Baş belası tüyler

Son güncelleme: 31.01.2006 23:36
  • noimage


    Lazer epilasyon sisteminin çalışması "selective photothermolysis" prensibine dayanmaktadır. Üretilen lazer ışını, cilt üzerinden zararsızca geçerek kıl köklerinde rengi belirleyen melanin pigmentini hedef alır. Kıl kökü tarafından emilen bu enerji, ısıya dönüşerek kıl kökünü tahrip eder.

    Kılın büyümesi

    Vücutta kıl oluşumunu etkileyen birçok unsur vardır. Yaş, etnik sebepler, ilaçlar, hormon seviyesi ve vücudun bölgesel özellikleri bunlardan bazılarıdır. Bu faktörler, kılın uzunluğunu, kalınlığını, sıklığını ve rengini etkilerler.

    Kılların tamamı aynı süreçte uzamazlar. Kılın büyümesinin üç aşaması vardır; anajen (büyümüş ve aktif), katajen (geçiş) ve telojen (pasif). Kıl renginin en koyu olduğu aşama, anajen safhadır. Lazer ışını sadece anajen (aktif) aşamadaki kıl köklerini tahrip eder ve etkili bir sonuç ancak birkaç seans uygulama sonrasında elde edilir. Her seansta kıllar azalıp incelir.

    Lazer epilasyon, elektroepilasyona (iğneli epilasyona) göre çok daha kısa sürede ve kolay uygulanır. İğneli epilasyonda her kıl kökü için ayrı işlem yapılırken, lazer uygulamasında aynı anda birçok kıl kökü tahrip edilmektedir.

    Lazer epilasyon için çok çeşitli lazerler bulunmaktadır. En yaygın kullanılanlar alexandrite lazerlerdir. Diyot, NdYAG lazerler de kullanılmaktadır.

    Lazer epilasyonda en başarılı sonuçlar açık tenli ve koyu renk kılları olan kişilerde alınır. Renksiz ve ince kıllara sahip kişilerde lazer epilasyon uygulamasının başarı oranı daha düşüktür. Lazer epilasyonda her hastaya göre seçilecek lazer sistemi ve uygulanacak parametreler (enerji, dalga boyu. vb) değişir. Hastanın deri rengi, kıl yoğunluğu, kıl rengi ve kalınlığı, uygulama yapılacak bölge gibi birçok faktör göz önünde tutulmalıdır. Lazer epilasyon bir bilgi ve deneyim işidir ve sonuçların başarılı olmasında tamamen etkilidir.

    Lazer epilasyon ile ilgili sorularımızı İstanbul Kozmed Dermatoloji Merkezi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Canan Savaş, cevaplandırdı&

    Lazer epilasyonda seans süresi nedir?

    Uygulama bölgesine göre süreler değişmektedir. Ortalama olarak bıyık ve çene bölgesi 45 dakikada tamamlanırken, tüm bacaklar 45 dakika ile 1 saat arası sürmektedir. Seans araları 68 haftadır.

    Hangi bölgelere lazer epilasyon uygulaması yapılabilmektedir?

    Hemen hemen vücudun bütün bölgelerine lazer epilasyon uygulaması yapılabilmektedir.

    Lazer epilasyon güvenli midir?

    Lazerin ürettiği enerji bir dalga boyu ışıktır. Cilde zarar vermeden geçerek kıl köküne ulaşan bu ışık, vücutta herhangi bir artık bırakmaz. Örneğin röntgen ışınları vücutta artık bırakmaktadır ve belirli bir zaman içerisinde çok alınırsa risk doğurabilmektedir. Ancak lazer ışığının vücutta bıraktığı herhangi bir artık yoktur ve dolayısıyla güvenlidir, ayrıca herhangi bir kanserojen etkisi şu ana kadar saptanmamıştır.
    Lazer epilasyon uygulamasının güvenilirliği ve etkinliği Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA (Food and Drug Association) tarafından 1996 yılında onaylanmıştır.

    Gebelikte uygulama yapılabilir mi?

    Hayır. Gebelik süresince hormon dengesi değişmektedir ve bu sebeple provoke olan kıl köklerinin etkilenmesi zorlaşmaktadır. Ayrıca bu konuda da henüz klinik çalışmalar mevcut değildir.

    Tedavi öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

    Tekrarlayan deri enfeksiyonu olan hastalarda uygulama öncesi tedavi verilebilir. Keloid gibi kötü yara iyileşmesi olan hastalarda daha dikkatli olunmalıdır. Bazı ilaç kullanımları ve sahip olunan hastalıklar uygulama ve yan etkiler için önemlidir ve mutlaka sorgulanmalıdır. Bronz tene uygulama yapılmamalı, normal renge gelene kadar beklenmelidir. Uygulama bölgesi temiz olmalı, kozmetik kremler ve makyaj temizlenmelidir.

    Yan etkileri var mıdır?

    Lazer epilasyon uygulaması genel olarak oldukça güvenlidir. Uygulama esnasında kıl köklerinin, enerjiden etkilendiğini gösteren hafif kabartılar ve kızarıklıklar oluşabilir. Ancak uygulama bölgesinde oluşabilecek bu durum çok kısa bir süre içerisinde kaybolacaktır. Lazer epilasyon sonrası kalıcı iz ve lekelenme riski deneyimli ve uzman kişiler tarafından yapıldığında çok azdır.

    Ağrılı mıdır?

    Lazer epilasyon genel olarak çok acılı bir işlem değildir. Ancak ağrı eşiği düşük kişilerde ve hassas bölgelerde gerekirse topikal anestezikler kullanılabilir.

    Uygulama sonrası kılların durumu nasıl seyretmektedir?

    Uygulama sonrası kıllar, 310 gün içerisinde çıkacaktır. Ancak bu kılların çoğunun kökleri tahrip olmuştur ve döküleceklerdir. Dökülmeyen kıllara kontrol seansı yapılabilir.

    Uygulama öncesinde nelere dikkat edilmelidir?

    Uygulama bölgesinde, 4 hafta önceden başlamak kaydıyla cımbız, ağda ve kıl dökücü krem gibi köke etki eden metotlar kullanılmamalıdır. Ayrıca güneş ışığından ve bronzlaşmadan da kaçınılmalıdır.

    Uygulama sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

    Uygulama sonrasında da cımbız, ağda ve kıl dökücü krem gibi köke etki eden metotlar kullanılmamalı ve bronzlaşmadan kaçınılmalıdır. Eğer güneşe çıkılacaksa mutlaka koruyucu krem kullanılmalıdır.

    Sonuçlar kalıcı mıdır?

    Kökleri tahrip edilen kıllar bir daha çıkmaz. Ancak lazer epilasyon tamamen bir kılsızlık sağlamaz, kıl yoğunluğu çok azalır kalan kıllar da yavaş uzar, incelir ve rengi açılır. FDA tarafından da onaylanan bu durum, uzun süreli klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Sonuçlar her hasta için önceden çok kesin bilinemez ve değişkendir.
#26.01.2006 12:28 0 0 0
  • ama lazer epilasyon oldukça etkili
#26.01.2006 13:27 0 0 0
  • sabir isteyen bir uygulama

    tesekkürler canim
#26.01.2006 16:38 0 0 0
  • tşkler verdiğin bilgiler için arkadaşım
#26.01.2006 17:09 0 0 0
  • cok tesekkürler bilgilerin icin cadikizcim
#31.01.2006 18:26 0 0 0
  • bilgilerin için teşekkürler cadıkızcım
#31.01.2006 23:36 0 0 0