İnternet Ne Zaman Bulundu

Son güncelleme: 03.05.2011 18:37
  • İnternet Ne Zaman Bulundu Hakkinda - Internet Tarihi - Internet hangi tarihte bulundu - Internetin Icati - Ilk e-posta Hakkinda - Ilk Internetin Bulunusu icati - Türkiyede internet ne zaman dogdu - İnternetin bulunuşu hakkında bilgi


    Dünyada da internetin doğum tarihi tartışmalı bir konu. Çağımızın en önemli bilgi erişim ve iletişim aracı İnternetin, 1969, 1974 ve 1983 olarak üç ayrı doğum tarihi bulunduğu belirtiliyor. 33 yıl önce, 2 Eylül 1969′da iki bilgisayarın birbirine bağlanarak oluşturduğu şebeke ve bu şebekeye verilen ARPANET, çoğu uzmana göre İnternetin babası olarak kabul ediliyor. Bazı uzmanlara göre ise, 1970′lerin başında, ABD genelinde 10 ayrı sitede, fakat aynı şebekede iletişim kurma imkanı sağlayan ARPANET, 1974 yılında diğer şebekelerle de iletişim imkanı sağlamasıyla gerçek anlamda internetin temelini oluşturdu. Yine bir kısım uzmanlara göre, 1983 yılında oluşturulan standart ile şu anda kullanılan İnternetin temeli atıldı.

    1957′lerden bu güne

    Tüm bunlara ilave olarak internetin temelleri olan bilgisayarları birbirleriyle konuşturma çalışmalarının 1957 yılına kadar gittiğini hatırlatmamız gerek. Bazı kaynaklara göre ise, internetin temelleri 1962 yılında J.C.R. Licklider'in Amerika'nın en büyük üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Tecnology'de (MIT) tartışmaya açtığı "Galaktik Ağ" kavramına dayanıyor. Licklider 1962 Ekim ayında Amerikan Askeri araştırma projesi olan İleri Savunma Araştırma Projesi'nin (DARPA -Defense Advensed Research Project Agency) bilgisayar araştırma bölümünün başına geçti. MIT'de araştırmacı olarak çalışan Lawrance Roberts ile Thomas Merrill, bilgisayarların ilk kez birbirleri ile 'konuşmasını' ise 1965 yılında gerçekleştirdi.
    1966 yılı sonunda Roberts DARPA'da çalışmaya başladı ve "ARPANET" isimli projesi önerisini yaptı. ARPANET çerçevesinde ilk bağlantı 1969 yılında dört merkezle yapıldı ve ana bilgisayarlar arası bağlantılar ile internetin ilk şekli ortaya çıktı. ARPANET'i oluşturan ilk dört merkez University of California at Los Angeles (UCLA), Stanford Research Institute (SRI), University of Utah ve son olarak University of California at Santa Barbara (UCSB) idi.

    İlk e-posta 1971′de gönderildi

    Kısa süre içerisinde birçok merkezdeki bilgisayarlar ARPANET ağına bağlandı. 1971 yılında Ağ Kontrol protokolü (NCP-Network Control Protokol)ismi verilen bir protokol ile çalışmaya başladı. 1972 yılı Ekim ayında gerçekleştirilen Uluslararsı Bilgisayar İletişim Konferansı (ICCC- International Computer Communications Conference) isimli Konferansta, ARPANET'in NCP ile başarılı bir demontrasyonu gerçekleştirildi. Yine bu yıl içinde elektronik posta (e-mail) ilk defa ARPANET içinde kullanılmaya başladı. Kullanım yüzde 35 Dünyadaki ilk elektronik postayı web sitesinin kurulmasında 20 yıl önce yani 1971′de Ray Tomlinson gönderdi.NCP'DEN daha fazla yeni olanaklar getiren yeni bir protokol, 1 Ocak 1983 tarihinde İletişim Kontrol Protokolu (Transmission Control Protokol/ internet protokol - TCP/IP) adıyla ARPANET içinde kullanılmaya başladı. TCP/IP bugün varolan internet ağının ana halkası olarak yerini aldı. İlk servis sağlayıcı 1990′da kuruldu. İnternet'in temeli sayılan ilk web sitesi ise 12 Aralık 1991′de Stanford Üniversitesi'nden ABD'li Paul Kunz tarafından yaratıldı. İlk web sitesi üç satırdan oluşuyordu


    internetin tarihi

    Günümüz hayatının vazgeçilmez parçası olan internet aslında çok kısa bir geçmişe sahip. Amerika Savunma Bakanlığı ve bazı Amerikan Üniversiteleri tarafından başlatılan bir proje günümüz sanal aleminin temelini oluşturuyor.

