Ahlat Müzesi

Son güncelleme: 10.03.2010 09:36
  • Ahlat Müzesi hakkında - Ahlat Müzesi resimleri
    Ahlat Müzesi 1970 yılında teşhire açılmıştır. Müzede daha çok 1965-1991 yılları arasında Çifte Hamam, Zaviye ve Ulu Cami''''de yapılmış kazılarda çıkarılan eserler, Seçuklu Dönemine ait figürlerle bezeli seramik buluntuları sergilenmektedir.

    Sergilenen eserler arasında ilçeye 15 km. uzaklıkta bulunan Yuvadamı nekropol alanından çıkarılan M.Ö. 2. binyıl ve Erken Demir Çağına ait mezar buluntuları (seramikler) ve bunlar içerisinde önemli bir yer tutan M.Ö. 2. binyıl Doğu Anadolu kökenli seramikler de yer almaktadır.

    Müze seksiyonunda yer alan eserler şöyle sınıflandırılabilir:

    a) Değişik dönemlere ait sikkeler.

    b) Urartu kültürüne ait çift ejderha başlı bilezikler, kemerler, elbise iğneleri ve saç tokaları.

    c) Roma Dönemine ait seramik örnekleri, kandiller, pipolar.

    noimage

    Bu dehşet verici güzellik hissiKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ müzenin kapısına varıldığındaKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ bir süreliğine dağılıyor. Müze binasıKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ doğal malzemeyle üretilmişKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ mütevazı ama incelikli tasarlanmış ve yakın çevresine saygılı. Müze olmanın bir sonucu olarak dışarıyla bağlantısı zayıf ama yine de insanı içine kolay alan tek katlı ve sevimli bir yapı.

    Medeniyetin Doğduğu Topraklar

    Ahlat MüzesiKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ 1970 yılından beri ziyarete açık. Bir müze içinKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ hele ki medeniyetin doğduğu bu topraklar için oldukça yeni.
    Müzede sergilenen eserlerin çoğuKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ 1960'ların ortalarında yörede yapılmış arkeolojik çalışmalarda bulunmuş.

    Bu topraklar içinKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ epey geç bir tarih.

    Müzenin içine adım atılır atılmazKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ dehşet verici güzellik yeniden başlıyor.
    Bu ıssız ve sevimli müzenin barındırdığı çeşitlilik şaşkınlık verici. Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait "yakın dönem" eserlerinin yanı sıra; Roma dönemi ve Antik dönemden ve hatta milattan önce iki binli yıllardan kalma eserler var.

    Yakın çevrenin önemli mimari yapılarından Çifte Hamam ve Ulu Cami civarında yapılmış kazılardan çıkarılan eserlerKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ müzenin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

    Selçuklu döneminin seramik buluntuları iseKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ Anadolu kültürü ile Asya kültürünün önemli bir karşılaşma anı olan Selçuklu medeniyetinin inceliklerini hissettiriyor bize. SüslemeninKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ basit bir makyaj olmanın ötesindeKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ nesnenin içsel bir parçasıKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ simgelerle dolu bir dünya ve başlı başına bir sanat dalı olduğu dönemlere ait bu eserlerdeKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ yaşamın ruhuna dair ipuçları bulmak mümkün. Müzenin açılmasından evvel açık hava müzesi şeklinde düzenlenmiş eski mezarlıktaki mezar taşları daKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ Selçukluların birbirinden farklı tiplerde ürettikleri etkileyici eserler arasında.

    Paranın 'Atası'

    Sergilenen eserler arasında ilçeye 15 km. uzaklıkta bulunan Yuvadamı Nekropol alanından çıkarılan M.Ö. 2. binyıl ve Erken Demir Çağı'na ait mezar buluntuları (seramikler) de yer alır. Bununla birlikteKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ Orta Tunç Çağı sonlarına ve Demir Çağı'na tarihlenen seramikler ve kapkacaklar da koleksiyonun parçası.

    2608 adet arkeolojik eserin yanındaKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ 1685 adetlik sikke koleksiyonu da dikkat çekici. SikkelerKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ tarihsel açıdan özel bir önem taşır. Öyle ki tasvirlerden devlet şekliniKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ sayısız tarihi olayıKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ ortadan kalkmış şehirlerin isimleriniKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ kaybolmuş bir heykeliKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ yıkılmış bir binayıKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ o zaman var olan ancak bugün yetişmeyen bir bitkiyi sikkelerden öğrenmek mümkündür. Nümizmatik uzmanı olmasak bileKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ sikkelerin renkli dünyasınınKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ günümüzdeki paranın hayal dünyamızda canlandırdığı soğuk imgeden ne kadar uzağa düştüğünü hayret
    ve hayranlıkla seyretmek ilginç olsa gerek.

    Öldüğünü varsaydığımızKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ kataloglayıpKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ depolarda ve cam bölmelerde ziyarete açtığımız "geçmiş"in iseKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ aslında hâlâ sürdüğünü hissetmek de bir o kadar güzel.

    Ahlat Müzesi'nin misafirlerine açtığı kapılar iseKorkunç Güzellik......AHLAT MÜZESİ geçmişin hâlâ diri yollarından geçiyor ve "korkunç güzellik" deyişinin anlatım bozukluğu olmadığı bir yere varıyor.

    noimage

    noimage
#10.03.2010 09:36 0 0 0