Akciğer düşmanı KOAH

Son güncelleme: 02.02.2006 12:29
  • noimage

    Dünya Sağlık Örgütü, organik yakıtların dumanlarına bağlı gelişen KOAH nedeniyle her yıl 400 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

    KOAH nedir?

    KOAH, ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı. Havayollarını daraltır, solunumu güçleştirir. Genellikle kronik bronşit ve amfizem zemininde gelişen KOAHda hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşde bile oluşan nefes darlığına kadar değişik belirtiler yaşar.

    KOAHa yol açan faktörler nedir?

    En önemli risk faktörü sigara içilmesi. Pipo, puro ve birçok ülkede yaygın olan tütün tüketiminin diğer yolları da risk faktörüdür. Sigaraya pasif maruziyet de solunumsal semptomlara ve KOAH gelişimine katkıda bulunur. KOAHnin diğer kanıtlanmış nedenleri; iş yeri ortamındaki tozlar ve kimyasal maddeler (buhar, iritan maddeler, dumanlar) ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ve ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb.) yol açtığı iç ortam hava kirliliği.

    Dış ortam hava kirliliğinin KOAH gelişimindeki rolü henüz çok iyi bilinmiyor. Ancak akciğerlere giren partikül yüküne katkıda bulunduğuna inanılıyor.

    Tanı nasıl konur?

    Risk faktörlerine maruz kalan öyküsü olan kişilerde ve öksürük, balgam, eforla nefes darlığı olan hastalarda KOAH düşünülmeli. Fakat tanı, solunum fonksiyon testleriyle doğrulanmalı. Bu testler, sadece tanıda değil, hastalığın şiddetinin belirlenmesi ve hastalığın seyrinin takibinde de kullanılır.

    KOAHın yaygınlığı nedir?

    Tüm dünyada en önemli dördüncü ölüm nedeni olduğunu tahmin ediliyor (koroner arter hastalığı, serebrovasküler hastalık, akut solunum yolu enfeksiyonundan sonra ve HIV/AIDS ile dördüncülüğü paylaşıyor). WHOnun tahminlerine göre 2000 yılında KOAH nedeniyle dünyada 2.74 milyon kişi öldü. Türkiyede ise 5 milyon civarında KOAHlı hasta bulunduğu ve her yıl bu hastalıktan 26 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

    KOAH erkeklerde daha mı sık görülüyor?

    Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. 2000 yılında ABDde KOAHdan ölen kadınların sayısı, ilk kez erkekleri geçti ve bu da kadınlar arasında 1940dan beri sigara kullananların artmasına bağlandı.

    KOAH astımdan nasıl ayrılır?

    İkisi de aynı kişide olabilir. Benzer belirtilere sahip solunum yolu hastalıkları. Her ikisinde de akciğerlerde enflamasyon var. Ancak altta yatan enflamasyonun özellikleri her iki hastalıkta farklı. Sonuçta tedaviye yanıtları da çok farklı.

    Astım ve KOAH arasında bir bağlantı var mıdır?

    İki hastalık arasında bir örtüşme var. Uzun süreli astımın havayollarında yapısal değişikliklere neden olarak geri dönüşümsüz havayolunda tıkanmaya yol açtığına dair kanıtlar var. KOAHa yol açan zararlı ajanlara maruz kalan astımlılarda, astım ve KOAH benzeri enflamasyonların birleşimi bulunuyor.
#01.02.2006 20:34 0 0 0
  • verdıgın bılgıler ıcın teşekkurler
#01.02.2006 22:28 0 0 0
  • İyi ki benim sigara gibi bir derdim yok.
    bilgiler için çok teşekkür ederim.
#01.02.2006 22:32 0 0 0
  • sigara nın zararları,işte her hastalık ta kendini gösteriyor.
#01.02.2006 23:48 0 0 0
  • teşekkürler

#02.02.2006 09:46 0 0 0
  • teşekkürler Allah herkesi bu illet sigaradan kurtarsın
#02.02.2006 12:29 0 0 0