B6 vitamini

Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini düşürür.

Dozu: 31-50 yaş: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg

Kaynaklar: Baklagiller, et, balık, turunçgiller, muz, karpuz.

B12 vitamini

Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur. Hafızayı güçlendirir.

Dozu: 31+: günde 2,4 mg. Kaynak besinler: Et ve süt gibi hayvansal ürünler, güçlendirilmiş tahıllar.

C vitamini

Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Dozu: 31+: 75-90 mg

Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, çilek.

Folik asit

Neye yarar?: Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur. Dozu: 31+: Günde 400 mcg.

Hamilelerde: 600 mcg. Kaynak besinler: Ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, baklagiller, ıspanak, brokoli ve portakal suyu.

A vitamini

Bulgu ve endişeler: Görme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır. Ancak fazlası kemiklere zarar verebilir. Dozu: 31+: erkeklerde 3000 IU (uluslararası birim), kadınlarda 2333 IU

Kaynaklar: Havuç, tatlı patates ve mango.

D vitamini

Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur. Yüksek dozda alındığında kolon, meme ve yumurtalık kanserini önlemeye yardımcı olur.

Dozu: 31-50 yaş: günde 200 IU 51-70 yaş: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahıl, balık ve margarin.

E vitamini

Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir. Prostat kanserine ve Alzheimer'a karşı korur.

Dozu: 31+: Doğal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini.

Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar.

K vitamini

Neye yarar?: Kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri korur.

Dozu: 31+: Günde 90-120 mcg (mikro gram).

Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğer.

Kalsiyum

Bulgu ve endişeler: Kemikler için çok önemlidir. Ancak bazı araştırmalar, çok yüksek dozda alınan kalsiyumla prostat kanseri arasında bağlantı olduğunu gösterdi.

Dozu: 31-50 yaş: günde 1000 mg 51+: günde 1200 mg

Kaynak besinler: Süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana ve portakal suyu.

Magnezyum

Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basıncını düşürür.

Dozu: 31+: Erkeklerde 420 mg, kadınlarda 320 mg.

Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller.

Potasyum

Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltır, kemiklerin mineral yoğunluğunu artırır.

Dozu: 31+: günde 4700 mg

Kaynak besinler: Kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakal.

Demir

Neye yarar?: Kandaki oksijen akışını sağlar. Vejetaryenlerin ekstra demire ihtiyacı olabilir.

Dozu: 31-50 yaş: Erkeklerde günde 8 mg, kadınlarda 18 mg. Kaynak besinler: Et, tahıllar, yumurta, kabak çekirdeği, kepek ve ıspanak.

Selenyum

Neye yarar?: Bazı kanser türlerinden korur. Özellikle prostat kanseri riski taşıyan erkeklere faydalıdır.

Dozu: 31+: Günde 55 mcg

Kaynaklar: Deniz ürünleri ve karaciğer

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 931
favori
like
share
onurcan_66 Tarih: 25.01.2006 03:26
bılgılarınız ıcın rsk
sensiz_kaldim058 Tarih: 25.01.2006 03:23
bılgılarınız ıcın tsk uynaya calısacagım buna
DİDEM Tarih: 23.01.2006 22:14
faydalı bilgileriniz için teşekkürler ellerine sağlık
casper Tarih: 23.01.2006 14:54
çok teşekkürederim arkadaşım,bu yazında benim çok işime yarayacak bir bilgiyi buldum ve çok faydalanacağım sana çok teşekkür ediyorum.
XMaSteR Tarih: 23.01.2006 08:54
teşekkürler cadıkız
SU-PERISI Tarih: 22.01.2006 23:56
paylaşımların ve bilgilerin için teşekkürler
doktoruydu Tarih: 22.01.2006 21:11
teşekkürler


refik Tarih: 22.01.2006 18:40
ellerine sağlık kardeşim faydalı bilgilerin için teşekkürler
serhatbey_066 Tarih: 22.01.2006 18:06
ellerine sağlık arkadasım