak kapısın'ın halkasını tutmak, çırpınan gönüllere ilahi rahmeti dilemektir. Dualar, kulun şerefini artıran, iki alemde de yüzünü ak eden, bir güzellik bulutu halinde rahmet damlalarını gönül toprağına döken en hayırlı şeydir.

    Nihayetsiz kudret ve sonsuz Rahmet sahibi buyuruyor:

    "Kullarım Habibim sana beni sorunca haber ver ki, işte ben muhakkak yakınımdır. Bana o dua edenin da'vetine icabet ederim.(Bakara:186)

    Mü'minler annesi Hazret-i Aişe'den nakil. Allah'ın Resulü (s.a.v.)geceleyin kalktığı vakit namazına şu dua ile başlardı:

    "Allah'ım !

    Ey Cebrahil, Mikail ve İsrafil'in Rabbi!

    Göklerle ve yerin yaradanı,

    Hazırı ve gaibi bilen Allah'ım !

    Kullarına ihtilaf ettikleri şeylerde,

    Onların aralarında ancak Sen hükmedersin.

    İhtilaf edilen Hakk'a izninle beni hidayet eyle !

    Çünkü dilediğini doğru yola ancak Sen hidayet edersin !"(Müslüm)

    müjdesinin verildiği andır seher.
#04.03.2010 21:40 0 0 0