Serie A - İtalyan Ligi

Son güncelleme: 15.03.2010 16:22

  • Serie A - İtalyan Ligi - Serie A İtalyan Ligi Takımları - Serie A - İtalyan Ligi Tarihçesi - Serie A İtalyan Ligi - Serie A İtalyan Ligi



    Serie A İtalyan futbol liglerinin en üst seviyesidir. Ana sponsoru TIM ( Telecom Italia Mobile) adındaki İtalyan telekomünikasyon şirketidir.
    Avrupa ligleri içinde en zorlu liglerden biridir. 20 takım yer alır. O tarihe kadar bölgesel ligler devam ederken, Serie A 1898 yılında başlamıştır. Sezonu şampiyon bitiren takım scudetto unvanıyla anılır ve bir sonraki sezon formasında İtalyan bayrağının üç rengi olan bir arma takar.

    En başarılı ve en tanınmış dört takımı Juventus Torino, A.C. Milan ve Inter Milanve Roma'dır. Her 10 şampiyonluğa bir yıldız verilir. Bundan dolayı Juventus'un 2, Milano'nun iki takımının ise armasında bir yıldız takma hakkı vardır


    Sezon sonunda puan durumunda son 2 sırayı alan takımlar direk düşer. Sondan üçüncü sırada yer alan takım ise İtalya Serie B'den gelecek olan takımlarla play-off maçları oynar.


    Tarihçe
    Serie A, 1898'de başladı. Ancak 1929'da kadar bölgesel bir lig havasında oynanan Serie A, Futbol Federasyonu'nun girişimleriyle 1929-1930 sezonunda ulusul lig oldu ve önemli turnuvanın ilk şampiyonluğuna Ambrossiana ulaştı.
    Serie A'daki ilginç bir uygulama Scudetto'dur. Sezonu şampiyon bitiren takım Scudetto unvanıyla anılır ve bir sonraki sezon formasında İtalyan bayrağının üç rengi olan bir arma takar.
    Serie A'nın en başarılı ekibi 27 kez mutlu sona ulaşan Juventus'tur. Son yıllara kadar en önemli lig olarak kabul edilen Serie A, geçen sezonki bahis ve şike skandalıyla büyük itibar kabetti. 5 takımın karıştığı skandal sonucunda Juventus Serie B'ye düşürülmüştür.
#15.03.2010 16:22 0 0 0