Aşağıgülbahçe Köyü Pertek Tunceli

Son güncelleme: 24.03.2010 21:11
  • Aşağıgülbahçe Köyü Pertek -Aşağıgülbahçe Köyü Hakkında - Aşağıgülbahçe Köyü Tanıtımı -Aşağıgülbahçe Köyü Resimleri

    Köy Muhtarı: ŞEYHO KURT

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon:
    0 (428) 662 22 10

    Cep Telefonu:
    0537 382 58 74



    Tunceli
    Bilgiler
    Nüfus 107 (2008)
    Rakım 1050 metre
    Koordinatlar 38°55′50″N, 39°10′20″E
    Posta Kodu 62500
    Alan Kodu 0428
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi
    İl Tunceli
    İlçe Pertek
    Bucak Akdemir
    Web Sitesi Yerelnet

    Aşağıgülbahçe, eski adı Kurmes, Tunceli ilinin Pertek ilçesine bağlı bir Şavak

    Tarih

    Köyün eski adı Kurmes olup devlet tarafindan Aşağıgülbahçe olarak değiştirilmiştir. Bilinen bir tarihi olmamasına rahmen, eskiden büyük bir köy oldugu, bilinmiyen nedenlerden ötürü köyden önemli göcler olmustur. Sivas'sın Hafik ilcesinde 14 köy (Yalincak, Aktas, Degirmen Bogazi, Pir Hüseyin, Benli Kaya, Terekli, Aluclu, Agil, Yanliz Agil, In Köyü, Evcil, Demirci, Derince, Inandik, ve Kabali) Divriği ilcesine baglı 7 köy (Camurlu, Pingen, Kiriklar, Zeyneller, Sahna, Keklik, Pinari, Burmahan, Sircali), Erzincan Kemaliye ilcesine baglı 3 köy (Agilli, Dilli, Yokusbasi) ve Kayseri'nin Sarız ilcesine bagli 4 köyün (Daridere, Ördekli,Carsak,Tavla, Kitikrat) Gümüşhane Kelkit ilçesine bağlı Akdağ, Aydoğdu (Şemik) ve Kömür köyleri Kurmes'ten göc ettikleri söylenmektedir. Adı gecen il sınırlarına yasiyan köylülerin aynı dili ve lehceyi konusmaları, bu köylülerinde pirleri Axucanl'ı olması eskiden beri anlatılan bir hikâyedir.

    Kurmes'de alevilerin yanı sıra hıristiyanlıgı benimsemiş diger toplulukların da izlerine raslanmaktadir. Belli semtler Ermenice isim tasimaktadır. Barzingan, ani gele, Zambik ve Vank vs. Ayrıca köy alt tarafında büyük bir Ermeni mezalığı vardır. Ancak mezarlığa okul yapıldığı için mezarlık kayboldu. Kurmes kelimesi tamamen Kürtce bir kelime olup, "siyah fes" anlamina gelmektedir. Kumres "Siyah külah" anlamındadır. Kürmeşliler hiçbir zaman fes takmadıkları için siyah fes anlamı bence doğru değildir(Erhan Aslaner) Eskide büyük bir köy oldugu, köy cevresinde halen varlıgını koruyan 8 büyük mezarlık alanlarında görmek mümkündür. Kurmes her hangi bir aşirete mensup olmamasina rahmen, eskide Kurmes sınırlarının Hozat'a baglı İn köyünde kadar gittigi söylenilmektedir. Mağaralar bölgesinde de toplan 20 yakın magara vardır. En kücügü 15 m2 en büyügü 300 m2 genişliginde olup iki katli mağaralar vardir. Bir mağaranın ortasında çeşme de bulunmaktadir. Gelin taşı olarak bilinen köyün üst semti, kırmızı kum taşı kayalıklarında olusan binlerce peri bacalarından olusmaktadir.
    Coğrafya
    Tunceli iline 73 km, Pertek ilçesine 20 km uzaklıktadır. Keban Barajı'na 2 km mesafededir.
    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Baraj karasal iklimin özelliklerini yumuşatmış ve artık kışları az kar yağa olmuştur.
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 117
    1997 153
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 1980 yillarinda 16. 000 kücük bas hayvan beslerlerdi. Basta Elazig, Tunceli ve Erzincan yasiyan insanlarin tulum peyniri ihtiyaclarini karsilamada ilk siralarda yar alirlardi. Simdi 2000 e yakin kücük hayvan beslemekteler. Köylüler ticaretle ugrasma gelenegi eskilere dayanmaktadir. 1980 lerden önce her evin 100 ile 500 arasi koyunu vardi. Koyun sütünde peynir ticareti yapilirdi. Yayla yasaklari sonucu bu alan tamamen cöktü. Avrupada 350 yakin aile yasamaktadir. Insanlar genellikle ticaretle ugrasmaktalar. 130 yakin ailenin ticari is yerleri vardir.Is yerleri textil, sebze ve gastronomi alanindadir. Bu isyerlerinde 500 yakin insan calistirmaktalar. Avrupada yasiyanlarin büyük cogunlugu yasadiklari ülkelerin vatandasligina gecmislerdir.Bu insanlarin cogunlugu yillik izinlerini köyünde gecirmekte ve ülke ve bölge ekonomisine önemli maddi katkilar sunmaktalar. Yüksek ögrenim görmüs 100 üzerinde insanimiz vardir.
    Pirleri Axucan'lılar. Temel ibadet biçimi semah ayınıdır. Semahlarda dedeler deyiş söyler. Okur yazar oranın yüksekliği ve 70'li yılların sol kültürünün etkisiyle feodal bağlar biraz zayılamış olmakla birlikte hala etkisini devam etmektedir. Başta Almanya olmak yurtdışına ve Türkiyenin belli metropol sehirlerine büyük bir göç vermiştir. Köyde 70, Avrupada 350 yakın, Türkiyenin metropollerınde 50 yakın aile yasamaktadır.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Şerif Kurt
    2004 - Selman Düzyar
    1999 - Süleyman Düzyar
    1994 - Selman Düzyar
    1989 - Hasan Banguş
    1984 - Zeynel Aslaner
    1983-Zeynel Aslaner

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi var fakat faal değildir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yolun Pertekten köye giderken son 3 kilometresi bozuk durumda olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ancak 2009 yılında bu bozuk 3 km'lik yol da Tunceli Köy Hizmetleri tarafından yapılmıştır.
    noimage
    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net
    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#24.03.2010 21:11 0 0 0