HAFIZAYI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI

Son güncelleme: 01.02.2006 12:55
  • Hafızayı diri tutmanın yolları
    Günlük yaşamınızda sizden yaşça çok büyük insanların güçlü hafızaları sizi şaşırtıyor mu? Yaşlanınca hafızanızın da zayıflamasından mı korkuyorsunuz? Basit önlemler sayesinde uzun yıllar zihnen sağlıklı ve genç kalmak mümkün. İşte 15 uyarı:


    Beynin fonksiyonlarının zayıflamasının, beyin hücrelerinin azalması ile fazla ilgisi olmadığı, hücreler arasındaki bağlantının iyi çalışmasının önemli olduğu kabul edilmektedir.

    Monoton bir yaşantı insan beyninin en büyük düşmanıdır. Sürekli yeni şeyler öğrenme gayreti ve değişik konularla uğraşma, beyin fonksiyonlarının sağlığı ve sürekliliği açısından son derece önemlidir. Bu şekilde davranan insanlar daha geç yaşlanır. Beyni sağlıklı tutmak için hücreler arasındaki iletişimi devamlı canlı tutmak, başka bir ifade ile beyni çalıştırmak gereklidir.Genç yaşta beyin sporları ile uğraşan kişiler yaşlandıklarında da bu yeteneklerini daha uzun süre koruyabilmektedirler. Hemen hemen her yaşta yapılabilecek pek çok beyin sporu vardır. Yapılabilecek beyin sporlarını ve diğer aktiviteler

    1) Çevrenizdeki olayları sorgulayarak zekanızı geliştirmeye çalışın. Yani meraklı olun, bir olayın niçin ve nasıl olduğunu öğrenmeye çalışın.

    2) Gazete ve dergilerdeki zekâ oyunlarını oynamak için fırsat yaratın.

    3) Yakınlarınızın telefon numaralarını ezberleyin.

    4) Yeni tanıştığımız kişilerin isim ve soyadlarını aklınızda tutmaya çalışın.

    5) Günlük yaşantınızda pek çok şeye önem verin. Önem verilen şeyler daha çok akılda kalır.

    6) Eş, dost ve yakınlarınızı, onların sizi aramasını beklemeden siz onları arayın. Böylece zihinsel alışverişler gerçekleşecek ve böylece monotonluktan kurtulmak için bir adım atmış olacaksınız.

    7) Güncel konuları, bilen birileri ile konuşun ve tartışın.

    8) Bir şey zor geldiği zaman pes etmeyin, sona kadar yapabileceklerinizi yapın.

    9) İşinizi yaparken espri ve eğlence faktörünü ihmal etmeyin.

    10) Kitap okumayı alışkanlık haline getirin.

    11) Bildiklerinizi mümkün olduğunca başkaları ile paylaşmaktan çekinmeyin, ketum olmayın.

    12) Düzgün ve güzel konuşmayı sevin ve bunu başarmak için gayret sarf edin.

    13) Alışverişe gitmeden evvel liste yapmayın.

    14) Bir yerde konuşma yapacaksanız, notlara bakmadan konuşun. Yapacağınız konuşmanın şeklini, söyleyeceklerinizin sırasını kafanızda tutmaya çalışın. Unutmamak için küçük bir not elinizin altında bulunabilir.

    15) Yabancı dil bilmiyorsanız öğrenmeye çalışın, biliyorsanız fırsat buldukça bunu konuşun ve kelime haznenizi geliştirmeye çalışın

#01.02.2006 12:20 0 0 0
  • teşekkürler.
#01.02.2006 12:22 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler


#01.02.2006 12:55 0 0 0