Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahit Erbağcı, antepfıstığının kalp-damar hastalıklarından korunmada etkili oyduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erbağcı, yaptığı açıklamada, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aksoy ile birlikte yürüttükleri çalışmada, antepfıstığı tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına etkisini araştırdıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Erbağcı, 72 rat (deney faresi) üzerinde çalışarak gerçekleştirdikleri araştırmadan önemli sonuçlar elde ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Türk halkının kalp ve damar hastalıklarına fazla yakalanmasının en önemli nedeni, iyi huylu kolesterolün (HDL) genelde düşük olması. Türk halkının iyi huylu kolesterolü batılı toplumlara göre yüzde 20 daha düşük. Antepfıstığının, iyi huylu kolesterol düzeyini yüzde 24 oranında artırdığını gördük. İyi huylu kolesterol düzeyinin yükselmesi, damar sertliği başta olmak üzere kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Antepfıstığının kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olduğu sonucuna ulaştık."

Araştırmayla ulaştıkları ikinci önemli sonucun, antepfıstığının kandaki kötü huylu kolesterolün (LDL) oksitlenmesini azaltması olduğunu bildiren Prof. Dr. Erbağcı, "Kolesterol oksitlenince damar duvarına tutunabilme yeteneği kazanıyor ve zamanla damar duvarında yağ birikintisi oluşuyor. Antepfıstığı, oksitlenmeyi azaltarak kolesterolün damar duvarına tutunmasını önlüyor" dedi.

Hipertansiyonun da Türk halkının kalp ve damar hastalıklarına fazla yakalanmasının en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Erbağcı, kan basıncını düşüren antepfıstığının, hipertansiyonun kontrol altına alınmasında da etkili olduğunu saptadıklarını belirtti.

'Tüketimi ölçülü yapılmalı'

Antepfıstığının kalp ve damar hastalıklarından koruyucu etkisinin, tüketiminin ölçülü yapılması halinde ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Erbağcı, şöyle devam etti:

"Araştırmamızla antepfıstığının, iyi huylu kolesterolü yükselttiği, kandaki kötü kolesterolün oksitlenmesini azalttığını ve kan basıncını düşürdüğünü saptadık. Ancak olması gerekenden daha fazla antepfıstığı tüketimi halinde kötü huylu kolesterolde oksitlenmeyi azaltıcı etki azalıyor. Günde 20-30 gram antepfıstığı tüketirsek, aldığımız enerji ve kaloriyi dikkate alarak diyetimizi düzenlersek, antepfıstığının kalp ve damar hastalıklarını önleyici etkilerinden faydalanabiliriz."

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 396
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 16.01.2006 22:14
faydalı bilgilerin için teşekkürler cadıkizcım
doktoruydu Tarih: 16.01.2006 00:38
paylaşımın için teşekkürler

refik Tarih: 15.01.2006 23:20
bilgilerin için teşekkürler arkadaşım ellerine sağlık bende çok severim
casper Tarih: 15.01.2006 20:26
iyi çok sevindim çünkü bayılırım şamfıstığına keşke birde zayıflatıyor deselerdi
serhatbey_066 Tarih: 15.01.2006 18:25
hemen 1kg yemeye başlıayalım o zaman