Balcalı Köyü Karakoçan Elazığ

Son güncelleme: 04.11.2011 11:01
  • balcalı köyü bilgileri - balcalı köyü tanıtım - balcalı köyü resimleri

    Balcalı, Elazığ ilinin Karakoçan ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    KÖYÜN TANITIMI Adi gecen ailenin koyu terk etmesine karar verirler. Komsular bu aileyle tum iliskilerini keserler. Xelil , Delil, ve Celebi isimli uc kardes ve cocuklarindan olusan bu aile yaninda barinmak icin Palu beyine basvuruda bulunur. Palu beyinden red cevabi alirlar. Ayni istegi Kigi begine iletirler. Kigi beyi Kigi'den uzak bir alana yerlesebileceklerini soyler. Kardesler yer aramaya baslarlar. Yuksek bir alanda bir cesmenin basinda konaklarlar.Hayme (Holik) yapip oraya yerlesirler.Zamanla aile cogalir. Kardesler ayrilir, kendilerine yeni yerlesim yerleri ararlar.Celebi Mazgirt'e yakin gitmek ister. Buldugu bir cesmenin basinda konaklar ve oraya yerlesir. Delil Karakocan'a (eski ismiyle Dep'e) yakin bir alanda yerlesir. Xelil yerinde kalir. Boylece yerlestikleri yerlesim birimleri onlarin adlariyla anilir. Yani Xelil Xelan'i , Celebi Celekas'i, Delil'de Delikan'i kurmus olur.

    Bazi yaslilarimiz olayi degisik anlatirlar. Xelil, Delil ve Celebi'nin babalarinin Xelan'a yerlestiklerini, cocuklarinin orda dunyaya gelip dagildiklarini anlatirlar. Ama hepside koyun gelis ve dagilis seklinde birlesirler. Ben iclerinde birkac kisinin tekrarladigi anlatimi esas almaya calistim.

    Xelan'in yeri oldukca yuksektir. Komsu koyler arasinda Xelanigazi (yuksek arazideki Xellan) olarak da bilinir. Zaman icinde Xelan'a yakin yerlesim birimleri olusur. Bunlar Xelan 'a bagli Dal, Kepur ve Hormek mezralari adlariyla anilirlar. Hatta Dal'in (Dala Misti Bali) Xelan'dan once kuruldugu soylenir. Buralara sonradan Teman, Goman ve Ricik'den gelip yerlesen insanlar Xelan'lilarin akrabalaridirlar.Yani Izol asireti kokenlidirler.

    Yine Dal ve Hormek'te cevre koylerden gelmis "yasayan dersim inancinin mucitleri, pirleri" bamasurlu (bavamansurlu) ailelerle Kureysiyan'li bir aile yasamaktadir. Bu guzel insanlar koyumuzun mertlik, yigitlik ve tabiat guzelligine inanc guzelligini de katmislardir. Xellanlilar, mezralarda yasayan komsulari ile ozde ayni inanc ve kulture sahiptirler. CELEXAS KÖYÜN 3 MEZRASI VARDIR 1) celexas devadam balan 2- deştıaşan oluşmuştur celexas köyün diğer adıının anlamı söyedir kureeş ile talıpı beraber yolcluk yapmışlar bağın köyune geliyor tabıkı bagın köyün bir şehirmiş osmanlı askerleri kureşi ile talebi yakalıyor 3 gün iskence yapıyor sonra bakıyorlarki suçsuz olduğunu osmanlı askerine öğrenince celexas köyün ile bağın sınırdan pardosunu kayık yapıp karşıya geçiyor bizim köyden bir kayayı yorup iki kişilik yer yapıyor 40 gün bu kayadan aylarda ise subat ayımış kürtçe olarak çılexas köyü olarak isim veriyor sonra kureş nazmiyenin bir köyüne yerlde(DERSİMDE) KALIR KÖYÜMÜZ KARAKOÇANDAN 18 KM dir celexasın doğusunda koçyiğitköyün mezrası xormek dal . kepurkuzeyde xellan batısında ise (seymamudan) pamuklu köyü golekgüneyde ise akdöven (faraç)köyü. dede bağ köyleri mevcuttur CELEXASLI METİN BEYİ
    KÜLTÜR

    KÖY HALKI ÇOK KÜLTÜRLÜDÜR KÖYÜN EN KÜLTÜRLÜ AİLESİ ŞENGEL AİLESİDİR.ŞENGEL AİLESİNİN BİR FERDLERİNDEN OLAN BARIŞ ŞENGEL KÖY MUHTARLIGI YAPMAKTADIR KÖYDE YAŞAYAN EN YAŞLI İSİM BESE ŞENGELDİR KÖYÜN MAHO AĞASI İSE ALİ HIDIR ŞENGELDİR.AYRICA KÖYDE İKAMET ETMEYEN FAKAT KÖYÜMÜZÜ DİĞER İLLERE GÖÇ EDEREK TEMSİL EDEN KİŞİLER İÇERİSİNDE EN YAŞLISI HATİCE İÇER DİR.KENDİSİ KOCAELİ-GEBZE DE YAŞAMINI SÜRDÜRMEKTEDİR.
    BİLİM VE SANAT

    KÖYÜN BİLİM VE SANAT ALANINDA ÇOK TANINMIŞ ŞAİRLERİ SANATKARLARI BULUNMAKTADIR.DİĞER İLLERE GÖÇ EDEN BU DEĞERLİ ŞAHSİYETLER KÖYÜMÜZÜ GİTTİKLERİ İLLERDE TEMSİL ETMEKTEDİRLER.ÜNLÜ TİYATROCULARIMIZDAN DÜZGÜN İÇER KÖYÜMÜZÜN BİR FERDİ OLUP KOCAELİ-GEBZE DE SANATINI İCRA ETMEKTEDİR.
    Coğrafya

    Elazığ iline 120 km, Karakoçan ilçesine 17 km uzaklıktadır.
    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007 62
    2000 59
    1997 71
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olmayıp köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
    kaynak - yerel net
    vikipedi - özgür ansiklopedi

    köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#15.03.2010 23:34 0 0 0
  • köy sitesinin kurucusu şengellerdendir sanırım çünkü çok övüyor şengelleri
#10.11.2010 20:12 0 0 0
  • karakocanlı olrak guzel paylasım :)
#04.11.2011 11:01 0 0 0