Sahte bal ile gerçek bal birbirinden nasıl ayırt edilebilir

Son güncelleme: 04.04.2010 02:09
  • Sahte bal ile(şekerli bal.arı görmemiş bal)gerçek balı birbirinden nasıl ayırt edebiliriz. Bunun tüketici tarafından deyim yerindeyse bir bakışta anlaşılması. Varsa küçük bir deneme vb. neler yapılabilir? Bir başka sorum ise petekli bal buzdolabında donar mı?

    Sahte bal ile gerçek balın tüketiciler tarafından anlaşılması mümkün değildir. Bu işlem bu konuda uzmanlaşmış özel laboratuvarlarda çeşitli analizlerle yapılır. Bazı yörelerde balın içerisine kalem saplayarak tadına bakarak kağıt mendile damlatarak vb. yöntemlerle balın gerçek olup olmadığını iddia edenler vardır. Ancak bunun hiçbir bilimsel değeri olmadığı gibi tüketiciyi aldatmaktan başka bir anlamı yoktur. En doğru yöntem bilimsel bilgilere güvenerek bir analiz laboratuvarında balımızı incelettirmemizdir.

    Balın kristalize olması "donması" anlamına gelmez. bu ikisi birbirindenm farklı süreçlerdir. Ballar içerisindeki şeker türüne göre kristalize olurlar. Örnek verirsek Çam balı hemen hemen kristalize olmaz.

    Okuyucumuza ilginç gelecek olan bir bilgi de maalesef toz şekerden yapılan sahte ballar da çam balı gibi uzun süre kristalize olmaz. Oysa doğadan elde edilen hakiki balların çoğunluğu kristalize olur. Açiçeği balı ve pamuk balı da çok kısa zamanda kristalize olur. Yayla ballarının çoğunluğu da kristalize olur ancak bu işlem genellikle ayçiçeği balı kadar hızlı değildir.

    Ayçiçeği balı ve pamuk balı çok çabuk kristalize olduğu için bu ballar hasat edilir edilmez peteklerinden özel işlemlerle süzülerek çıkarılır. Bu ballar ısıtmaya uygun ve sağlıklı metal kaplarda belli sıcaklıklarda saklanır. Bu ballar kristalize olduğunda bir sıcak su banyosunda ısıtılarak yeniden akışkan hale getirilir. Bu şekilde besin değerinden hiçbirşey kaybetmez.

    Bal buzdolabinda saklanmaz. İçerisinde su bulunduğuna göre donma noktasının değişiklik göstereceğini de göz önüne alarak her balın donabileceğini söylemek yanlış olmaz. Ancak buzdolabımızın sadece +4 dereceye kadar soğuttuğunu ve bunun bazı balların (içerisindeki su oranına göre) donmasına yetebileceğini söyleyebiliriz
#03.04.2010 13:24 0 0 0
  • bilgine çok teşekkürler gerçek bal bulmakta çok zor artıkk ama tadı o kadar güzelki anlatamambirde peteklerinide arılar yaptıysa süperr
#04.04.2010 02:09 0 0 0