Et tüketimini abartan hastalığı davet eder!

Son güncelleme: 12.01.2006 13:52
  • Kurban bayramında aşırı kırmızı et tüketmek kalp hastalıklarını davet ediyor. Sağlıklı tüketim için pişirme ve saklama koşullarına dikkat edin
    Kurban bayramında aşırı kırmızı et tüketimi erken dönemdeki kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Kurban Bayramı'nda ve sonrasında kırmızı et tüketimi özellikle de kolesterol yönünden zengin koyun eti tüketimi önemli derecede artıyor. Ayrıca, sakatat, iç yağı ve kuyruk yağı tüketimi kan kolesterol düzeyini doğrudan yükselten sebeplerdendir. Bu nedenle kurban bayramında ve sonraki birkaç ay içinde kurban etleri ve elde edilen iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağların 'ziyan olmasın' düşüncesiyle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır'' uyarısında bulundu.

    PİŞİRME YÖNTEMİ
    Özellikle mide-bağırsak hastalığınız varsa kurban etlerini hemen tüketmeyin, birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketin. Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemleri tercih edin. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, etle yapılan yemeklerin kendi yağıyla pişirilmesi, ilave yağ eklenmemesi de dikkat edilmesi gerekenler arasında. Eğer ızgarada pişiriyorsanız etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanması gerekiyor. Çiğ veya az pişmiş şekilde et tüketmek de sakıncalı.

    NASIL SAKLAMALI?
    Bir başka nokta ise etlerin büyük parçalar değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak saklanması. Buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması da öneriliyor.

    ETİ BUZDOLABINDA ÇÖZDÜRÜN


    Çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın.

    Çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün.

    Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirir. '
#10.01.2006 12:42 0 0 0
  • teşekkürler
#10.01.2006 13:27 0 0 0
  • Paylaşımların için teşekkürler
#10.01.2006 14:31 0 0 0
  • teşekkürler ellerine sağlık kardeşim
#12.01.2006 13:48 0 0 0
  • Önemli bir konuya değinmişsin arkadaşım teşekkürler
#12.01.2006 13:52 0 0 0