    Arpanet adlı bu proje 1970 yılında hayata geçti. Arpanet başta sadece 15 bilgisayarın birbirine bağlı olduğu bir ağdan ibaretti ve özel kullanıcılara kapalıydı. 70'li yıllar internet fikrinin hızla geliştiği yıllar oldu. Elektronik posta ortaya çıktı ve İngiltere Kraliçesi'nin 1976 yılında ilk e-mailini göndermesiyle internet fikri popüler hale gelmeye başladı.
    80'li yıllar teknolojik açıdan önemli adımlara sahne oldu. Alan adlarının ilk olarak kullanılmaya başlandığı 1984 yılında 'host' sayısı ancak 1000'di. İnternette patlama yaşandığı zaman dilimi ise hiç kuşkusuz 1990'lar.
    Dünya bildiğimiz anlamıyla internetle yani 'World Wide Web' deyimiyle 1991'de tanıştı. Host sayısı her yıl katlanarak artıyordu. 1994'te gelindiğinde internetteki site sayısı 10 bine, host sayısı ise 3 milyona ulaşmıştı ve girişimciler bu yeni dünyada yepyeni kazanç kapıları olduğunu farketmişti.
    Bankalar ve alışveriş merkezleri sanal şubelerini açmaya başladı. İlk internet radyosu yayına başladı. Hükümetler başta olmak üzere pek çok organizasyon web sitesi açtı. Yepyeni bir pazarlama ve ekonomi anlayışı doğuyordu.
    1994'te internetteki ilk reklam ekranlara düştü. 1995'te Hong Kong'da ilk hacker yakalandı. 1995'te alan adı isimleri paralı oldu. Netscape ve Microsoft arasında yazılım savaşları başladı.
#29.03.2010 12:23 0 0 0
  • 20.YÜZYILIN EN BÜYÜK BULUŞU İNTERNET

    Yıl 1962 Massachusetts intitute of technology'de 'galatik ağ' Kavramı tartışmaya açıldı. Bu kavramla küresel olarak birbirine bağlanmış bir çok veri kaynağına istenilen bir yerden , her hangi bir zamanda ulaşabilmenin mümkün olduğu fikri ortaya atılmıştı. Bu kavramın sahibi ise daha sonradan ABD Savunma Araştırmaları Projesi bilgisayar bölümünün başına geçecek olan J.C.R Licklider isimli bilim adamıydı. Bu nedenle internetin kesin bir mucidi olmamakla beraber , çoğu kaynakta Lawrence Roberts'in ismi geçer. 1965 senesinde iki bilgisayarın birbiri ile haberleşmesi sağlandı. 1966'da is dört üniversite'de Bulunan bilgisayarlardan oluşan bir küresel ağ oluşturuldu. Bu ağa ARPANET adı verildi. Bu Sisteme bir çok bilgisayarın bağlanması ile 1972'de NCP protokolü ile başarı sağlandı. Yine aynı sene içerisinde dünya üzerindeki ilk E-Mail gönderildi. Tarih 1 Ocak 1983'ü gösterdiğinde TCP/IP Keşfedildi. Bu protokol hala internet ağının ana halkasıdır. 1980'li yılların ortasında ABD savunma bakanlığı ARPANET üzerinden çekildi ve MİLİTARY-NET isimli kendi ağını kurdu. Bu tarihten Sonra ARPANET Beş süper bilgisayar merkezi ile NSFNET ismini aldı. NSF'nin omurga işletmeciliğinde çekilmesi ve İnternic'in dahil olması ile birlikte 'galatik ağ' Projesi internet ismiyle son şeklini aldı. Yıllar içerisinde ağa dahil olan bilgisayar sayısı milyonları buldu. Dünya internetin keşfi ile birlikte yeniden şekillenmeye başladı. 90'lı yıllarda hayatımıza giren yeni bir kavram vardı "internetten önce internetten sonra".

    Minessota Üniversitesin'de Gopher isimli menü tabanlı internet aracı geliştirildi. metin ekranında menülerle çalışan Gopher, İnternet kullanıcılarının bilgiye erişimini kolaylaştırmayı hedefliyordu. Avrupa partikül Fiziği Laboratuarı'nda (CERN) çalışan bir bilim adamı, tim Berners-Lee, World Wide Web'i bir araştırma aracı olarak geliştirmekteydi. bu sene WWW (world Wide Web) Hayata Geçti. Tim Berners-Lee, World Wide Web'i deneysel olarak geliştirdi ve web'in babası ünvanını hak etti.
#04.04.2011 12:40 0 0 0
  • internetin kısa tarihi

#08.04.2011 13:18 0 0 0
  • İnterneti Vinton Cerf buLdu.Karısı sağırmış.O yüsden büLe bişi buLmuş. Bn büLe bİLiom.
    HeLaL adama :D
#03.05.2011 18:37 0 0 0