Anjiyoya son!

Son güncelleme: 01.02.2006 12:50
  • noimage

    Time Dergisi son sayısında kapağında, en ince damarlardaki tıkanıklığı bile tespit ederek kalp krizini önceden haber veren bir cihazı tanıttı. Çok özel x-ray makineleri kullanan CT (bilgisayarlı tomografi) taramaları ve MRI sayesinde, kalbin ve kalbin etrafındaki damarların çok boyutlu ayrıntılı resimleri çekilebiliyor.

    Yeni kalp tarama teknolojisi sayesinde doktorlar, anjiyo gibi zahmetli testlere gerek kalmadan tıkalı damarları tespit ederek kalp krizini önleyecekler. CT (Bilgisayarlı Tomografi) ve MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) cihazları sayesinde en ince damarın bile tıkalı olup olmadığı net bir şekilde görülebiliyor.

    Time Dergisinin kapak haberinde, sağlık kontrollerinde kalbinden bir rahatsızlığı görülmeyen Mike Fackelmann adlı bir hastanın, hiç göğüs ağrıları olmamasına rağmen yeni teknoloji ile yapılan taramada koroner damarlarından birinin tıkalı olduğunun saptandığı ve Fackelmannın hayatının kurtulduğu kaydedildi.

    Olası kriz önlendi

    Kalbin ne gibi görüntüler verdiğini sergilemek amacıyla Cleveland Klinik Vakfı Hastanesinde çalışan 49 yaşındaki erkek hemşireyi tarama makinesinin içine deneme maksadıyla sokan kalp doktoru bile, sapasağlam sandığı Mike Fackelmannın kalp hastası çıkmasına çok şaşırdı. Doktorlar, tehlikeli damarı açmak için hemşirenin tıkalı damarına stent takıp olası bir kalp krizini önledi.

    Mike Fackelmann, ölümden dönüşünü şöyle anlattı: Oğlumla birlikte koşarken veya basketbol oynarken kalp krizi geçirerek ölenlerden biri olabilirdim. Kalbimin etrafındaki damarlardan birinin tıkalı olmasından şüphe etmemi gerektiren hiçbir neden yoktu.

    Ölüm riski azalıyor

    Mike Fackelmannın hayatını kurtaran görüntünün anjiyo gibi bir operasyon yapılmadan elde edilmesi, yeni kalp tarama teknolojisindeki ilerlemeyi ortaya koydu. Bugüne kadar alışılmış anjiyo ameliyatlarında, kasıktan bir sonda damarların içine sokulup atılan boyayla damarların durumu bilgisayar ekranında kontrol ediliyor ve hastanın damarlarında tıkanıklık olup olmadığı x-ray filmlerinde saptanıyor. Bu tür test ameliyatları, 4-6 saat sürebileceği gibi yüzde bir de olsa ölüm riski taşıdığından doktorlar anjiyo ameliyatlarını ciddiye alıyor. Bu testi göze alan hastaların yüzde 20-40ının ameliyatı boşuboşuna oldukları sonradan anlaşılıyor.

    Time Dergisi, son 18 ayda kalp tarama teknolojisinde büyük ilerlemeler olduğuna dikkat çekerken, doktorların teşhis ve tedavi yöntemlerinde değişiklik yapmayı düşündüklerini belirtti. Çok özel x-ray makineleri kullanan CT (Computed Tomography) taramaları ve MRI (Magnetic Resonance Imaging) sayesinde kalbin ve kalbin etrafındaki damarların çok boyutlu ayrıntılı resimlerinin çekildiği de kaydedildi. Mükemmel bilgisayar programlarının bilgileri ayırarak üç boyutlu inanılmaz ayrıntılı görüntüler meydana getirdiği bildirildi.

    Taramalardaki ayrıntılar sayesinde milyonlarca hastaya daha iyi bir tedavi uygulanabileceği ileri sürüldü. Bazı doktorlar, kolesterol düşürücü statin gibi ilaçları hangi hastalarının kullanabileceğine taramaları inceleyip karar verebilecekler.

    Hayat kurtaracak

    Yazıda, kalple ilgili tarama devriminden öncelikle ilk yardım odalarının yararlanacağı belirtildi. Göğüs hastalıklarından şikayet ederek hastaneye giden yılda yaklaşık 5.5 milyon kişinin çoğunun kalp krizi geçirmediği, adale sıkışması veya hazımsızlıktan hastaneye koştuğuna da dikkat çekildi. Kalp krizi, hazımsızlık ve adale rahatsızlığı arasındaki farkı tesbit etmenin karışık bir iş olduğu, bu nedenle tarama cihazlarının pek çok hayat kurtaracağı ifade edildi
#31.01.2006 22:31 0 0 0
  • Teşekkürler


#01.02.2006 07:57 0 0 0
  • yaa tıp ne kadar gelişti.bu muhteşem gelişmeleri araştırarak bulan tüm bilim adamlarına çok teşekkürler,allah razı olsun.
#01.02.2006 09:53 0 0 0
  • teşekkürler ellerine sağlık güzel haber
#01.02.2006 10:07 0 0 0
  • paylaşımın için sağol.
#01.02.2006 12:50 0 0 0
  • Anjiyoya son! Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 01.02.2006 12:50