Gülyazı Köyü Uludere Şırnak

Son güncelleme: 23.03.2010 11:04
  • Gülyazı Köyü Uludere - Gülyazı Köyü Hakkında - Gülyazı Köyü Tanıtımı - Gülyazı Köyü Resimleri


    İlçe: ULUDERE - İl: ŞIRNAK


    Köy Muhtarı: NADİR ENÇ

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon:
    0 (486) 357 21 20


    Şırnak
    Bilgiler
    Nüfus 3372 (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 73600
    Alan Kodu 0486
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi
    İl Şırnak
    İlçe Uludere
    Web Sitesi

    Gülyazı, Şırnak ilinin Uludere ilçesine bağlı bir köydür.



    Tarihi

    Köyün adı resmi kayıtlarda 60'lı yıllara kadar "Bijuh" ismiyle geçmiştir. Bu isim Türkiye cumhuriyetinin türkleştirme politikalarının sonucu olarak değiştirilip "GÜLYAZI" olarak Türkçeleştirilmiştir. Orjinal ismi "Bêjuh" olup web'teki bazı kayıtlarda Becuh, Becu, Becü ismiyle bilinir. Bejuh ismi, kesin olmamakla birlikte, Ermenice bir isimdir. Kürtçe karşılığı olmasına rağmen, Kürtler'den önce Ermeniler'in bu yerleşim alanında bulunması, ismin Ermenice olduğu varsayımını güçlendirir. Kürtçe kelime anlamı "be-cuh" yani "yersiz" anlamına gelmektedir. 1850'li yıllarda Ermeniler'in bulunduğu dönemlerde, yarı göçebe hayatı yaşayan Irak'lı Şahbaz isminde aşiretine mensup şahıs,Tanin yaylasına çıkma amaçlı, gidip gelmekten yorulup, ailesiyle köye yerleşti. O yıllara kadar köyde Ermeniler'e ait 5 ev bulunmaktaydı ve 6. haneyi kurarak Ermenilerle beraber Bejuh'ta yaşamaya başladı. Cumhuriyet donemine kadar Goyan aşiretine mensup birkaç aile de köye yerleşti. 1900'lü yılların başında Ermeniler, sosyal ve politik nedenlerle köyü terketti. Milli Mücadele döneminde İngilizler, köyü ve çevresini işgal etmek için bir gurup asker yolladı ve Bejuh halkı tarafından geri püskurtülerek köyün T.C. sınırları içinde kalması sağlandı.
    Kültür

    Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur

    1969-1971 yılları arasında köyde ilkokul öğretmenliği yapan Muhammet Alpaslan AKDOĞAN'ın verdiği bilgiye göre; Köyün ilk camii 1970 yılında inşa edilmiştir. İlk ulaşım yolu (stabilize) 1971 yılında yapılmıştır. (Yol açılmadan önce Uludere ile ulaşım katır ve atlarla yaklaşık 5-6 saatte dağ aşılarak sağlanmaktaydı.) Köy o dönemde tahminen 35 haneden oluşmaktaydı. Ceviz ağaçları, sincapları ve laleleri meşhurdu. Köyün tüm su ihtiyacı (temizlik, içme suyu..vs) içinden geçen dereden, gıda ve gaz yağı temini çoğunlukla Irak Zaho'dan sağlanmaktaydı. Köyde yaşayan tüm (öğretmen, asker vs.) misafirler köyden ayrılırken tüm köy halkı tarafından 'ayrılık kayası' olarak adlandırılan yere kadar uğurlanırdı.
    Köyde öğretmen sıkıntısı yoktur

    köyde bulunan bazı hizmetler

    * internet cafe
    * balık tesisi
    * Alabalık lokontası
    * sağlık ocağı
    * lise
    * iki ilköğretim okulu
    * ptt acentesi



    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. KÖYÜN İKLİMİ GÜNEY ANADOLU KARASAL İKLİMDİR.
    2007 7548
    2000 3372
    1997 1982
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım,ve hayvancılığa dayalıdır.


    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.


    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 4. Jandarma Sınır Tabur Komutanlığı Gülyazı Köyünde konuşludur. 2004 yılı itibariyle birçok lise kurulmuştur. Düğünleri ile ünlü güzel bir köydür.düğünleri 3 gün 3 gece sürer hakkariye 90km uludereye 35 km şırnağa 75kmdir. bilardo salonu kapatılmış ama internet cafesi faaliyettedie. ceviz ağaçları yoğunluktadir ve tatları güzeldir. köyün genlinin geçim kaynağı küçükbaş hayvancılık ve korucukuktur.kuzey ırak sınırına 15 km vardır.



    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net
    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#23.03.2010 11:04 0 0 0
  • noimage


    noimage


    noimage
#23.03.2010 11:04 0 0 0